Antikrundan

 

Om du är intresserad av loppis, second hand eller antika grejer så finns det en bunke butiker i Majorna att botanisera bland. De flesta ligger på Karl Johansgatan och kring Mariaplan med något undantag. Så oavsett om du vill ha ett set tallrikar från femtitalet, en LP-skiva med Östen Warnebring eller ett par gamla galoscher så behöver du inte lämna Majorna.

TV-program som Antikrundan, Sommartorpet och Antikdeckarna visar på ett stort intresse bland svenskarna för gamla prylar och second hand. Auktioner, loppisar och antikaffärer är välbesökta ställen på helgerna när svensken försöker hitta nått fynd. Även Majorna har ett ganska stort antal dylika ställen och titt som tätt dyker det upp nya och väldigt få verkar försvinna.

 

Kring Stigbergstorget

Början man sin promenad uppför Stigbergsliden så ligger på vänster sida Mynt och Musik som säljer en mix av gamla skivor, filmer, serietidningar och gamla tv-spel. Några mynt har jag aldrig sett till men dom kanske finns undanstoppade någonstans eller så är det en rest från en tidigare verksamhet. Egentligen finns inte mycket att säga utan Mynt och Musik är en ganska typisk second hand affärer för film och musik. Korsar man vägen och trampar vidare upp för backen så kommer man till Ebbes Hörna som drivs av Stadsmissionen. Här säljs lite gammalt glas och porslin, en del kläder och lite böcker. Enligt min egen uppfattning är det en ganska tråkig och intetsägande affär där man knappast hittar några balla grejer eller några större fynd. Men det blir en tur in här med jämna mellanrum för kanske en dag det är här man skall göra det stora fyndet. Fast jag är tveksam. Efter besöket på Ebbes Hörna kan man åter korsa vägen och gå ner mot hängmattan där det i sidan av det gamla posthuset (numera Lidl) ligger en liten rolig affär som har allsköns kuriosa och antikt. Här hittar du allt från afrikanska masker till gamla askfat. Passar inte det så kan du kanske köpa ett ölglas, en gammal skylt eller en liten plåtbil. Belamrat är ett ord som passar bra men på ett halvorganiserat och mysigt sätt. Paret som driver butiken är trevliga och själva samlar dom på bl.a. dalahästar och tändare. Fynd kan göras men framförallt är det kul att titta på spännvidden av grejer.

 

Kring Mariaplan

Med början vid Jaeggersdorfsplatsen så kan ett lämpligt första stopp vara Frälsningsarméns loppis som ligger i hörnet av Kustroddargatan och Slottsskogsgatan. Denna lilla butik ersatte den ofantligt mycket större, roligare och trevligare som var inrymd i Kungsladugården nere i Klippan som ju tyvärr brann ner tillsammans med Frälsis alla varor. Det enda som finns kvar nu är de halvbuttra tanter och farbröder som driver affären. I affären finns i princip ett vanligt loppisutbud, porslin, möbler, kläder och böcker är väl en bra sammanfattning. Allt är billigt och fynd kan göras eftersom tanterna och farbröderna verkas sätta samma pris på det mesta inom samma område. Således kostar nästan alla böcker fem kronor, några en och ett fåtal lite mer. Så det är värt att ta sig en liten runda emellanåt, dock är det bara öppet på torsdagar och lördagar.

Fortsätter man Kustroddargatan upp och svänger till vänster när man når Älvsborgsgatan så kommer man efter ett tiotal meter till en liten affär som på sin skylt har skrivet ”Gamla leksaker köpes”. Tittar man in igenom det skitiga och fullbelamrade fönster så ser man mycket riktigt en hel del gamla leksaker och 50-tals kuriosa. Om affären egentligen är ett lager eller en kombination av lager eller affär är inte lätta att veta. Att det sällan är öppet är lättare att konstatera. Själv har jag varit inne en gång för många år sedan och killen som var där verkade då ganska ointresserad av besökare. Men vad som hänt sedan dess är ju inte lätt att veta, kanske har det förvandlats till lager eller så är det bara öppet ojämna dagar, udda veckor i månader som börjar på P. Eftersom man knappast är där en sådan dag så kan man fortsätta Älvsborgsgatan upp. Ett hundratal meter från gatans slut ligger så tre små antik och kuriosa-affärer som i stort sett har samma utbud. De två första är ganska små och tillhör kategorin öppna ibland. Den sista som ligger på hörnet heter Nytt Igen och är förmodligen den största antik- och kuriosaaffären i Majorna. Här råder ganska bra ordning bland det ganska stora sortimentet och butiken är enkelt uttryckt indelad i en möbelavdelning och en för övrigt. Alla tre affärerna säljer varor av lite bättre kvalité och är inte speciellt billiga. Fynd är svåra att göra om det inte rör sig om grejer inom något smalt specialområde som innehavarna inte riktigt är uppdaterade på. Men det är fortfarande inte dyrt och speciellt inte om man jämför med affärerna längre in i stan som de runt Järntorget till exempel. Slänger man ett öga tvärs över gatan när man stiger ur Nytt Igen så hamnar blicken på ett litet antikvariat som drivs av en trevlig föreståndarinna. Böckerna som finns här är kvalitetsböcker inom de flesta genrer och stället är inget direkt lågprisställe. Men letar du efter någon speciell bok så kan det vara ett bra ställe att leta på och man kan lätt spendera några minuter med att konversera med innehavaren. Ett trevligt ställe helt enkelt. Sista anhalten på antikrundan kommer man till genom att gå ur antikvariatet och gå upp till Mariaplan. Väl här svänger du vänster ner på Slottsskogsgatan och på höger sida efter cirka hundra meter ligger en liten antikaffär som verkar specialiserad på mindre samlarsaker som klockor, kameror och andra mekaniska prylar. Men här finns även lite böcker, militärgrejer och annan kuriosa. Affären är inte öppen varje dag så det gäller att passa på att slinka in när den väl är det. Hit går man förmodligen inte för att fynda utan för att köpa grejer till sin samling. Men som vanligt så kan ju alltid fynd göras och oftast då det gäller saker som ligger lite utanför affärens huvudinriktning. Med denna affär så är Majornas antikrunda över, någon liten affär kan ha sluppit undan vår genomgång men troligen inget större etablissemang.

 

 

Text: Tobbe Johansson  | 2008-05-12

 

Foto: Johan Lundin


http://creativecommons.org

bokantikvariat, majorna, göteborg, mariaplan
Mariaplans antikvariat är ett litet trevligt kvalitetsantikvariat vid Mariaplan

Foto saknas!

 
Nytt igen tillhör Majornas största antik- och kuriosaaffärer.Foto saknas!Antikaffären ABC, beläget i ett landshövdingshus på Älvsborgsgatan
Foto saknas!


Handelsbolaget Gamla Tider på Slottskogsgatan