Älvsborgsbron

 

Älvsborgsbron invigdes 1966 och förbinder Majorna med norra skärgårdens största ö, Hisingen. För många betyder bron arbetsdagens början och arbetsdagens slut, förr nästan lika många betyder den svindel, köer och oändliga reparationer. För ett fåtal betyder den fin utsikt eller en vacker vy vid solnedgången.


Älvsborgsbron stod klar 1966 då den invigdes av Olof Palme som på den tiden var kommunikationsminister. Den 933 meter långa hängkabelbron bron har en högsta segelfria höjd om 43 meter medan pylonerna sträcker sig 107 meter upp i skyn. Idag är bron en viktig del i Göteborgs överbelastade kommunikationsnät vilket märks av köerna vid minsta lilla störning. Men så passeras bron av över 65000 bilar per dygn vilket blir ett snitt på 2700 i timman eller 45 i minuten. Fast de flesta passera ju på morgonen och kvällen på väg från och till Volvo, hamnen eller raffinaderierna.

 

Andra användningsområden

Bron används inte bara till trafik utan även som duk för graffitikonstnärer, ett populärt ställe att måla på är under brofästet. Men i princip alla åtkomliga ställen används. Ett annat nöje är att kasta ner saker från bron, undertecknad har själv precis undgått en ölburk i huvudet på väg till en konsert vid Pannhuset. Ett tråkigare och tyvärr inte så ovanligt användningsområde är de som kastar sig själva från bron. Även om det aldrig skrivs om det så är det en hel del som försöker och alldeles för många som lyckas ta sitt liv genom att hoppa ner från bron. En bekant med utsikt över bron berättade att räddningstjänsten ofta draggar under bron och ofta med tragiskt resultat.

 

Håll koll på bron

Även om du inte kan se Älvsborgsbron från ditt fönster så kan du ändå njuta av den från din dator då det finns två webbkameror monterade på den. Den ena tar en bild med regelbundna intervall ut mot havet medan den andra övervakar trafiken. Den första hittar du här och den andra här. Är du en riktig nörd så kan du även kolla upp väder, vind och temperatur. Skulle du nu inte ha någon dator så finns det vykort att köpa på bron i alla upptänkliga vinklar, väder och årstider.

 

Text: Tobbe Johansson | 2008-05-21

Foto: Johan Lundin (Vykortet okänd)


http://creativecommons.org

Älvsborgsbron 2008