Afsaneh Monemi -
konstutforskare

 

Afsaneh Monemi är en Majornabasead konstnär som rör sig i gränslandet mellan bildkonst och konsthantverk, där lera är det främsta arbetsmaterialet. Majorna.nu åkte till hennes atelje för att stifta närmare bekanstap.

Utanför Ateljé Korvfabriken på Carnegiegatans hörn i Majorna står Afsaneh Monemi och målar några papperspelare i vitt, för att ha och ställa sina små leralster på. Solen strålar och folk som passerar kikar nyfiket. Namnet Korvfabriken har sin logiska förklaring i att det just var en korvfabrik fram till 1998 då lokalen tömdes, städades ur och blev en konstnärslokal. Allt började egentligen med ett kontraktsmissförstånd, eller rättare sagt med ett löfte som aldrig hölls, och i stället för en lokal på Svanbäcksgatan blev det korvfabriken, och det är inget som Afsaneh ångrar idag. Hon och två kompisar från HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet, satte ivrigt igång med saneringsprojektet till allas skeptism. I dag är det bara Afsaneh som är kvar av trion och under de åtta års tid som hon hyst lokalen har många konstnärer, musiker och keramiker flyttat in och ut. För tillfället är det hon själv, en målare, en musiker och en filmare som delar de två våningarna. Medan hon dukar fram små iranska delikatesser, som hon precis varit och inhämtat under en resa tillbaka till sitt barndoms Iran, pratar och förklarar hon ivrigt om allt hon håller på med. Lokalen är fylld med hennes alster, men så har hon också hållit på länge och arbetet har belönat sig. Förra året fick hon Sveriges bildkonstnärsfonds målinriktade arbetsstipendie om konsthantverkare för 2007-2008.

 

       - Åh, det känns jättebra. Det känns som en stor uppskattning, som en stor bekräftelse. Jag har fått bättre självförtroende och har blivit mer aktiv sedan jag fick stipendiet, säger Afsaneh.

 

Hon har under den senaste tiden bland annat deltagit i två konstmässor i Stockholm och i februari ska hon ha en utställning, som också är i Stockholm. Utställningar är hon van vid och har lång erfarenhet av både samlings- och separatutställningar. Hon är medlem i K.H.V.C, Konsthantverkscentrum, som är Sveriges största organisation för professionella konsthantverkare. Det är lera som är hennes främsta arbetsmaterial.

 

      - Man har liksom direktkontakt med materialet när det gäller lera. Målning är så känsligt, det är väldigt privat tycker jag. Med leran behöver man inte visa allt, men man kan samtidigt ha allt i den. Med lera känner jag inga gränser och det är även ett material som jag kan behärska.

 

Afsaneh jobbar med många olika tekniker. Ett exempel är tekniken och begreppet Fiberrik lera, som hon utvecklat från att blanda papper i lera till att använda handmalen växtfiber som jute och bomull i lera. Experiment är något som starkt präglar hennes konstnärskap. Något som fascinerar henne är just hur man kan få leran att bli starkare. Bland annat har hon använt sig av nät, gjuten i fibermassa som sedan täcks av lera, för att förstärka materialet.

 

       - Lera är ju begränsat. Jag kan känna mig fångad i lera som material ibland, man tillåts inte att göra några misstag. Jag tycker att det är spännande att se hur man kan utveckla och påverka materialet.

 

Just nu håller hon på med att utforska växtfiber för att kunna förstärka leran. Och det är väl just därför som de ser så spännande ut, hennes verk, eftersom de ger ett så skört uttryck vid första anblick, i ljusa sirliga linjer, men vid närmre granskning verkar de tåliga och små detaljer blottar sig. Några av verken har fotoöverförda motiv på sig, en teknik som kallas för Photocopy monoprints som är engångstryck på mjuk lera. Som små glimtar av minnen och bilder som synliggörs på formerna. Och det är där hon rör sig, i gränslandet mellan bildkonst och konsthantverk.

 

Vid sidan av sitt konstnärskap jobbar hon som bildpedagog på en skola, är delaktig i KULF/KULIS (Kultur i förskolan och skolan) och har varit involverad i flertalet konstprojekt för barn och ungdomar.  Tidigare har hon haft konstkurser för barn på Folkuniversitetet i Göteborg. Några av barnen har fortsatt att komma till hennes ateljé på eget initiativ och ska kanske komma tillbaka nu till hösten för att träffas och lära sig mer. Och det säger väl ganska mycket om Afsanehs förmåga att inspirera till lust och nyfikenhet. Hon jobbar mycket för att alla ska kunna delta i skaparprocessen och vill väcka lust till material.

 

        - Det är så roligt att jobba med barn. Dom är så påhittiga och man får så mycket tillbaka. Vuxna är försiktiga och vågar inte testa, barn däremot struntar i lagar och recept. Ger man dom bara rätt material då händer saker. Det mest spännande är ändå processen, att kunna bli överraskad av resultatet.

 

Hon har bland annat varit med att hålla i Konstbiennalen 2003 med vedbränd keramik för barn i Trädgårdsföreningen, Göteborg, varit med på kulturnatta för barn, deltagit i Konsthantverkarnas dag, Majornas konstrunda och tagit initiativ till Barnkonstfestival. Drömmen om att ha en barnkonstfestival hade hon haft länge och under sin tid på Kulturverkstan, en tvåårig kulturprojektledarutbildning i Göteborg, kunde hon förverkliga den. Våren 2005 anordnades Göteborgs första Barnkonstfestival vid Röda Sten, då hela området för några dagar i maj månad fylldes med konstnärer, workshops, skolklasser, barn, sandmåleri, leranimationer, skogskonstkojor, brinnande halmkonst, färg, ljud och skaparglädje.

 

        -Tanken var att visa att det finns en mängd olika sätt att uttrycka sig estetiskt på och göra konsten mer tillgänglig för barn. Vi gjorde en mindre variant året efter. Jag hoppas att detta är något som man kan göra igen, men det var ett hårt slit och det behövs mer stöd för ett sådant projekt.

 

Afsaneh är en person med många bollar i luften och på frågan om kommande projekt är svaren så många att jag helt tappar bort mig. Och det är just den där sprudlande energin som smittar av sig på barnen, tänker jag, och den där utforskarnyfikenheten.

 

 

Text & foto  Jennie Wangel | 2008-08-19

 

Länkar:

www.afsanehmonemi.nu

www.konsthantverkscentrum

www.barnkonstfestivalen.com

 
http://creativecommons.org

Afsaneh Monemi, konstnär, konr, majorna, hyra atelje, göteborg
Afsaneh Monemi i Ateljé Korvfabriken på Carnegiegatan


konstverk i majorna göteborg


skulptur, göteborg, majorna, konst

korvfabriken, Afsaneh Monemi, konst, konstnär, göteborg, majorna