Arkiv 2008

 

Nedan följer i kronologisk ordning en rad artiklar och förslag på evenemang som publicerats på Majorna.nu, men som av olika anledningar inte återfinns på någon annan sida längre.
God jul önskar Majorna.nu!

Julen är här och nyåret står för dörren och mitt i all stress vill vi på Majorna.nu ge några avslappnade eller alternativa sysselsättningar till skinkfrosseri, barnaskrik och faster Elsas ändlösa berättelser om de fattiga jularna förr.  Läs mer »

 

 

 

 

Julmarknad


Så var det dags för årets julmarknad på Sjöfartsmuseet, med musik, försäljning och föredrag. En uppskattad dag där föreningar och hantverkare får visa upp sina verksamheter och sälja sina produkter. Bl a visar Repslagarmuseet Älvängen repslageri och segelsömnad. Kaféet håller detta år öppet på två ställen i museet, på 1:a och 3:e plan. Och det är fri entré till allting hela dagen Läs mer >>

 

 

jul, jultraditioner, julmarknad, majorna, göteborg, fira jul i göteborg
Lördagen den 6 december är det julmarknad på Sjöfartsmuseet mellan kl 10-17 - fri entré hela dagen.

 

 

 

Kulturnatta 2008

 

För 18:e året i rad är det dags att ta del av Göteborgs rika kulturliv. Av de 200 arrangemangen äger ett betydande antal rum i Majorna. Vi har sammanställt ett program med samtliga av dem. Läs mer »»

 

kulturnatta, peter apelgren

 

 

 

Klippandagarna 2008


Upplev Klippans spännande historia och aktiva nutid. Föreningen Bevara Södra Älvstranden erbjuder en rad olika aktiviteter under lördagen den 30:e och söndagen 31 augusti, klockan 10.30 - 17.00. Läs mer »»

 

 

 

 

Visste du att?


Statistik, data och fakta är vi svenskar fantastiskt duktiga på. Vi har samlat en mängd sådana uppgifter om Majorna. De flesta helt meningslösa för gemene man, men det gör kanske inte dem mindre intressanta. Läs mer »»

 WAY OUT WEST!


Majorna.nu har börjat uppladdningen inför årets upplaga av Way Out West i Slottsskogen. Läs vad vi har för förväntningar på evenemanget som snart brakar i gång i Göteborgs skönaste grönområde! Dessutom har vi låtit ett antal musikälskare komma till tals och välja ut fem konserter var som man helt enkelt inte får missa. Läs mer »»

 

Way Out West 2008, Way Out West

 

 

 

Grattis på 75-årsdagen


Den 14 juli 1933 invigdes Sjöfartsmuseet i Gamla Varvsparken, Majorna. Det hela firas med en rad olika aktiviteter och överraskningar under jubileumsåret. Du kan läsa mer om aktiviteterna på Sjöfartsmuseets hemsida. Majorna.nu säger stort grattis till den pigga 75-åringen och rekommenderar alla att göra ett besök! Läs mer »»

 

 

 

 

Lunchkonsert på
Café Oceanen


På onsdagar mellan tolv och ett under sommaren kör kulturhuset Oceanen ett lunchkoncept där man för 100 kr får vegetarisk buffé och en liten konsert på köpet. Ett trevligt koncept i en trevlig liten lokal med hyggligt käk. Läs mer »»

 

 

 

Ingen semester...


Majorna.nu har nu legat uppe i drygt två veckor och vi konstaterar glatt att besökarantalet varit långt över förväntan. För de flesta av oss väntar semestertider och för en del har det redan börjat. På Majorna.nu råder dock ingen sådan, nu ökar vi takten med en rad nya spännande inslag under de kommande veckorna.


Nästa vecka presenteras Lunchtoppen, med tips, åsikter och omdömen på över 15 lunchrestauranger i Majorna. Vi kan redan nu avslöja att två lunchrestauranger spelar i en egen division, att det finns en handfull medelgoda ställen samt ett par restauranger vars lunch inte håller måttet alls. Har du något eget favoritställe som serverar lunch? Maila gärna oss om detta med en kort motivering varför. På den kulinariska fronten kommer även två nya recensioner dyka upp inom kort. Ställena vi granskat lite närmare denna gång är det nyöppnade Koles hamburger- och salladsrestaurang på Slottsskogsgatan samt dess väletablerade konkurrent Nikolinas Bar på Karl Johansgatan.

 

Vårt galleri gapar fortfarande tomt, men det arbetas för fullt med en ny serie kallad Förr & Nu. I denna vi kommer vi visa nya och gamla bilder från en och samma plats. Tanken är att belysa förändringar som skett på olika ställen i Majorna. I vissa fall kommer man kunna beskåda foton under en period som spänner över nästan 100 år. Till detta ger vi några korta kommentarer om förändringarna som skett genom årtiondena. Första etappen kommer främst behandla kvarteren kring Karl Johansgatan.

 

I samband med lanseringen av Majorna.nu hölls en liten releasefest på kvartersrestaurangen Plankan Kök & Bar. För den som har lust, går det nu bra att kika på några foton från kvällens festligheter.

Synpunkter, ideér, önskemål och kritik på sidan mottages precis som tidigare tacksamt. Och skulle du finna några direkta felaktigheter så kontakta oss gärna. info@majorna.nu

Med detta önskar vi en angenäm vecka samt önskar att sommarvädret åter kommer tillbaka till Majorna.


Johan Lundin | 2008-06-23

stigbergstorget, stigbergsliden, majorna, göteborg, hi-fi klubben
Porten till Majorna   (Foto: Stefan Ganslandt & Jan Pilgaard)

 

 

 

 

Glad midsommar!


Vi på Majorna.nu vill önska alla en glad midsommar och passar samtidigt på att tipsa om mer eller mindre seriösa saker ni kan hitta på i Majorna under midsommarhelgen.

 

Traditionellt firande på midsommarafton med dans runt stången sker både i Slottsskogen och i Slottsskogskolonin. I Slottsskogen är det Björngårdsängen som gäller där både Folkdanslaget Näverluren och Västanvinds Folkdanslag finns på plats. 16.00 börjar festligheterna där. I Slottsskogskolonin är det vid dansbanan/scenen man skall vara vid 15.30 då dansen startar. Det blir också underhållning för barnen vid 19.00 och dans till Pop-Corns 20.00. På det relativt nyöppnade fiket The Carribean i Stigbergsliden hålls också midsommarfirande med sydamerikansk touch på både fredags- och lördagskvällen. Kanske nått för dig som är sill- och nubbeallergiker… DJ finns på plats och mat serveras. Alkohol- och drogfrihet gäller. Om vädret tillåter kan annars grillning nere på stranden eller klipporna vid Röda Sten rekommenderas på kvällen. Alltid trevligt med en bandare, lite korv och några kalla bärs kring en varm eld. I absolut nödfall så går det säkert hitta folk att fira med på bänkarna vid Gröna gatan eller Söderlingska parken där de lokala ”ölälskarna” brukar hålla till, vid dåligt väder återfinns samma klientel säker i någon port i närheten. Ta med ett sexpack extra så blir du bäste vän på studs.

Hur blir då midsommarvädret i Majorna kan man undra - enligt SMHI så skall både midsommarafton och midsommardag bjuda på klart till halvklart med chans för någon enstaka regnskur. Temperaturen ligger på midsommarafton på 15 - 16 grader medan det är några grader kallare dagen efter. Så en varm tröja rekommenderas och för de lite fegare också paraply och/eller regnrock.

 

Tobbe Johansson | 2008-06-19

 

midsommar, svensk midsommar, historia

 

 

 

Välkommen till Majorna.nu


Nu öppnar vi Majorna.nu - sidan om allt som har hänt, händer och skall hända i Majorna. Här hittar du bland annat reportage, artiklar, bilder, nöjestips och allt annat mellan himmel och jord i Majorna

 

Vår förhoppning är att något på Majorna.nu skall intressera just dig. Gör det inte det, kommer mycket annat material att läggas upp den närmsta tiden som kanske passar din smak bättre. Närmast har vi några sportartiklar och historiska reportage som skall upp men även en del recensioner av krogar och kaféer. En stor uppdatering kommer när vi lägger upp vår test av dagens lunch - de flesta restauranger med dagens lunch i Majorna har blivit besökta och betygsatta. Om någon vecka eller så är det dags för den. Eftersom vi har en vurm för krogar, historiska tillbakablickar samt foto och musik så kommer mycket att handla om det framöver också. Men tips och idéer om andra ämnen Majorna.nu kan skriva om tar vi tacksamt emot. Kritik tar vi också emot, även om vi kanske inte blir lika glada för negativ sådan som positiv. Så här i början finns det förmodligen en hel del fel på sidorna - rapportera gärna in sådana till info@majorna.nu. Undrar du vilka vi är och varför vi gör Majorna.nu kan du titta in på sidan om oss. I övrigt får sidan tala för sig själv.

 

Trevlig läsning!

Majorna.nu | 2008-06-13

 

sjömansutrun, utsikt, majorna, göteborg, stigbergstorget

 
http://creativecommons.org