Ångbåtscafé
Eduard Melin

 

I avdelningen udda kafé i Majorna återfinns Ångbåtscaféet. Cafét är som namnet antyder inrymt i en ångbåt som ligger vid bryggan bakom Sjömagasinet i Klippan. Detta fik vinner troligen inga poäng på vare sig mat, dryck eller trendighet. Men charm har det och Ångbåtskafét är ett lämpligt ställe för en dejt eller att ta med sina svärföräldrar eller mormor till. Men en ensam fika tillsammans med en bok eller tidning funkar också bra.

 

Eduard Mellin, som den gamla ångbåten heter, byggdes 1881 och är numera pensionerad från sjöfarten. Istället ligger hon fast förankrad vid sin brygga bakom Sjömagasinet bland de andra museibåtarna och fungerar som kafé. Det är ingen stor skuta men det finns i alla fall plats för en liten disk och ett tiotal bord i kajutan. Eftersom det är en båt i trä så finns det väl inte så mycket att säga om inredningen. Den består av helt enkelt av mörk lackat trä. Stolar och bord likaså. Och på dem ligger hederliga svenska rutiga dukar där man dricker sitt kaffe ur gammeldags kaffekoppar. Trevligt, mysigt och charmigt, om man nu gillar den här marina folkhemsblandningen, men inte speciellt trendigt alltså.

 

Kaffe och kaka

Även fikat är lite gammeldags. Vanligt bryggkaffe, småkakor och enklare mackor är det som gäller. Man kan också äta enklare luncher, som köttbullar med mos och dagens soppa, till priser är varken höga eller låga. Allt är ganska lagom och tryggt och andas som sagt gammalt svensk folkhem. Att fika här är alltså en liten tidsresa tillbaka till en miljö som på de flesta ställen försvunnit. Och det är charmigt men kanske inte ett ställe man blir stammis på utan hamnar på ett par gånger per år. Kanske när man har utsocknes gäster eller med sin senaste dejt, för att visa nått lite annorlunda.

 

Varning!

En varning måste dock utfärdas. Har du lätt för att bli sjösjuk eller om du är bakis så skall du undvika att komma hit. Speciellt om det blåser lite för båtar, och så även denna, har en tendens att röra på sig. Och mår man lite dagen efter eller bara är känslig så kan illamåendet komma smygande när man suttit och gungat ett tag. Men som tur är så är man ju alltid nära land så någon risk för att man slänger sig överbord är det kanske inte.

 

 

Text: Tobbe Johansson. | 2008-05-23

Foto: H. Johan Lundin

Klippans Ångbåtsbrygga på Facebook

Klippans Bruksbåtsförening: www.kbbf.se


http://creativecommons.org

eduard melin, ångbåt, ångbåtscafé, fika, göta älv, pittoresk miljö, vackert, klippans kulturreservat
I den gamla ångbåten Eduard Mellin från 1881 erbjuds en trevlig och lite annorlunda fika. Båten är belägen vid Ångbåtsbryggan, strax bakom Sjömagasinet i Klippans Kulturreservat. Från båten har man en härlig utsikt och dessutom en rad andra gamla fina båtar att titta närmare på, bland annat en kopia av ett gammalt vikingaskepp från 900-talet. Rekommenderas!


Klassisk fika med bryggkaffeMenyn är enkel och klassisk, som sig bör på ett café av det här slaget