Alvar Hård - känd Majornakonstnär med nittio händelserika år bakom sig!

 

Alvar Hård, en av Majornas mest kända konstnärer, fyller i dagarna nittio år. Under sitt liv har Alvar hunnit med en hel del, förutom att han verkat som konstnär har han bland annat varit bagare, militärmusiker, möbelhandlare, mattförsäljare, timmerhuggare och styrelsemedlem i Slottsskogskolonins koloniträdgårdsförening. Han har också varit med om att bli svindlad på förmögenhet och bygga upp en ny igen. Så livet har sannerligen inte varit fattigt på händelser för Alvar Hård.

Alvar Hård såg dagens ljus första gången i Torsåker den 18:e september 1918, ursprungligen är han alltså en dalmas. Hans intresse för att teckna gubbar och spela musik kan spåras ända tillbaka till barndomen och under ungdomsåren var han så duktig att han under helgerna åkte runt på olika dansställen i trakten och ritade karikatyrer och spelade dragspel. Under veckodagarna hjälpte han far på torpet med timmerhuggning och andra sysslor som behövde utföras på ägorna. Snart tjänade Alvar mer än sin far och det var dags att ta nästa steg på hans väg från den fattiga och hårda tillvaron på torpet:

- Jag hade tidigt svurit på att jag få det bättre ställt här i livet.

 

Bagare med mjölallergi

Nästa steg på vägen till ett bättre liv var att bli lärling på ett bageri. Även detta verkade passa Alvar bra och genom att lägga undan både en del av lönen och det han tjänade på att spela på dansställena kunde han snart köpa sig ett eget bageri. Affärerna gick strålande men nu föll det sig inte bättre än att han drabbades av mjölallergi vilket är jobbigt för de flesta men tämligen omöjligt för en bagare. Alvar fick tänka i nya banor igen och denna gång skulle mattor och möbler bli Alvars födkrok.

 

Mattor, möbler och en förlorad förmögenhet

Eftersom Alvar är av den gamla skolan där hårt arbete är en självklarhet och dessutom har en näsa för företagande så gick även hans matt- och möbelföretag bra. Faktiskt så bra att han snart hade tre möbelaffärer och en firma som importerade mattor som alla låg i Örebro. En dag stegade en tjej vid namn Sonja in i en av dem för att köpa ett hörnskåp av Alvar som råkade vara den som expedierade för tillfället. Det hela slutade med köp och lite senare också giftemål. Alvar var tydligen bra på att både sälja möbler och sig själv! Både Sonja och skåpet finns kvar än idag men det gick värre med matt- och möbelföretagen. Anledningen till det stavas svindleri som han utsattes för av en liga och 11 000 sidor rättegångsprotokoll senare så stod Alvar barskrapad efter konkurserna.

 

Måleri, krossade skylfönster och succé

Efter svindleriet var Alvar förstås bedrövad och nere. Den som höll gnistan uppe var Sonja enligt Alvar:

- Utan henne tror jag inte jag hade klarat av att börja om på nytt, säger Alvar.

För att klara livhanken fick familjen, som nu bestod av fler än två personer, flytta till Göteborg där Alvar fick arbete i en möbelaffär i Haga som ägdes av en kompis. Och som en del av att hålla depressionen borta efter konkurserna plockade Alvar åter fram ritgrejerna och började producera sina roliga gubbar. Men Alvar vore väl inte Alvar om han inte försökte tjäna sig en slant på sina alster också. För att göra dem enklare att sälja tänkte Alvar att färgglada målningar nog vore bättre än blyerts och för att prova sin idé så började han göra riktigt färgglada målningar. Sin ateljé hade han i ett litet kyffe bakom lagret till kompisens möbelaffär. En dag frågade han kompisen om han fick ställa ut en tavla i hans skyltfönster vilket han fick. Han hängde ut den på eftermiddagen och ett par timmar senare hade någon krossat rutan och stulit tavlan. Det kanske hade fått många att ge upp, men för Alvar var det tvärt om:

- Om någon gjorde sig besväret att stjäla tavlan så måste ju någon gillat den i alla fall!

Alvar stängde in sig i kyffet och målade för glatta livet. På några månader färdigade Alvar fyrtio tavlor som han ställde ut i en lokal han hyrt. Succén var omedelbar, på två dagar hade han sålt alla utom fyra tavlor! Sedan dess har Alvar kunnat leva på sina roliga och färgglada gubbar och gummor som sålts över hela världen, eller sin humoristiska konst som Alvar själv kallar det.

 

Som ett vanligt arbete

Att han lyckades så bra beror säkert inte bara på att konsten appellerade gemene man (konstkritikerna har inte varit nådiga genom åren…) utan minst lika mycket på att Alvar verkar lägga sin själ och hjärta i allt han företar sig.

- Jag gick alltid ner till ateljén vid åtta på morgonen och jobbade precis som om det vore vilket annat arbete som helst, säger Alvar.

Vidare så ransonerade han antalet målningar han gjorde för att driva upp priserna på verken när han blev populär och tvekade inte heller att få sina verk reproducerade som vykort eller affischer. Så under en period var det åtta nya målningar som skulle produceras per år enligt kontrakt för att kollektionen skulle förnyas lite hela tiden. Målade gjorde Alvar ända fram till 2005 då en stroke satte ett abrupt stopp på målandet eftersom händerna inte längre lyder honom tillräckligt bra.

 

Inspirationen till målningarna

På frågan var Alvar fått inspirationen till sina målningar så var svaret ”från olika händelser i mitt liv”. Alla händelser, vardaglig som udda, kunde inspirera Alvar så länge han kunde hitta någon form av komik eller humor i situationen. Målningen Bröllopet visar till exempel ett bröllop där brudgummen är på dåligt humör eftersom han mer eller mindre tvingas att gifta sig med bruden då han gjort henne gravid. Det barn som blev resultatet av graviditeten lär för övrigt idag vara professor på Chalmers... Tavlan Chapman är inspirerad av de kvällar Alvar och Sonja var och dansade på den numera nerlagda krogen Af Chapman, som låg i de lokaler på Karl Johansgatan som idag inhyser krogen Flame. Målningen Ishockey i sin tur gjorde Alvar efter att ha sett en ishockeymatch mellan Kanada och Sverige som tydligen var ovanligt bråkig. Hans troligen mest berömda verk är Sådan herre sådan hund. Förlagan är just en herre med sin hund som Alvar såg sitta på en bänk i Haga.

 

Dragspel och koloniträdgård

Utöver måleriet har Alvar också spelat musik i nästan sitt hela liv och dragspelet var hans instrument. Förutom att spela på olika dansställen i sin ungdom så gjorde Alvar lumpen i Arméns nöjesdetalj vilket innebar att han åkte land och rike runt och spelade för alla de som låg inne under andra världskriget.

- Det var nog en av de bästa perioderna under mitt liv, minns Alvar.

- Inte bara fick jag spela musik utan jag fick också se hela Sverige från Treriksröset till Smygehuk alldeles gratis.

Även i Göteborg har han spelat och var under många år en av medlemmarna i Vegapojkarna. På vykortet är det dragspelaren längst till höger som är Alvar.

Ett annat intresse som han delat med hustrun Sonja har varit trädgårdsskötsel. Det intresset fick de tillfredsställt genom sin kolonistuga i Slottsskogskolonin. Och typiskt Alvar så blev han förstås också engagerade i föreningen och satt som sekreterare i styrelsen under flera år. Numera är stugan, som varit i släktens ägor under många decennier, överlämnad till nästa generation att förvalta.

Till sist vill Majorna.nu tacka Alvar och Sonja för att vi fick komma och hälsa på och Margareta Lindris för att hon tipsade oss om Alvar och fixade så att vi fick träffa honom och Sonja.Text: Tobbe Johansson | 2008-09-11

Alvar hård


katter, målning, alvar hård
Alvar hård
Alvar Hård med nittio händelserika år bakom sig.

Här med hustrun Sonja i sitt hem i Majorna.


hemmets joural, 1974, alvar hård, historiaAlvar Hård i Hemmets Journal , december1974.Alvar Hård har hämtat inspiration från verkliga händelser, vardaglig som udda. Här syns ett bröllop där brudgummen är på dåligt humör eftersom  han mer eller mindre tvingas att gifta sig med bruden då han gjort henne gravid.alvar hård, göteborg

Tavlan Chapman är inspirerad av de kvällar Alvar och Sonja var och dansade på den legendariska krogen och dansstället Af Chapman på Karl Johansgatan.


vegapojkarna
Alvar Hård med dragspel längst till höger.


Match mellan IFK Göteborg - GAIS