Arkiv 2012

 

Nedan följer i kronologisk ordning några av de artiklar och förslag på evenemang som publicerats på Majorna.nu under 2012, men som av olika anledningar inte återfinns på någon annan sida längre.
Julens alla aktiviteter

Det är åter juletider och i vanlig ordning vill vi på Majorna.nu ge några tips på avslappnade eller alternativa sysselsättningar till skinkfrosseri, barnaskrik och faster Gretas ändlösa berättelser om de fattiga jularna förr. Läs mer >>


jul, historia, tradition, jultradiotioner, sverige, majorna, jul i göteborg, göteborg, öppetAdvent - En Ljus
högtid i en mörk tid

Dagarna är korta i slutet av november och mörkret tätnar allt mer. Passande nog är första advent helgen då vi tänder hela Sverige med adventstjärnor och ljusstakar. Sederna och traditionerna har ändrats genom åren, men så väl idag som i äldre tider fungerar första advent som en upptakt till den annalkande julefriden. Läs Mer >>


advent, första advent


Mellandagsindie på Henriksberg

Fredagen den 28 december är det dags att glömma släkten och dansa bort all julmat och julgodis. På Henriksbergs takterrass bjuder popklubben Klubb Saturn på mellandagsindie med extra fokus på gammal svensk indie Läs mer >>

www.henriksberg.se

www.popklubb.seBoktips-kalender

Med start den 1 december och fram till julhelgen kommer Majornas och Linnés bibliotek att tipsa om en julbok varje dag. Boktipsen finner du på FacebookJulmarknad i Atelje Korvfabriken

Är du sugen på en lite annorlunda julmarknad? I sådana fall rekommenderas ett besök i Atelje Korvfabriken på Carnegiegatan där det bland annat kommer finnas konsthantverk av olika slag till försäljning. Läs mer >>Julfest på Mariaplan

Årets Julfest på Mariaplan går av stapeln torsdag 6 december kl 16-19.

Kvällens värd är Sveppe Ljunggren. Läs mer >>Jul i reservatet

Lördagen den 1 december är det öppet hus i föreningslokalerna i Gathenhielmska reservatet.

Det bjuds på gammaldags julstämning med kaffe, glögg och musikunderhållning. Och med lite tur tittar även tomten förbi. Läs mer >>Julmarknad och pysseldag i Majorna

I slutet av november anordnar svenska kyrkan en heldag med julpyssel i Carl Johans församlingshem. Man anordnar även julmarknad med fika och underhållning i Kungsladugårds kyrka där överskottet går till välgörande ändamål.   Läs mer >>

 

S:ta Birgittas kapell, julotta

Trots att kyrkobesöken minskat stadigt de senaste årtiondena är julottan fortfarande en gudstjänst som ofta är mycket välbesökt. Teckningen ovan, föreställande en gammal julotta i S:ta Birgittas kapell vid Klippan, är gjord av W. Landqvist och prydde tidningen Västanfläkt's julnummer år 1949. Det är här som Karl Johans församling förlagt årets julotta med start 06.30

 

 

 

Krånne - TrettioNågonting

Krånne från Majorna startade sin musikaliska bana i punkbandet 'Fågel Blå' som han grundade 1987. Efter diverse turer med bland annat bröderna Birro i 'The Christer Petterssons', släppte han sin första solosingel 'Gbg - Sthlm 0-1' i maj 2006.

Krånnes senaste album heter TrettioNågonting och är ett album som tar avstamp från hans uppväxt i Kortedala, gör nedslag i stadens klubbliv, kärlekar och förluster och landar slutligen i en trea vid Mariaplan 2012.

Albumet som är skapat med gedigen hjälp av producenten Mats Lerneby kan höras på Spotify eller köpas på I-tunes. Vill man se honom live, så uppträder han på 'Götahof Live' på Bellmansgatan i Göteborg den 14 november.

Mer info: www.facebook.com/kranne.gbg

 

Krånne, göteborg

 

 A P O K A L Y P S

Acéphale i samarbete med Röda Sten Konsthall och Collider presenterar APOKALYPS på Röda Sten konsthall.

 

Katastrofen är nära. Mayakalenderns långa räkning når sitt slut om mindre än en månad. Den 21 december förvandlas Röda Sten Konsthall till Göteborgs svar på franska Bugarach, det upp-och-nedvända berg dit survivalists från hela världen nu reser för att överleva undergången. Fira livets kanske sista natt med konstnärerna Anna Lamberg, Josefina Björk, Annika Berger, Andreas R Andersson, Josefin Hinders, Frida-Li Lövgren, Yngvild Sæter, Minni Katina Mertens, Mathilda Frykberg med flera.

Ta del av Den sista måltiden, gå en vandring i dödsriket, besök katastrofens öga, tillverka en överlevnadstalisman och drick en drink med påstådda magiska krafter.

Kanske blir Röda Sten Konsthall den ”Noas ark” som tar dig bortom all fara? För eventuella överlevande fortsätter festen på den nya technoklubben Collider i Röda Stens restaurang hela natten.

Läs mer om evenemanget här: www.rodasten.com  / www.acephale.se / Facebook


 
 

'TV Spels Klubben' i Majorna

Letar du efter en lite annorlunda klubb? Sedan en tid tillbaka arrangeras det  tävlingar i TV-spel på Henriksberg. Tävlingarna äger rum en gång i månaden och spelas på Xbox 360 med två personer i varje lag. Anmälan är gratis och görs på Henriksbergs hemsida, priser delas ut i baren.

Klubben arrangeras i samarbete med TV-spelsbutiken Game

Mer info och anmälan: www.henriksberg.se


tv-spel, klubb, tvspelsklubb

 

 

 

 

Fåfänga Försök
av Nathalie Djurberg

Den västsvenska Nathalie Djurberg är en av våra internationellt mest uppmärksammade konstnärer. Hennes animationer lockar och utmanar både genom uttryck och innehåll. Med lerans följsamma egenskaper, och med musik och ljudeffekter av Hans Berg, utforskas den mänskliga naturens mörkaste sidor. Utställningen pågår mellan den 6 oktober och 11 november och visar delar av Djurbergs och Bergs omfattande produktion. Här presenteras även en ny installation, särskilt skapad för Röda Sten konsthall.

Mer info: www.rodasten.com

 

 

 

Höstkonserter på Café Kultur

Efter sommarens framgångsrika konserter på Café Marmelad är det nu dags för arrangören Kultur414 att flytta verksamheten inomhus. I höst kommer man i samarbete med Lovely Records hålla till på Café Kultur på Bangatan. Ett bra val tycker vi, då detta fiket är något av en personlig favorit. Stället är inte så stort, så den som vill ha sittplats bör nog komma i god tid!

 

Program:

19 September - Oh, Harry

18 Oktober - Gus By Heart

22 November - Joakim Fritzner

6 December - Leo Skäggmansson

 

Mer info:

www.kultur414.se

www.cafekultur.net

www.lovelyrecords.se

 

kultur 414, gus by heart, lovely records, cafe kultur, bangatan

 

 

 

Majornas egna almanacka

Nu finns Majornakalendern 2013 att köpa i bland annat Mariaplans Bokhandel. Det är det lilla designföretaget Ost & Ägg som tagit fram kalendern. Ost & Ägg är specialiserade på att framställa motiv från Majorna och har tidigare tagit fram både almanackor och vackra vykortsserier över vår stadsdel. Läs mer >>

 

gör egen almanacka, almanacka, majorna, göteborg, Mariaplans Bokhandel

Majornakalendern 2013 finns nu att köpa i Mariaplans Bokhandel. Storlek: 297mm x 210mm

 

 

 

Poetry Slam på Café Hängmattan

Poetry slam är en uppskattad och populär tillställning som arrangeras varje höst och vår på Café Hängmattan i Musikens hus. Tävlingarna äger alltid rum på söndagar och startar klockan 18.00. Entrén är gratis och den som känner sig manad kan anmäla sitt deltagande i förväg.

Höstens tävlingar smygstartade med en uppvärmningskväll sista helgen i augusti och fortsätter fram till slutet av November då en vinnare skall koras. Tävlingarna har förövrigt under senare år också utökats med Trubadurslam. Mer information finner du på  www.musikenshus.se och på Facebook

 

Om Poetry Slam:

"Poetry slam är tävlingar i estradpoesi. Poeterna läser dikter de skrivit själva. Varje dikt får vara max tre minuter lång och ska framföras utan någon rekvisita, scenkläder etc.. Varje poet läser upp till fem dikter under en tävling. Publiken utser vinnaren."

 

Program:

 2 /9 Deltävling 1

23/9 Deltävling 2

7/10 - Improesi

21/10 - Deltävling 3

4/11 - Deltävling 4

11/11 - Trubadurslam

25/11 - Höstfinal

 

Poetry slam, musiekns hus, hängmattan, göteborg

Från en av deltävlingarna 2011. Foto: Patrik Petroff

 

 

 

Lokalt, ekologiskt och gott!

Tidigare i sommar lyfte vi fram den nya ekobutiken Ekorätt på Allmänna vägen. För rättvisans skull slår vi nu också nu ett slag för grannbutiken Lime. På Lime säljer man närodlade produkter, bland annat grönsaker, rotfrukter och frukt från Björlanda Prästgård. Man säljer också lamm och ägg från samma gård.

Egentligen är det helt fantastiskt att det kan existera två sådana här butiker i samma kvarter. Våra stora inköp gör de flesta av oss på Ica, Willys, Lidl eller Hemköp, inget konstigt med det. Men fler borde upptäcka det charmiga i att komplettera sin matkasse i en kvartersbutik av det här slaget. Nästa gång du passerar Allmänna vägen så rekommenderar vi därför att titta in och handla en burk hemkokt marmelad, eller varför inte pröva deras egeninlagda chiligurka? Priserna är överkomliga och då butiken ägs av Göteborgs Räddningsmission så hjälper du även dem i deras sociala arbete i Göteborg. Hur bra som helst va?

I nästa kulinariska inslag tänkte vi dela med oss av vårt egna recept på Höstsoppa!
www.facebook.com/limegoteborg

www.raddningsmissionen.se

Lime, räddningsmissionen, göteborg, almänna vägen, björlanda, björlanda prästgård

 

 

 

 

Spåren Tillbaka
av Marianne Hultberg

Varje vår och höst arrangerar Göteborgs Konstnärsklubb utställningar av både traditionellt och mera avantgardistiskt slag i Kustens hus i Majorna. Mellan den 13-28 oktober kan man ta del av Marianne Hultbergs utställning "Spåren tillbaka". Marianne Hultberg har varit yrkesmässigt verksam som bildkonstnär på heltid de senaste tjugo åren och arbetar med både olja, kol och blandteknik.

Bilderna i "Spåren tillbaka" är starkt präglade av mina danska rötter på ön Langeland. Jag rör mig mellan nu och då, det inre och det yttre och i det tidlösa och känner en stark närvaro och ett slags mottagande av flöden av bilder, skeenden, tillstånd och liv från en mycket gammal tid.

 

Mer info:

www.mariannehultberg.com

www.ramverk.se/majnabbe

 

 

 

 

Beatleskväll på Henriksberg

Göteborgs äldsta indieklubb intar takterrassen på Henriksberg och denna kväll ordnas en stor Beatleskväll, vilket innebär enbart Beatleslåtar fram till klockan 23. Till detta ordnas storbildsvideos, temadrinkar, bilder mm. Efter 23 blir det blandat och svettigt indiedansgolv kvällen lång, givetvis med lite extra Beatles om så önskas.

Är du nyfiken på vad för övrig musik man brukar kunna höra på klubbkvällarna så har arrangörerna sammanställt en spelista på Spotify

För mer info:

www.popklubb.se

www.henriksberg.se 

Ny ekobutik i Majorna

Vid månadsskiftet juni/juli öppnade en ny butik med ekologiska produkter på Allmänna vägen 22 i Majorna. Butiken heter Ekorätt AB och har bland annat hela Saltå Kvarn´s sortiment, kryddor från Krulliga Hästen samt bröd från det mycket rekommenderade lokala bageriet Cum Pane vid Mariplan.  Mer info finns på Saltå Kvarns blogg och på butikens Facebook.

 

ekorätt, allmänna vägen, ekologisk butik, ekobutik, krav,

 

 

 

 

Sommaraktiviteter

Det råder semestertider och för de som tänkt att tillbringa sommaren eller delar av den i Göteborg, så har Göteborgs Stads egna webbtidning "Vårt Göteborg" sammanställt en lista med en rad olika aktiviteter som äger rum under sommaren 2012. Läs mer >>

 

Göteborgs skärgård, archipelago, svensk skärgård, göteborg

Många väljer att åka bort från stan under sommaren, men för de som tänkt att tillbringa hela eller delar av den i Göteborg så finns en gedigen lista över olika aktiviteter publicerad på Göteborgs Stads egna webbtidningen "Vårt Göteborg"
Sommarmelad 2012

Sommarens populära utomhuskonserter på Kafé Marmelads uteservering har snart säsongsstart. Åtta torsdagar i rad, med start den 21 juni kan man fika och ta del av olika artister. Varje evenemang innehåller ett förband och en huvudakt och kan besökas helt utan kostnad. Nytt för i år är att man även har en liten mellanakt där man bjudit in ideella föreningar som får presentera sig och sin verksamhet.

Evenemanget arrangeras precis som tidigare av föreningen Kultur414 och först ut i år är doun 'Little Marbles' från Norrköping.

Mer info:

www.kultur414.se

www.facebook.com/kultur414

www.direktpress.se

 

 

 

 

Mariaplan får ett lyft

lagom till sommaren

Ett snyggare och mer välkomnande Mariaplan är på väg att ta form! Swedbanks gamla lokaler som stått tomma alldeles för länge är nu i full fart med att byggas om. Den gamla Ur-butiken försvinner och dessutom anläggs en helt ny lokal i huset. Läs mer >>

 

mariaplan, renovering, mariaplans ur. familjebostäder

Mariaplan går en ljus sommar till mötes, med bland annat ytterligare en restaurang att njuta av tillvaron i.
Foto: Familjebostäder.

 

 

 

 

Göteborg Art Sound

Göteborg Art Sounds, eller GAS-festivalen som den också kallas, grundades år 1999. Festivalen är idag Sveriges största för ljudkonst, modern komposition, improvisation och elektronica. I år äger den rum på Röda sten i Majorna. Läs mer >>

 

Gas, Göteborg art sound, röda sten, festival, musikfestival, göteborg

 Invigning av
graffitiväggen Draken

Göteborgs Stads policy är att det ska iaktas stor försiktighet kring lagliga graffitiväggar, detta av rädsla för spridningseffekten. Röda sten har därför länge varit den enda riktiga frizonen för graffitimålare, dit folk åkt från hela staden för att måla. Kanske är detta på väg att mjukas upp en aning nu, under de senaste månaderna har nämligen extra träskivor varit uppsatta i väntan på en ny stor laglig vägg. I helgen är det äntligen dags för invigning av denna åttio meter långa vägg, ett konstverk i sig, som går under namnet Draken. Det är Göteborg stads första lagliga graffitivägg och en del i Röda stens projektmål att bli en generationsöverskridande mötesplats. Invigningen börjar klockan 13.00 och pågår fram till kvällen.

www.rodasten.com

www.facebook.com/rodasten

 

graffiti, röda sten, sverige, göteborg, lagliga väggar, frizone, frizonen, safezone, graffitiväggar, draken, spridningseffekt, lagliga graffiti

Röda sten har länge varit en frizon för graffitimålare, nu utökas möjligheterna med en ny stor laglig vägg kallad Draken. 

MEGALOPPIS I MAJORNA
27 maj 2012

Snart är det dags för årets Megaloppis i Majorna. Tillståndet är efter diverse turer klart, så nu är det bara att börja röja bland dina saker på vinden, i källaren och i skåpen. Majorna.nu kommer förstås vara på plats även i år, titta gärna på våra text- & bildreportage från tidigare år.

För mer info om själva evenemanget så rekommenderas ett besök på MajEko.se

Det finns även en artikel om årets loppmarknad på Direktpress Göteborg

 

 

 

Fiskhamnen, Vy mot Hisingen

Foto: Johan Lundin, april 2012

 

 

 

 

"Gamla Majorna"

Det finns ganska rikligt med litteratur av olika slag som handlar om Majorna och dess grannskap. Däremot finns det nästan ingenting i filmväg. Majorna.nu försöker nu ta saken i egna händer och kommer förhoppningsvis att publicera en liten filmserie om "Gamla Majorna" framöver.

 

gröna gatan, majorna, karl johansgatan, historia

Svunnen bebyggelse på Gröna gatan. Tvärgatan som skymtar i bakgrunden är nuvarande Karl Johansgatan.
För att läsa mer om Majornas historia besök gärna vår historiesida. Foto Axel W Olsson

 

 

 

 

Red Sky At Morning

Den 14 april 2012 öppnas dörrarna upp till utställningen Red Sky At Morning på Röda Sten konsthall, där vårens avgångsstudenter från kandidatprogrammet vid Högskolan för fotografi, Göteborgs universitet, visar sina examensarbeten Läs mer »»


röda sten, pannhuset, draken, klotterväggar, Red sky at morning, graffiti, konsthall,

 

 

 

Megaloppisen i Majorna

riskerar att utebli i år

Den populära loppmarknaden som arrangeras runt om i hela Majorna under sista söndagen i maj är nu hotad. I korthet handlar det om att Göteborgs stad tycker att det blev för skräpigt förra året och att folk stod för nära spårvägsspåren. Av denna anledning håller Göteborgs stad nu, på ett lite typiskt svenskt byråkratiskt sätt, inne på tillståndet. Läs mer »

 

byråkrati, göteborg

Megaloppisen i Majorna risker att inte få något tillstånd i år. Foto från Mariaplan 20111

 

 

 

Nya utställningar på Röda Sten

Det är inte alla som har förmånen att ha en plats och en inrättning som Röda Sten på behagligt gångavstånd från hemmet. I det gamla massiva pannhuset finns alltid något intressant evenemang eller utställning att ta del av, och skulle inte detta locka just för dagen så går det ju utmärkt att bara luta sig tillbaka med en kall öl eller något gott att äta.

Läs mer om vårens program >>

Besök Röda stens hemsida >>

 

röda sten, workshop, barnaktivitet, barn, öppettider

Varje lördag anordnas en speciell skaparverkstad för barn, inspirationen hämtas från aktuella utställningar
på Röda Sten. Foto H Johan Lundin.

 

 

 

Sjöfartsmuseet - våren 2012

Sjöfartmuseet i Majorna har under flera år redovisat ett betydande och ständigt ökande antal besökare. En av anledningarna till detta är deras gedigna program, med verksamheter för alla åldrar och olika intressen.

Förra året genomgick museet dessutom en större omdaning med stort fokus på barnbesökarna. Det tredje våningsplanet är helt nytt med bland annat nya basutställningar, lekrum och pedagogstudio.

Vi rekommenderar varmt ett besök samt en närmare titt på deras vårprogram.

Hemsida: www.goteborg.se/wps/portal/sjofartsmuseet

 

 

 

 

Teater Sesam

'Alice Återkomst Till Underlandet'

Teater Sesam är en fri teatergrupp med två egna scener på Chapmans Torg i Majorna. Verksamheten startade redan 1987 och man har genom åren satt upp ett stort antal uppmärksammade skugg- och dockteaterföreställningar. Nu är man aktuella med en ny föreställning som är en uppföljare till 'Lilla Alice i Underlandet' som spelades förra året Läs mer »»

 

alice i underlandet, dockteater, teater sesam, majorna, göteborg
Alice återkomst till Underlandet är en ny föreställning på Teater Sesam vid Chapmans torg.

 

 

 

 

Här och nu i livet (Utställning)

Kulturlabbet är en verksamhet som vänder sig till personer med intellektuella funktionshinder. Under 2011 har man arbetat med temat Livets resa, utifrån olika frågeställningar och konstnärliga uttryckssätt. Utställningen visas nu på VSA (Very Special Arts) på Karl Johansgatan 22 fram till den 10 januari. Öppettider är måndag-torsdag, 13-16. Har du frågor, ring galleriet 031-12 55 75

www.kulturlabbet.se

www.vsa-sweden.org

www.facebook.com/vsasverige

 

VSA, VSA sverige, funktionshinder, majorna, göteborg, sverige  konst, funktionshindrad, göteborg

 

 

 

 

Välkommen till Majorna!

 

Stigbergsliden, 1939, majorna, göteborg, skräddare, historia, stf, vandrarhem, stf vandrarhem

Stigbergsliden så som den såg ut år 1939. Henriksberg skymtas upp till höger och STF's vandrarhem till vänster