Anders Bohman -
hav, strand och klippor i egen teknik

 

En av Majornas många konstnärer är Anders Bohman. Med en egenutvecklad teknik målar han kustmotiv med inspiration av båda Bohuslän och Österlen. Men man kan även finna drag från både John Bauers magiska värld och Skagenmålarna i hans konst. Mötet mellan ljus och mörker och en lek med naturens former är typiska drag i Anders måleri som ofta är dubbeltydigt och ger stort utrymme för betraktarens fantasi och tolkning.

I en av Carnegies gamla fabriksbyggnader nere vid Klippan ligger ateljé S.P.I.K. där Anders huserar tillsammans med några andra konstnärer. Här har Anders sedan många år producerat sin egenartade konst som rönt en del uppmärksamhet genom det uttryck han får fram genom en teknik han själv utvecklat. Genom åren har det blivit en mängd utställningar och förutom försäljning till privatpersoner så har även konstföreningar på bl.a. Länsstyrelsen, Volvo, Marinkommando Väst, Psykologiska Institutionen och Mölndals Sjukhus köpt hans konst. Konst har Anders hållit på med sedan barnsben och är egentligen inget val han gjort utan snarare har konsten valt honom.

- Skulle jag inte få rita och måla så skulle jag kanske inte bli galen men definitivt inte må bra, säger han.

Utbildat sig har han också, både i Sverige och i USA på lite olika skolor. Men idag är det Anders själv som är läraren - han har under flera år hållit kurser i både måleri och teckning.

- Det är kanske inte så mycket för pengarna som för den sociala biten, säger han och fortsätter:

- Man blir ju ganska isolerad i sin ateljé, så det är ganska skönt att komma ut och träffa lite folk, men pengarna skadar ju inte för direkt fet blir man ju inte på konsten.

Anders säljer visserligen en hel del konst men försäljningen går i vågor så det är bra med en fast inkomst i botten och än han har inte kommit riktigt därhän att han kan leva på konsten allena.

 

Egen teknik

Anders jobbar både i svartvitt och i färg om vart annat men i båda fallen använder han sig av en egen teknik som han utvecklat genom åren. Ibland ”fuskar” han med andra tekniker men återvänder troget till sin egen som han tycker passar bäst för det han vill uppnå. Hans främsta verktyg består av blyertspennor, tygtrasor, svamp, trassel, penslar, radergummi och knådgummi och den färg han använder består av en egen specialblandning av pigment, olja, fransk terpentin, vax och ibland även honung. Med de verktygen skapar Anders både realistiska men samtidigt suggestiva konstverk där ett synbart realistiskt konstverk kan rymma många olika tolkningar och bottnar. Ibland, främst i sina svartvita arbeten, kan Anders dock ta detta ett steg längre och skapa fantasirika miljöer som kan få tankarna att vandra mot t.ex. John Bauer. En annan skillnad mellan hans svartvita och färgmålningar är att de svartvita ofta är mörkare och mer hotfulla medan de i färg verkligen lyser av ljus vilket är ett resultat av hans egna teknik. Överhuvudtaget är kontraster och motsägelser något Anders arbetar mycket med.

 

Inspirationskällor

Mycket inspiration till sitt måleri hämtar Anders från Bohusläns klippor och kust på senare tid också från mötet mellan hav och strand i Österlen. Österlen har blivit ett litet favoritställe, som bland så många andra konstnärer, och nästa utställning kommer att hållas nere i Åhus på gränsen till Österlen. Annars kan former han hittar i vardagen eller en bild han hittar i en tidning tjäna som inspiration. På senare tid har t.ex. äggformen fascinerat och denna form kan man hitta i många målningar. Likaså har fåret uppenbarat sig i Anders konst och både ägget och fåret kan i Anders måleri anta både hotfulla och rofyllda gestalter beroende på sammanhang och färgval. Återigen är det dubbeltydighet och lek med symbolik som verkar vara det som fångar Anders intresse. Vill du själv bilda dig uppfattning om Anders konst och filosofera kring hans konstnärskap, teknik och inspirationskällor så kan du för tillfället se hans tavlor på Galleri Backlund på Erik Dahlbergsgatan 10 inne i stan. Annars hittar du mer om Anders och hans måleri på www.andersbohman.se

 

 

Text & foto: Tobbe Johansson | 2008-04-21


http://creativecommons.org

 

 

Anders Bohman, konstnär, göteborg, majorna
Konstnär Anders Bohman i sin ateljé vid Röda sten