Gamla hus i nytt ljus -

Göteborgskonst av Anders Bohman från Majorna

 

I det gamla tegelröda sockerbruket nere vid Klippan har Göteborgskonstnären Anders Bohman sedan många år tillbaka sin ateljé. Bohman som vi lyft fram tidigare här på Majorna.nu är just nu aktuell i samlingsutställningen "Nostalgi - Gamla hus i nytt ljus". Utställningen, som med sitt lokala tema har alla förutsättningar att bli en succé, pågår mellan den 19 maj och 3 juni på Gallery Canevaz på Vasagatan 5.

Anders Bohmans konstnärskap spänner över en stor bredd, såväl när det gäller stil som motiv. Inte minst har han genom åren hittat inspiration från Österlen och Bohuslän och då i synnerhet dess kala, fantasieggande klippor och skär. Han berättar att han inte är någon utpräglad stadsromantiker, men att han under senare år fokuserat allt mer på Göteborgsmotiv, inte minst Majorna.

 

- Jag har bott i Majorna över 25 år nu så visst favoriserar jag min stadsdel lite mer. Det händer ofta att jag på väg till eller från galleriet stannar upp för att fota eller dra upp skissblocket. Så blir jag stående, iaktagande och till sist skissande. Är vädret bara okej så kan jag sedan stå och skissa en lång stund. Är vädret sämre så nöjer jag mig kanske bara med ett par foto för att med deras hjälp sedan kunna jobba fram något intressant i ateljén.

 

Anders intresse för målning började redan i unga år och hans teknik är i många hänseende egenutvecklad. Men precis som med motiven har även en viss stilmässig förändring skett under senare år. Tidigare arbetade han mer med mörka motiv, och då framförallt i blyerts.

 

- Nu jobbar jag nästan uteslutande i olja och blyerts där blyertsen oftast får stå till grund för målningarna. Ibland funkar blyertsskisserna så bra att jag bara fortsätter att teckna tills bilden har utkristalliserat sig till ett fullvärdigt konstverk i sig.

Årstid och känsloläge styr färgvalet. Det märks för under de kallaste månaderna så målar jag gärna i varma färger såsom orange, gult och rött medan jag under sommarmånaderna favoriserar kallare blåa färgtoner. Det blir väl på så sätt en balans antar jag.

 

Förutom Anders Bohman medverkar även Gilbert Collet och Liliana Levrén i utställningen på Gallery Canevaz, en utställning som med sitt lokala tema har alla förutsättningar att bli både uppskattad och välbesökt.

För den som vill veta mer om Anders Bohman och hans konstvärld så finns ett äldre reportage som publicerades här på Majorna.nu våren 2008.
 www.majorna.nu/andersbohman.htm.
Mer information finner man också på hans hemsida: www.andersbohman.se

 

 

Text Johan Lundin | 2012-05-17


http://creativecommons.org
Gäller ej konstverken
 
Stora Gamla teatern. Olja


Blyertsteckning, Göteborg, Anders Bohman
Blyertsteckningar från Göteborg.


Stena line, teckning, Göteborg
Stena Line. Blyerts


andra långgatan, göteborg
Andra Långgatan. Blyerts


Linnégatan, Göteborg, spårvagn
Linnégatan. Olja


Såggatan, majorna, göteborg
Såggatan, Majorna. Olja

galleri, gallery canevaz, göteborg

Gallery Canevaz, Göteborg www.canevaz.com

 

Karl Johansgatan, Anders bohman, konst, Hängmattan, Musikens hus, spårvagn
Hängmattan. Olja.


Prinsgatan, göteborg, Linnégatan
Prinsgatan. Olja


Anders bohman, majorna, karl johansgatan, göteborg
Huldas hus i Majorna. Olja.


Masthuggskyrkan, Bangatan, Masthugget
Majorna / Masthuggskyrkan. Oljaöstra hamngatan, göteborg
Östra Hamngatan. Olja.


spårvagnslinje 5, götaplatsen, spårvagn, konst
Avenyn. Olja