Arkiv 2011

 

Nedan följer i kronologisk ordning ett urval artiklar och förslag på evenemang som publicerats på Majorna.nu under 2011, men som av olika anledningar inte återfinns på någon annan sida längre.

 

 

 

Jul med Carl Johans Församling

Julen är en stor högtid inom Svenska kyrkan som firas till minne av Jesus födelse. Carl Johans församling öppnar upp sina dörrar med en rad olika tillställningar. Vi har sammanställt en lista några av dessa. Läs mer »»

Mer information finner du också på Svenska kyrkans hemsida.


S:ta Birgittas kapell, göteborg, dop, bröllop, majorna

Årets julotta äger rum i S:ta Birgittas kapell vid Klippan. Teckningen ovan är gjord av W. Landqvist och prydde tidningen Västanfläkt's julnummer år 1949.

 

 

 

Premier Leaugue på Henriksberg

Som sportbar har Hemmaplan vid Chapmanstorg varit ohotad i Majorna de senaste åren. Det var därför med glädje vi konstaterarde att Henriksberg tidigare i höst valde att återupptar sina lördagsvisningar av Premier League. Även under veckodagarna sänds en del matcher.

Nedan finner du november månads alla matcher, som till vår förtjusning innehåller tre matcher med Liverpool. Mer info: www.henriksberg.se

 

 

Lördag 10 December

16:00 Arsenal – Everton

16:00 Liverpool – QPR

 

Måndag 10 December

21:00 Chelsea – Manchester City

 

Lördag 17 December

16:00 Newcastle – Swansea

16:00 Everton – Norwich

18:30 Wigan – Chelsea

 

Tisdag 20 December

20:45 Aston Villa – Arsenal

21:00 Blackburn – Bolton

(OBS – Music Quiz fram till 21:00)

 

Måndag 26 December (Boxing day)

14:00 Chelsea – Fulham

16:00 Liverpool – Blackburn

16:00 Manchester Utd – Wigan

21:00 Stoke – Aston Villa

 

Fredag 30 December

20:45 Liverpool – Newcastle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Julmarknad vid Mariaplan

Torsdagen den 8 december håller butikerna mellan Mariaplan och Plaskdammen kvällsöppet med jul och vinter som tema. Förutom att butikerna är öppna så kan du som besökare träffa tomten, gå tipspromenad, lyssna på musik, titta på två nya fotoutställningar och lyssna på gamla berättelser från Majorna. Dessutom bjuder Familjebostäder på glögg, pepparkakor och en miljösnäll julklapp. Start klockan 16.00.

Mer information om evenemanget finner du på Facebook eller på Ekologisk Stadsdel Majorna's hemsida

 

majorna, guide, information, fakta

 

 Jazz på Röda Sten

Under november och december ställer Restaurang Röda Sten sin scen till förfogande för en serie jazzcaféer. Du får höra band eller konstellationer som inte tillhör de allra vanligast förkommande. Även några helt nya laguppställningar kommer presenteras.

De olika evenemangen är förlagda på lördagar, men notera att det börjar redan klockan 16.00. Mat och dryck av olika slag kommer förstås finnas att köpa. Mer info: www.rodasten.com

 

urban culture, röda sten, röda sten konsthall, göteborg, majorna, klippans kulturreservat, älvsborgsbron Det har varit lite tyst kring restaurangen vid Röda Sten den senaste tiden, kanske är detta på väg att ändras nu. I november och december bjuder man på jazz av olika slag.

 

 

 

 

 

Rundpingis på Henriksberg!

Måndagar är inte dagen de flesta av oss längtar till. Ett sätt att förgylla den är att besöka Henriksbergs Takterass vid Stigbergstorget. Den nystartade Pingisklubben är en fritidsgården för vuxna, där man träffas och spelar rundpingis över några öl - förnekar måndagens tråkighet. Klubben som hade premiär i november startar klockan 21.00. Vill du värma upp lite innan så öppnar puben redan klockan 17.00.

Mer info: www.henriksberg.se


rundpingis, pingis, pingishistoria, nybörjare, spela pingis, göteborg, bordtennisklubb

 

 

 

Engelsk fotboll på Henriksberg

Som sportbar har Hemmaplan vid Chapmanstorg varit ohotad i Majorna de senaste åren. Det var därför med glädje vi konstaterade att Henriksberg tidigare i höst valde att återupptar sina lördags-visningar av Premier League. Nedan finner du november månads alla matcher. Mer info: www.henriksberg.se


Lördag 21 november

21:00 Tottenham – Aston Villa

 

Lördag 26 november

16:00 Manchester Utd – Newcastle

16:00 West Bromwich – Tottenham

16:00 Chelsea – Wolverhampton

18:30 Arsenal – Fulham

 

Måndag 28 november

21:00 Stoke – Blackburn

 

 

 

 

 

Visning av Gathenhielmska huset på Stigbergstorget

Är du precis som vi nyfiken på hur det ser ut inne i Gathenhielmska huset? Lördagen den 19 november är det visning av det mytomspunna huset på Stigbergstorget. Biljetten kostar 60 kronor och finns att köpa på Sjöfartsmuseeet som arrangerar visningen

 

Gathenhielmska huset, lars gathenhielm, ingela gathenhielm, stigberget, stigbergstorget, majorna, göteborg

Gathenhielmska huset på Stigbergstorget är Göteborgs enda bevarade storborgarhus
i trä från mitten av 1700-talet och är idag kulturminnesskyddat.

 

 

 

 

Samtidskonst på
Galleri Majnabbe

För den som är intresserad av seriös konst rekommenderas ett besök i Galleri Majnabbe vid Chapmanstorg. Varje vår och höst arrangerar Göteborgs Konstnärsklubb utställningar av både traditionellt och mera avantgardistiskt slag.

Just nu pågår utställningar med Kjell Sundberg och Göteborgskonstnären Claes Hakenäs. Mer info om detta och annat finner du på Galleri Majnabbes hemsida.

 

 "Bilden som språk. Precis som skriftspråket består av 28 komponenter, som kan varieras i det oändliga för att beskriva något, har även bildspråket sina "byggstenar". Som kontrasteringar: kallt mot varmt, hårt mot mjukt, vegetativt mot statiskt, som bygger upp en spänning i bilden, som gör att bilden lever och vibrerar. Sånt intresserat mig"

 

 

 

 

Göteborgs Internationella

Konstbiennal 2011

Du har väl inte missat att Göteborgs Internationella Konstbiennal pågår just nu? Konstbiennalen presenterar i år ett gediget program med workshops, seminarier och visningar. Huvudarena för biennalen är Röda Sten konsthall i Majorna. Det hela pågår mellan 10 september – 13 november. För mer information:

www.rodasten.com & www.goteborg.biennal.org

 

Workshop på Internationella Konstbiennalen vid Röda sten.

 

Åsa Sonjasdotter, konst, röda sten, utställning

Genom att samla och odla olika potatissorter utforskar Åsa Sonjasdotter växtens historiska och kulturella bakgrund. En del av potatisen, som besökarna välkomnas att ta med sig hem, har odlats utanför konsthallen. Många av sorterna i utställningen är mycket gamla och används inte i kommersiella odlingar.

 

 

 

Premier Leaugue

på Henriksberg

Som sportbar har Hemmaplan vid Chapmanstorg varit ohotad i Majorna de senaste åren. Det är med glädje vi konstaterar att Henriksberg nu väljer att återupptar sina lördagsvisningar av Premier League. På Majorna.nu ser vi framförallt fram emot de båda matcherna med Liverpool FC! Nedan finner du oktober månads alla matcher. www.henriksberg.se

 

1 okt

Lördag 13:45 Everton-Liverpool

Lördag 16:00 Manchester Utd-Norwich

Lördag 16:00 Blackburn-Manchester City

 

15 oktober

15 okt, 13:45 Liverpool – Manchester Utd

15 okt, 16:00 Manchester City – Aston Villa

15 okt, 16:00 QPR – Blackburn

 

22 oktober

22 okt, 13:45 Wolverhampton – Swansea

22 okt, 16:00 Bolton – Sunderland

22 okt, 16:00 Newcastle – Wigan

 

29 Oktober

29 okt, 13:00 Everton – Manchester Utd

29 okt, 13:45 Chelsea – Arsenal

29 okt, 16:00 Sunderland – Aston Villa

29 okt, 16:00 Manchester City – Wolverhampton

29 okt, 18:30 West Bromwich – Liverpool

 

Sveriges EM-kvalmatcher mot Finland och Holland visas också på storbild under oktober. 

Nya Tapasbaren vid
Mariaplan är invigd

Väntan är nu över! Häromveckan öppnade äntligen den nya Tapasbaren på Mariaplan. Restaurangen är belägen i en liten lokal mellan Kafé Marmelad och Bakverkstaden Cum Pane. Majorna.nu har ännu inte besökt stället men har hört ryktesvägen att det ska vara både trevligt och gott, om än lite trångt och stundtals med lång väntetid. Vid fint väder finns dock även en uteservering att tillgå. Bakom initiativet står Red Lion och Kafé Marmelad. Mer information finns på Facebook

 

tapasbaren, mariaplan, majorna, göteborg
 

Premiär för höstens utställningar

på Galleri Majnabbe

För den som är intresserad av seriös konst rekommenderas ett besök i Galleri Majnabbe vid Chapmanstorg. Varje vår och höst arrangerar Göteborgs Konstnärsklubb utställningar av både traditionellt och mera avantgardistiskt slag.

Höstens första utställning pågår mellan 3-18 september och visar utvalda verk av David Tedfeldt från Väse, utanför karlstad

 

"Jag arbetar främst med måleri och ofta med landskapet som utgångspunkt. Genom att fotografera olika platser får jag mängder av "skisser" som jag senare använder mig av i mitt måleri. Man kan säga att jag använder landskapet som en scen eller plattform där fantasin har stora förutsättningar att kunna uttrycka sig"


Majorna.nu publicerad en artikel om Göteborgs Konstnärsklubb tidigare i år, den finner du här 
Mer info:

www.davidtedfeldt.se

www.ramverk.se/majnabbe

 

 

 

 

Missa inte Majornadagen!

Majornadagen 2011 äger rum lördagen 17 september. Evenemanget som anordnas av Majornas Samverkansförening (MSF) är en stadsdelsfestival i Majorna som under en dag får Karl Johans torg att sprudla av kultur- och föreningsaktiviteter. Föreningslivet står i centrum under dagen men man välkomnar även andra aktörer som är verksamma i området att delta. Mer info finns här: www.majsamverkan.se

Majorna.nu har varit på plats de senaste två åren och kommer vara så även i år. Text & bildreportagen från tidigare år finner du här:

 

Majornadagen, karl johans torg

 

 

 

 

Gathenhielmska Reservatets dag 2011

Söndagen den 4 september är det åter dags för Gathenhielmska kulturreservatets dag. Denna dag öppnar föreningarna upp sina charmiga gamla stugor för allmänheten samtidigt som det förekommer en rad aktiviteter i området. Ett trevligt och lite annorlunda söndagsnöje som vi verkligen rekommenderar!

Majorna.nu gjorde ett längre reportage förra året som man finner i sin helhet här

Besök även: www.majgrabbar.se

 

Gathenhielmska, Gathenhielmska reservatet, majorna, göteborg, kultur, 
Söndagen den 4 september kan man passa på att titta in i stugorna i det unika Gathenhielmska reservatet

 

 

 

 

Slottsskogen Goes Progressive

För tolfte året i rad drar "Slottskogen Goes Progressive" i gång. På denna festival, som arrangeras av Garf (Göteborgs Artrockförening) har sammanlagt ett femtiotal rockband trängts genom åren.

Läs mer »»

 

 

 

 

Ny Tapasbar i Majorna

En ny Tapasrestaurang är på väg att öppna inom kort vid Mariaplan, vägg i vägg med Kafé Marmelad och Cum Pane (Ekologisk bakverkstad). Bakom detta mycket trevliga initiativ står Red Lion och Kafé Marmelad. Mer information finns på Facebook

 

 

 

Klippandagarna 2011

Upplev Klippans spännande historia och aktiva nutid. Mellan 10.30 och 17.00 pågår en rad olika aktiviteter i området. Mer information inom kort

 

klippan, kulturreservat, majorna, göteborg, röda sten, s:ta birgittas kapell

 

 

 

 

Säsongsavslutning för Kafé

Marmelads sommarspelningar

Kafé Marmelads populära sommarkonserter börja gå mot sitt slut. Och som en dundrande avslutning på det hela har man bestämt sig för att flytta ut i världen. Närmare bestämt rakt över gatan, till Plaskis. Tillställningen äger rum torsdagen den 11 augusti och på scen denna kväll finner man ingen mindre än Stefan Sundström & Jonny Dunders Elektriska Cirkus.

Mer info kring arrangemanget finner man här: www.kultur414.se eller på Facebook

 

Stefan Sundström, jonny dunder

 

 

 

 

 

Tracing Arcs

Sugen på att lyssna på någon ny artist som du inte finner på de vanliga listorna? Den digitala musiketiketten '23 Seconds Netlabel' med bas i Majorna släppte nyligen ett mycket lyssningsvärt album med det brittiska bandet Tracing Arcs. Läs mer >>


Tracing arcs, 23 seconds, netlabel, 23 seconds netlabel, Fran Kapelle, Paul H. Addie

 

 

 

 

Kultur 414

Kultur 414 är en helt nybildad förening som har till ändamål att främja kultur i Majorna. Stort fokus kommer att läggas på liveframträdanden, men även utomhusbiografer och andra evenemang planeras. Inte minst hoppas man kunna engagera ungdomar i verksamheten.

Då Majorna har ett stort antal invånare verksamma inom den kulturella sfären men väldigt lite utåtriktad kulturverksamhet så är detta förstås ett synnerligen trevligt initiativ. Majorna.nu önskar föreningen lycka till och rekommenderar att göra ett besök på deras nya hemsida: www.kultur414.se

Urpremiären för Kultur 414 är satt till den 9:e Juni 2011


Kultur 414, majorna, göteborg, kulturförening, bidrag

 

 

 

 

Möt Horisonten -

Ny utställning på Sjöfartsmuseet

I Erik Ekegrens breda samling av marint måleri blandas erkända konstnärers verk med enkla fartygsporträtt. Målningarna kompletteras med texter av rapartisten Petter och konstnären Sigvard Olsson.

Utställningen är producerad av Statens Maritima Museer och kommer finnas tillgänglig  museet under resten av året. Mer info: Sjöfartsmuséet


erik ekegren, konst, konstnär,

 

 

 

 

 

FUJI KURETA

Istanbul möter Majorna

Den digitala musiketiketten '23 Seconds Netlabel' med bas i Majorna inledde tidigare i år ett samarbete med den turkiska electronica-duon Fuji Kureta. I dagarna släpptes resultatet i form av ett helt gratis album vid namn "See-Through". Fuji Kureta's musik hämtar sin näring i electronica-världen, men har även tydliga inslag av trip-hop, jazz och synth pop. Synnerligen intressant och synnerligen billigt...

 

http://23seconds.org

http://fujikureta.com

http://fujikureta.blogspot.com

 

Fuji kureta, istanbul, 23 seconds netlabel, netlabel, creative commons

Den turkiska duon Fuji Kureta släppte i dagarna sitt nya album See-through på 23 Seconds Netlabel

 

 

 

 

 

 

Megaloppisen i Majorna
är tillbaka!

Från början var det inte tänkt att bli en tradition, men sista söndagen i maj innebär numera loppmarknad och stor folkfest i Majorna. Megaloppisen som arrangeras för tredje året i rad är definitivt ett evenemang som har kommit för att stanna.

Läs mer >>

 

 

 

GRÄSROTSFESTIVALEN
13-15 MAJ 2011

Gräsrotsfestivalen är ett startskott för att samla gräsrotskultur i Göteborg och Västra Götalands Regionen under ett och samma tak. En plattform/hemsida där organisationer, föreningar, eldsjälar och allmänt nyfikna lättare kan överblicka varandra, utbyta information och dela med sig av sina erfarenheter och verktyg.

Bakom projektet ligger Kulturhuset Oceanen i Majorna samt det starkt växande kulturhaket Kafé Zeppelin på Övre Husargatan.

Festivalen kommer husera på bådas scener växelvis under dagarna tre. Programmet som presenteras inom kort innehåller bl.a. föreläsare, workshops, musik och poesi, alla med sitt eget avtryck av dagens Gräsrotskultur. Hemsidan har sin premiär under Gräsrotsfestivalen och kommer sedan att vårdas och näras av ovannämnda tills att den kan slå rot så pass att nästa organisation kan ta över under Gräsrotsfestivalen 2012. Majorna.nu önskar lycka till!

 

Länkar:

http://gräsrötter.se

http://oceanen.com

http://kafezeppelin.se


gräsrotsfestivalen, kulturhuset oceanen, kafe zeppelin

 

 

 

 

FLYTANDE Ö - TILLFÄLLIG UTSTÄLLNING PÅ SJÖFARTSMUSEET

Ett modernt fartyg är ett slutet system där gränserna mellan arbete och fritid suddas ut. Konstnären Stina Östberg har rest två veckor med oljetankern FURENÄS och följt livet ombord. Videoinstallationen Flytande ö är ett möte mellan sjömännens vardag och hennes egen resa. En färd i vintermörker, svart hav och melankoli.

Invigning 13 april 2011 kl 18.00 på Sjöfartsmuseet vid Stigbergstorget.

Mer info: www.sjofartsmuseum.goteborg.se


Sjöfartsmuseet, majorna, göteborg, öppettider

 

 

 

 

Konstrundan i Majorna

Majorna är den konstnärstätaste stadsdelen i hela Göteborg och för 13e året i rad äger "Konstrundan i Majorna" rum. Mellan den 9-11 april kan du möta ett 40-tal yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkare i deras ateljéer runt om i Majorna. Ateljéerna har öppet: lördag & söndag 12.00–17.00 samt måndag 16.00–20.00.

På Röda Sten visas en samlingsutställning där du som besökare får en överblick och kan se prov på bildkonst, skulptur, glas, textil, keramik och smyckekonst.

 

Kimmo Hakonen, konst, göteborg, majorna, konstrunda

Kimmo Hakonen är en av 44 utställare i årets Konstrunda. Majorna.nu har varit på plats de senaste två åren och hoppas kunna vara närvarande även i år. Våra tidigare reportage finner du här.

Officiell Hemsida: www.konstrundanimajorna.se

 

 

 

Vinter på Älvsborgsgatan

Vintern har kopplat ett ordentligt grepp om Majorna och övriga Göteborg. Så här såg det ut på Älvsborgsgatan i januari 2011. Foto Johan Lundin

 

vinter, göteborg, majorna, älvsborgsgatan, snö

 

pizzeria, majorna, göteborg, hämtpizza, hemkörning, online, Pizzeria Melli, älvsborgsgatan

 

Älvsborgsgatan, majorna

 

 

 

Adam & Alma

Sugen på att upptäcka någon ny artist som du inte finner på de vanliga listorna? Då ska du bege dig till Café Oceanen på Stigbergstorget och titta på Adam & Alma när de gästar Göteborg.

 

svensk musik, adam & alma, ellen arkbro, johan graden, arkbro, 23 seconds, netlabel, 23 seconds netlabel, electronica,

Adam & Alma består av Johan Graden och Ellen Arkbro, duons debut-EP är släppt på Majornabaserade 23 Seconds Netlabel

 

 


Steven Gerrard, Liverpool FC

www.premierleague.com