Arkiv 2013

 

Nedan följer i kronologisk ordning några av de artiklar och förslag på evenemang som publicerats på Majorna.nu under 2013, men som av olika anledningar inte återfinns på någon annan sida längre.

 

 

 

God jul och gott nytt år


Vi på Majorna.nu önskar alla en god jul och ett gott nytt år. Vi tar tar nu en liten paus och återkommer med nya berättelser och en summering av det som hände i Majorna under året som gick. Väl mött 2014!

 

God jul, julkort, Göteborg, majorna, historia, jultraditioner

 

 

 

 

Tillaga själv edert julöl

 

Ett av Majornas mest framgångsrika företag grundades år 1818 av den tysk/ungerska affärsmannen Abraham Robert Lorent. I början av 1830-talet övertogs Lorentska bruket av skotten David Carnegie och bytte 1836 namn till välbekanta "Carnegie & Co". Den populära portern tillverkas än idag och är Sveriges äldsta verksamma varumärke.

Vi har rotat fram en helsidesannons från 1934 där företaget tipsade tidningen Västanfläkts läsare om hur man får en ordnar och lyckad jul! Läs mer »

 

brygga öl, hembryggt öl, egen öl, julöl, tips, porter, recept

 

 

 

Julkryddade köttbullar

 

Köttbullar äter vi svenskar flitigt året runt. Trots detta har det även en självklar plats på våra festliga julbord. Just av den anledningen, kan det vara en god idé att ge dem en lite annorlunda och julanpassad smakton. Vi provstekte en lyckad variant där vi tillsatt nejlika och kryddpeppar. Kryddor som på köpet sprider en härlig doft i köket. Läs mer »

 

För den som föredrar att baka goda kakor till jul, så har vi tidigare lagt upp två lättgjorda varianter i form av havresnittar och engelska julkakor.

  

Advent - en ljus högtid

i en mörk tid

 

Dagarna är korta i slutet av november och mörkret tätnar allt mer. Passande nog är första advent helgen då vi tänder hela Sverige med adventstjärnor och ljusstakar. Sederna och traditionerna har ändrats genom åren, men så väl idag som i äldre tider fungerar första advent som en upptakt till den annalkande julefriden. Läs mer »

 

Gustav adolfs torg, brunnsparken, nordstan, göteborg, julgran, kommunal julgran

De kommunala julgranarna brukar traditionellt resas lagom till första advent. Här reser man Göteborgs stadsgran vid Brunnsparken 1920. Foto: Göteborgs Stadsmuseum 

"Finlands sak är svår"

Finsk afton med öppen scen

på självständighetsdagen

 

Den 6 december är det Finlands självständighetsdag. På detta datumet år 1917, frigjorde sig vår östra granne från den ryska överhögheten och förklarade sig självständigt.

Självständighetsdagen kommer att firas på Restaurang Västerhus där det utlovas pompa och ståt och rågbröd! Under kvällen kommer det att vara öppen scen för den som är sugen på att framföra en hyllning till Finland eller det Finska. Mer information finns på Facebook och Sveriges Radio


Finland

 

 

 

 

Julmarknad på Röda sten

29-31 november

 

I år är det premiär vid Röda sten för en ny julmarknad med inriktning på konst och design. Här hittar du unika, vackra och roliga föremål – julklappar till dig själv och andra. Tryck, konsthantverk, designföremål, inredning och mycket mer, skapade av samtida kreatörer från hela Sverige!

 

80 konstnärer, formgivare och designer på 3 våningar med 800m2. Borås Textilhögskolas marknad flyttar in. Dessutom finns café, restaurang, musik, skapande verkstad och utställningen

Läs mer » www.rodasten.com

 

Röda sten konsthall

 

 

 

 

Hasselsson - nytt café

 

Vi har glädjen att informera, att Majorna berikas med ett nytt café på Älvsborgsgatan 24. Hasselsson har premiär fredag 18 oktober kl 16.00 då Christopher Stigberg ställer ut, vänder stenkakor och kokar kaffe.

Det utlovas goda, stora mackor inspirerade av svensk husmanskost, gott kaffe, goda bullar och nygräddade våfflor! Låter trevligt tycker vi!  Kom förbi lukta, smaka och njut du med!

 

 

 

Play! Ny utställning

på röda sten konsthall

 

Göteborgs Internationella Konstbiennal 2013 undersöker och reflekterar över två viktiga ingredienser i konstnärlig och politisk diskurs; leken och den radikala fantasin. Mer om utställningen finner du här: www.rodasten.com & www.gibca.se

 

göteborgs internationella konstbiennal
Time travel Göteborg

 

Under hela hösten har du möjlighet att deltaga i guidade turer i den svenska folkbilen Volvo PV 444/544. Med fokus på tidsperioden 1950-1970 tar bilarna dig runt Göteborg på en spännande tidsresa. Antingen åker du med eller kör du själv! Resan varar i ungefär en och en halv timme.

Turerna utgår från Novotel vid Klippans kulturreservat, där de gamla fina bilarna även har sitt garage. För mer information samt vilka datum som gäller besök: www.timetravelgbg.se

 

Volvo PV, pv, volvo, historia, göteborg, time travel

Volvo PV 444-544 byggdes mellan åren 1947–1965 i Göteborg. Sammanlagt tillverkades 440 000 bilar. Nu har du möjlighet att åka guidad tur i Göteborg, med några av de få som finns kvar.
Hur vill Du förändra Mariaplan?

 

Under 2014 kommer trafikkontoret att bygga om Mariaplan. Ett preliminärt förslag har tagits fram där man hoppas kunna skapa en bättre plats för fler att vistas på, med mer grönytor och mindre asflat. Inget är dock beslutat och har du egna förslag eller funderingar går dessa att lämna in. Inkomna synpunkter kommer sedan att sammanställas och bli ett underlag till trafikkontorets fortsatta planering för Mariaplan.

Läs mer » Göteborgs stads hemsida

 

mariaplan, rondell, landshövdingehus

Mariaplan är en fin och trevlig plats, men i behov av förändring. Området kring rondellen domineras idag av asfalt och trafik, detta vill man ändra på under kommande år. Medborgarna är välkomna att lämna in sina förslag innan beslut fattas i frågan.
Glömt att följa oss på Facebook?

 

 

www.facebook.com/majorna.nu 

 

Reservatets dag

Söndagen den 1 september

 

Gathenhielmska Reservatets dag är ett årligt evenemang som brukar äga rum första söndagen i september, så även i år. Denna dag öppnar man upp de de gamla husen för allmänheten, och för den som är nyfiken på Majornas historia är det ett utmärkt tillfälle att ge sig i samspråk med folket i föreningsstugorna. Det bjuds också på livemusik, lotteri, fika och en del försäljning. Våra reportage från tidigare år finner du här.

Besök även: www.kulturreservatet.se

 

kultur

Söndagen den 1 september är det full aktivitet i Gathenhielmska reservatet

 

 

 

Bygg med Karl-Johan & Karin på Röda stens konsthall

 

Drömmer du om att bygga ett hem tillsammans med andra människor? I sommar byggs Göteborgs kollektiva hus på Röda Sten.  Vill du vara med och bygga? Byggandet ingår i entréavgiften och kräver ingen föranmälan. Barn är välkomna att delta i vuxens sällskap.

 

Under sommaren förvandlas Röda Sten Konsthall till en byggarbetsplats. Konstnären och arkitekten Marjetica Potrc bjuder in Göteborgs invånare att tillsammans utforma och bygga ett fullskaligt bostadshus, för att undersöka hur framtidens urbana boende kan se ut.

Röda stens byggcoacher Karl-Johan och Karin finns på plats för att hjälpa dig under hela sommaren; torsdagar, lördagar och söndagar kl 12-17. För yngre barn rekommenderas Barnloungen på entreplan.  För aktuella datum och mer info » www.rodasten.com


 

Röda sten erbjuder en rad trevliga evenemang under sommaren, även interaktiva sådana

 

 

 

 

KLUBB LOVE TIP

 

På Henriksberg kan man komma när som helst för att avnjuta en kall öl med utsikt över hamnen och Hisingen, eller för att spela ett parti biljard i den stora puben på nedanvåningen. Vi vill dock slå ett litet extra slag för alla klubbar och livespelningar som anordnas, nästan varje dag i veckan är det någon form av evenemang som äger rum.

Första fredagen varje månad är det" Klubb Love Tip" som styr och ställer uppe på den härliga takterrassen. Klubben har fokus på roots, dancehall och reggae och erbjuder dessutom liveakter av olika slag från scenen. I sommar kan man bland annat se Governor Andy uppträda.

Läs mer » Hemsida / Facebook / Majorna.nu


Klubb live tip, musikens hus, dancehall, reggae, roots, majorna, göteborg

 

 

 

 

The Common Roof:

Göteborgs kollektiva hus

 

Under sommaren förvandlas Röda Sten Konsthall till en byggarbetsplats. Den internationellt välrenommerade konstnären och arkitekten Marjetica Potrč bjuder in Göteborgs invånare att tillsammans utforma och bygga ett fullskaligt bostadshus, för att undersöka hur framtidens urbana boende kan se ut.

Utställningen pågår från den 15 juni till 18 augusti.

Läs mer »  www.rodasten.com

 

marjetica potrc, kollektiva hus

 

 

Emerald Park - Things ep

 

Den digitala Majornabaserade musiketiketten "23 Seconds Netlabel" släppte nyligen en ny EP med indiebandet Emerald park från Malmö. EP´n heter "Things EP" och finns både som gratis nedladdning och på Spotify. Musiken är dessutom släppt under Creative Commons viket gör den laglig att sprida, remixa eller att använda i egna projekt.

Läs mer: www.23seconds.org

Lyssna: Spotify

 

 

 

DIY och hantverksmässa

15-16 juni kl 12-17

 

Det är en glädje i att skapa egna föremål - speciellt något oväntat och unikt. I samband med sommarutställningen "The Common Roof" på Röda Sten Konsthall, arrangeras samtidigt en tvådagarsmässa för beslutsfattare, uppfinnare, DIY och hantverksaktivister. Mässan är en möjlighet att visa upp vad just du gör och dela erfarenheter med likasinnade och med en inbjuden publik. Det är gratis att deltaga och bord finns att tillgå, föranmälan görs via mail.

Läs mer om evenemanget på Facebook eller besök Röda stens nya, omgjorda hemsida www.rodasten.com

 

Hantverksmässa, diy, mässa, röda sten, göteborg

 

 

 

 

Stigberget svänger
och svär!

 

Föreningen "Kultur 414" fortsätter att arrangera trevliga tillställningar runt om i Majorna. Lördagen den 1 juni sparkar man igång sommaren med en heldag i Söderlingska trädgården, alldeles intill Bangatan. Musiken är som alltid i fokus, men mycket annat utlovas också ur programmet.

Evenemanget börjar klockan 15.00 och anordnas i samarbete med bland annat Oceanen, Musikens Hus, Sjöfartsmuséet, Arena 29, ABF, Café Kultur, Hammock, Marshmallow Electra, Swedish Hasbeens, Majornas Bi-kooperativ. Mer information finner ni i länkarna nedan.

 

www.kultur414.se

www.facebook/event

www.facebook.com/kultur414

 


Johan Nikolaus Söderling, majorna, söderlingska trädgården

Söderlingska trädgården, eller Gathenhielmska trädgården som den här delen egentligen heter, ingår i det vackra Gathenhielmska kulturreservatet. Namnet Söderlingska kommer efter orgelbyggaren Johan Nikolaus Söderling (1802-1890) vars verkstad låg i området.

 

 

 

Examensutställning -

Fotografi vid Akademin Valand

 

Sveriges enda högskoleutbildningen i fotografi visar sin bredd i samtida fotografiskt berättande. Utställningen pågår mellan 27 april och 26 maj på Röda Sten. Curator Niclas Östlind.

 

Högskolan för fotografi ingår sedan 2012 i den nya institutionen Akademin Valand, Göteborgs universitet. Här ges den enda högskoleutbildningen i fotografi i Sverige. Utbildningen vilar på självständig konstnärlig grund men utbildar även i fotografisk bild som kommunikationsmedel i ett vidare sammanhang. Kandidatprogrammet består av tre års heltidsstudier  varav den sista terminen avslutas med ett individuellt examensarbete.

 

Kandidatstudenter: Mona Bensafiddine, Loana Cojocariu, Jasmin Daryani, Minna Forssberg, Helene Fransson, Charlotta Hammar, John William Häggblom, Susan Karavelli, Anders Karlén, Tobias Kiel Lauesen, Kristin Kramer, Christopher Landin, Alexander Arnild Peitersen, Simone Alexandra, Anja Olofgörs, Lina Rojzman

Läs mer om evenemanget >> www.rodasten.com

 

 

 

 

Megaloppis 2013

 

Sista söndagen i maj är en högtidsdag i Majorna! Då anordnas för den populära Megaloppisen där folk ställer ut sina prylar till försäljning utmed gator och torg. Årets upplaga arrangeras av Hyresgästföreningen och är den femte i ordningen.

Loppisen sträcker sig från Stigbergstorget till Sandarna och lockar stora skaror från hela Göteborg. Mer information finns på den nya officiella hemsidan: www.megaloppismajorna.se

För den som är nyfiken på tidigare års megaloppisar så rekommenderar vi att spana in våra stora bildkavalkader här

 

megaloppis, loppis, majorna, göteborg, loppmarknad, boka bord,

 

 

Klubb 414 på Götas

 

Klubb 414 är en ny klubb som kommer att hålla till på Götas Bar & Kök varje måndag under april. Klubben som kommer erbjuda livemusik av olika slag är ett samarbete mellan föreningen Kultur 414 och Götas.

På Majorna.nu ser vi det som en ypperlig anledning att få dricka några öl och förtränga måndagens tristess. Klubben startar klockan 19.30 och inträdet är 70 kronor.

 

Program

8 april Easy October + förband Daniella Kruth

15 april Robert "Strängen" Dahlqvist + förband Cavern People

22 april - Bjurman Band + förband Skatan

29 April - Mattias Hellberg & The Furheads + förband ADNA

 

Länkar

www.kultur414.se

www.facebook.com/kultur414

 

klubb i majorna, kultur 414

 

 

 

Konstrundan i

Majorna 2013

 

Konstrundan i Majorna startades 1997 med syfte att samordna professionella konstnärer och konsthantverkare med anknytning till Majorna. I år är det dags för den femtonde upplagan med närmare 70 medverkande konstnärer.

Konstnärerna är spridda runt om i Majorna, men de flesta av dem finner man i eller runt omkring Klippans Kultureservat. Traditionsenligt är också samlingsutställningen förlagd här, i Röda stens konsthall.

Utställningen pågår mellan den 20-22 april.

 

Mer information:

www.konstrundanimajorna.se

www.rodasten.com

 

Konstrundan i majorna

 

 

 

 

Vårens utställningar på

Göteborgs Konstnärsklubb

 

Varje vår och höst arrangerar Göteborgs Konstnärsklubb utställningar av både traditionellt och mera avantgardistiskt slag i Kustens hus i Majorna. Under våren kommer sammanlagt åtta olika utställningar att visas upp för allmänheten.

Mellan den 9-24 februari är det den Bohuslänska målaren Bengt Rindners verk.

Mer information om utställningarna och Göteborgs Konstnärsklubb finner du här: www.ramverk.se/majnabbe

 

"Att måla är för mig ett försök att vara precis och fokuserad, att synliggöra för mig själv, ett sätt att få vara fri i världen, ett sätt att försöka vara självständig."

                                                           Bengt Rindner

 

Bengt Rindner, göteborgs konstnärsklubb, konst, rindnerMålning av den Bohuslänska konstnären Bengt Rindner, som går att beskåda under våren

 

 

 

Majorna.nu på Facebook

 

Välkommen till Majorna.nu som nyligen genomgått en del förändringar. Sidan har fått ett litet ansiktslyft samt fått en bättre och förhoppningsvis enklare navigation. Vi finns numera också äntligen på Facebook där du enkelt håller dig uppdaterad när vi publicerar nya artiklar på sidan.
www.facebook.com/majorna.nu

 

 

 

 

 

Klubb Saturn Jubileumsfest på Henriksberg

Den 25 januari firar en av Göteborgs mest klassiska popklubbar sin 13-årsdag på Henriksbergs takterrass. Från Djbåset kommer Dj Henrik att fylla dansgolvet med den bästa indiepopen från året som gått samt en rad gamla klassiska Saturnhits. Det kommer också visas storbildstv och säljas temadrinkar. Kom i god tid, då det annordnas olika tävlingar med start klockan 21.00

För mer info:

www.popklubb.se

www.henriksberg.se

www.facebook/event

 

 

 

Poetry Slam på Café Hängmattan

Poetry slam är en uppskattad och populär tillställning som arrangeras varje höst och vår på Café Hängmattan i Musikens hus. Tävlingarna äger alltid rum på söndagar och startar klockan 18.00. Entrén är gratis och den som känner sig manad kan anmäla sitt deltagande i förväg.

Numera anordnar man även enstaka kvällar med trubadurslam och improesi. Vårsäsongen mjukstartar den 27 januari med en uppvärmningsomgång.

Mer info: www.musikenshus.se / www.facebook.com/gbgpoetryslam

 

Vårens tävlingar

 

3 februari - Deltävling 1

24 februari - Deltävling 2

3 mars - Deltävling 3

17 mars - Deltävling 4

24 mars - Vårfinal

7 april - Årsfinal

21 april - Improesi

28 april - Trubadurslam Regler


Benedikte Esperi, poesi, estradpoesi, poetry slam, göteborg
Poetry slam är tävlingar i estradpoesi. Poeterna läser dikter de skrivit själva. Varje dikt får vara max tre minuter lång och ska framföras utan någon rekvisita, scenkläder etc.. Varje poet läser upp till fem dikter under en tävling. Publiken utser vinnaren. På bilden ser vi Benedikte Esperi under en av deltävlingarna på Café Hängmattan 2011.  Foto: Patrik Petroff