Arkiv 2014
Nedan följer i kronologisk ordning några av de artiklar och förslag på evenemang som publicerats på Majorna.nu under 2014, men som av olika anledningar inte återfinns på någon annan sida längre.

 

 


Nyårsfest på Henriksberg!

 

Sedan några år tillbaka har Henriksberg en tradition att flera av de huserande klubbarna går ihop och öppnar upp hela huset på samma gång för en stor nyårsfest. Detta kommer att ske även i år, och vi kan räkna med stor fest i hela Henriksbergshuset, dansgolv på 3 våningar och 4 st arrangerande klubbar! Med bästa fyrverkeriutsikten blir takterrassen den perfekta platsen att spendera 12-slaget på. På terrassen hittar vi även popdansgolvet där Klubb Saturn huserar hela kvällen. Dessutom ordnas retrodansgolv i puben (musiken serveras av Klubbarna Safety Dance och Eins Zwei Polizei), och källaren fylls av rock när Klubb Jukebox står bakom skivspelarna.

Läs mer » www.henriksberg.se / Facebook-event

henriksberg, nyårsfest, göteborg, majorna,Julmarknad på

Röda Sten

 

För andra året i rad fylls Röda Sten Konsthall av unika, roliga och vackra föremål, skapade av designers, konsthantverkare och kreatörer från hela Sverige! Spännande klappar till dig själv och andra från 85 försäljare.

En helg och ett hus fyllt av julmys, glögg och konst i alla former!

Öppettider och mer info: www.rodastenkonsthall.se

Fredag 5 december kl 17-20

Lördag 6 december kl 12-17

Söndag 7 december kl 12-17

T-Shirt

 

Här kommer ett sent julklappstips från Whosone som kanske kan vara till hjälp. En t-shirt med Majornatryck! Tröjan går att köpa i storlekarna Medium och Large. Beställ via Facebook eller maila whosone@whosone.se


t-shirt, majorna, göteborg, beställa, whosone prod, julklapp, närproducerad
Julkryddade köttbullar

 

Köttbullar äter vi svenskar flitigt året runt. Trots detta har det även en självklar plats på våra festliga julbord. Just av den anledningen, kan det vara en god idé att ge dem en lite annorlunda och julanpassad smakton. Vi provstekte en lyckad variant där vi tillsatt nejlika och kryddpeppar. Kryddor som på köpet sprider en härlig doft i köket. Läs mer »

 

För den som föredrar att baka goda kakor till jul, så har vi tidigare lagt upp två lättgjorda varianter i form av havresnittar och engelska julkakor.

 

 

 

 

Tillaga själv edert julöl

 

Ett av Majornas mest framgångsrika företag grundades år 1818 av den tysk/ungerska affärsmannen Abraham Robert Lorent. I början av 1830-talet övertogs Lorentska bruket av skotten David Carnegie och bytte 1836 namn till välbekanta "Carnegie & Co". Den populära portern tillverkas än idag och är Sveriges äldsta verksamma varumärke.

Vi har rotat fram en helsidesannons från 1934 där företaget tipsade tidningen Västanfläkts läsare om hur man får en ordnar och lyckad jul! Läs mer »

 

brygga öl, hembryggt öl, egen öl, julöl, tips, porter, recept
Hamnens historiska bildarkiv öppnas för allmänheten

 

Nyfiken på hur Skandinaviens största hamn såg ut vid sekelskiftet? Eller hur det såg ut när Skandiahamnen byggdes på sextiotalet? Idag öppnar Göteborgs Hamn upp sitt historiska bildarkiv för allmänheten på sin webbplats. Läs mer »

 

göteborgs hamn, amerikaskjulet, chapman, stigbergskajen, göta älv, fartyg, m/s sanguity

Här ser vi M/S Sanguity när hon passerar Stigbergskajen på väg till Storbritannien. Bilden är tagen 1967 från pontonkran "Chapman" under gång. Den långa fastigheten vid hamnkanten är Amerikaskjulet, där bakom reser sig Sjöfartsmuseet och Sjömanshustrun. Foto: Göteborgs Hamn AB
Hej Fisk

 

Fiske har under lång tid varit viktigt för människors försörjning och inneburit nära kontakt med havet. Men en stor del av fisket har blivit allt mer industrialiserat med utfiskning och miljöförstöring som följd. Med en utställning i serieformat tar Sjöfartsmuseet ett nytt grepp kring temat havsmiljö och djupdyker bland trålning, miljöhot, matlagning och sillpruttar.

Utställningen pågår fram till september 2015.

Läs mer » www.sjofartsmuseum.goteborg.se

 

hej fisk, sjöfartsmuseet, yvette gustavsson, göteborg

Illustration: Yvette Gustavssson

 

 

 

 

Höstevenemang med

Visans Vänner

 

Sällskapet Visans Vänner i Göteborg håller till på Kustens hus i Majorna. Under hösten och året ut arrangeras det viskonserter med möjlighet att fika. Evenemangen äger rum varannan onsdag och varannan söndag. Mer information finns på föreningens hemsida: www.visansvanner.com

 

Fria tyglar, åsefeldt, högman, peo högman, öppen scen, open stafe, visans vänner

Ett av banden man se under hösten är Fria Tyglar som består av Peo Högman, Anders Åsefeldt och Jonny Andersson. Vissa kvällar är det öppen scen för den som vill spela inför publik.

 

 

 

Swingotheka!

 

Klubben som dundrar på med electro & swing i en sanslös mix är tillbaka. Resident DJ's ser till att golvet kokar på Musikens hus. Läs mer » www.musikenshus.se

 

Swingotheka, musikens hus, klubb, resident dj

 

 

 

This Must be The Place

 

Du har väl inte missat en av våra absoluta favoritbloggar om Göteborg? Det är ett projekt om platser, människor och berättelser och syftar till att hålla samtalet om staden levande.

www.thismustbegoteborg.wordpress.com


This must be the place, göteborg, blogg,

 

 

 

Fotoutställning på

Dalheimers hus

 

Just nu pågår Per Olof Alfedssons fotoutställning "Byggjobb" på Dalheimers hus. Den tar sin utgång i ett byggarbe på Carnegiegatan i Majorna. Länk: Dalhemiers hus / Facebook

 

per olof alfredsson fotoutställning, majorna, göteborg

 

 

 

Hav av minnen:
- i rörelse

 

Du har väl inte missat "Hav av minnen: - i rörelse" som just nu pågår på Sjöfartsmuseet? Det är en sevärd utställning som tar dig in i minnenas värld bland galjonsfigurer och böljande hav. Utställningen förändras under tid genom olika samarbeten och pågår fram till den  30 oktober.

Genom interaktion via infrarött ljus och kameror blir du en del av berättelserna. Skapat i samarbete med ingenjören och konstnären Frieder Weiss och Chalmers Tekniska Högskola.  Läs mer »

 

Utställning Sjöfartsmuseet, sjöfartsmuseet, göteborg


Upptäck Göteborgs hamn!

 

Ta chansen att uppleva Göteborgs hamn på nära håll när Sjöfartmuseet ordnar guidade turer på älven. I samband med detta erbjuds även kortare visningar av museets utställning "Stad längs vattnet" Mer info: hemsida

 

göteborgs hamn, maersk line, kranar

 Majorndagen -
6 september 2014

 

På lördag är det dags för den årliga Majornadagen som traditionsenligt äger rum på Karl Johanstorg. Projektet arrangeras av Hyresgästföreningen som skriver så här om evenemanget: Det är en dag då föreningslivet får glänsa och lyftas fram som den viktiga goda kraft den är, en mötesplats för folk att få veta mer om föreningar och vad en kan vara med på. På schemat finns bland annat loppis, livemusik, uppvisningar, politiska dueller, utställningar, fotbollscuper, försäljning av lokala produkter och mycket annat.

För mer info: Majsamverkan.se / Facebook

Bildkavalkader från tidigare årfinner du här.

 

 

Gathenhielmska reservatets dag - Söndag 7 september

 

Gathenhielmska Reservatets dag är ett årligt evenemang som brukar äga rum första söndagen i september, så även i år. Denna dag öppnar man upp de de gamla husen för allmänheten, och för den som är nyfiken på Majornas historia är det ett utmärkt tillfälle att ge sig i samspråk med folket i föreningsstugorna. Det bjuds också på livemusik, lotteri, fika och en del försäljning. Våra reportage från tidigare år finner du här.

Besök även: www.majgrabbar.se & www.kulturreservatet.se

 

gamla majgrabbar, reservatets dag

Söndagen den 7 september är det full aktivitet i Gathenhielmska reservatet

 

 

 

Ritualer - en del av varje människas liv?

I vår moderna tid verkar ritualer ha blivit mindre viktiga i folks vardag – eller kanske inte? Vad har människan för behov av ritualer och i vilka sammanhang hittar vi dem idag? Kom till Röda Sten Konsthall och lyssna på spännande föredrag med olika perspektiv kring begreppet ritual – som del av konsten, religion och som fenomen i vår samtid.

Föreläsningen är kopplad till Lilibeth Cuenca Rasmussens utställning "Melodiska himlar faller mot jorden, får träden att flyga" och äger rum den 21 augusti på Röda sten.

Läs mer » www.rodasten.se

 

 

 

Har ni sett Tiger?

Har någon sett Tiger?! Han är en stor, kelig, social, nyfiken och orädd, röd-vit, kastrerad 10-åring med KORT svans som bor i Majorna på Dahlströmsgatan. Ägaren såg honom senast måndag den 4 augusti kl 14. Han går vanligtvis inte så långt från hemmet. Däremot kan han hoppa in i bilar och liknande och ändå hamna väldigt långt bort... senast tog han sig till Hisingen! Öppna källarfönster, vindsförråd, lägenheter och trappuppgångar är annat han gärna utforskar. Han behöver specialkost och är mycket saknad så alla tips mottages tacksamt dygnet runt! Han är öronmärkt med 7541C. Hittelön. Tel: 0702-940941 TACK! / Jenny

Försvunnen i Majorna!

Försvunnen katt, göteborg,

 

 

 

Upptäck Göteborgs hamn

 

Nu är det sommarpremiär för Sjöfartsmuseets hamnturer – en chans att uppleva Göteborgs hamn på nära håll! I samband med detta erbjuds även kortare visningar av museets utställning "Stad längs vattnet" innan den guidade båtturen går ut till hamnen kl 13.30. Notera att det krävs förköp genom Sjöfartsmuseet. För mer info: www.sjofartsmuseum.goteborg.se

 

göteborgs hamn, containerfartyg, maersk line

Tag chansen och upplev hamnen på nära håll. Tillsammans med Göteborgs Hamn erbjuder Sjöfartsmuseet guidade båtturer ut till hamnen. Avgången sker vid Amerikaskjulet.

 

 

 

Melodiska himlar faller mot jorden, får träden att flyga

 

Under hela sommaren kan man ta del av en ny utställning med Lilibeth Cuenca Rasmussen på Röda sten konsthall där hon undersöker frågor kring identitet, kultur, religion, kön ch sociala releationer.

"Rasmussen navigerar i mellanrummet mellan den perfekta iscensättningen av musikvideor, den råa verkligheten i dokumentärer och en poetisk strävan efter kosmisk mening. För utställningen kommer Rasmussen att utveckla en serie nya liveperformanceverk som presenteras vid sidan av ett urval av hennes senaste verk inom video, skulptur och måleri"

Läs mer » www.rodasten.se

 

Lilibeth Cuenca Rasmussen

 Sommarmelad 2014

 

Varje torsdag under hela sommaren bjuds det traditionsenligt på livemusik på Kafé Marmelads sköna uteservering. Evenemanget anordnas precis som tidigare år av den eminenta föreningen "Kultur 414". Nedan följer en lista över årets artister, de inom parantes är förband. Mer info: www.kultur414.se

 

12/6 - Mister Okey i Bananrepubliken (O´Marie)

19/6 - Xenia Kriisin (Leo Skäggmansson)

26/6 - Kingstone Bus Stop (Castlewoods

3/7 - Obsklassen (Swing Tarturo)

10/7 - The Bandettes (Mother Jack)

17/7 - Etzia & Hot this year (Sunday at Ten)

24/7 - Hellsongs (Magna Mater)

31/7 - Åsa Gustafsson (Vindstyrka 12)

7/8 - Christina Kjellsson (Nadice & Maria)

14/8 - Shahin med vänner - stand up

sommarmelad, kultur 414, mariaplan, marmelad 

Göteborgska sommartips

 

För den som blir sysslolös under semesterdagarna i sommar, rekommenderar vi att besöka hemsidan Go:teborg, som drivs av bland annat Göteborgs stad. Här finns massor av tips på olika utflyktsmål och sevärdheter i och runt Göteborg. Läs mer »

 

Göteborgs stad

 

 

 

Förfallet på Bangatan

 
I kuggan av rivningshotade Bangatan 10 låter Tibergs möbler en handfull gamla fina trähus från 1800-talet falla sönder bredvid. Det är en skam som fler borde påpeka för dem. Du kan skicka din åsikt till dem här: info@johantiberg.se  / www.johantiberg.se

 

Bangatan, tibergs möbler, vanvård, kulturarvsbrott, miljöbrott, landshövdingehus, rivningshot, kulturarv, kulturhistoria

Två av de förfallna husen som ägs och förvaltas av Tibergs Möbler. Det gula huset i förgrunden är beläget på Bangatan 12 och uppfördes redan 1876, idag ett av gatans äldsta hus. Bakom skymtar ett rött landshövdingehus från 1892.

 

 

 

Från en svunnen tid

 

För den som är intresserad av Göteborgs historia, rekommenderar vi att besöka bloggen "Från en svunnen tid". Den finns på Tidningen Centrums hemsida och drivs av Johan Lundin från Majorna.nu
www.direktpress.se/goteborg/Bloggar/svunnentid

 

från en svunnen tid, direktpress göteborg, blogg, tidningen centrum

 

 

 

 

Lilibeth Cuenca Rasmussen

 

Under hela sommaren kan man ta del av en ny utställning med Lilibeth Cuenca Rasmussen på Röda sten konsthall där hon undersöker frågor kring identitet, kultur, religion, kön ch sociala releationer.

"Rasmussen navigerar i mellanrummet mellan den perfekta iscensättningen av musikvideor, den råa verkligheten i dokumentärer och en poetisk strävan efter kosmisk mening. För utställningen kommer Rasmussen att utveckla en serie nya liveperformanceverk som presenteras vid sidan av ett urval av hennes senaste verk inom video, skulptur och måleri"

Läs mer » http://www.rodasten.se

 

Lilibeth Cuenca Rasmussen

 

 

 

Stigberget svänger & svär

 

På självaste nationaldagen den 6 juni, är det dags för en repris av förra årets succé "Stigberget svänger & svär". Det är en endagsfestival som annordnas av Kultur 414 som ett slags firande till att sommaren är här!

Festivalen äger rum i Söderlingska parken, eller Gathenhielmska trädgården som den delen av grönområdet egentligen heter.

För mer information: www.kultur414.se / Facebook

En bildkavalkad från förra året finner du här


 

 

 

 

Megaloppis i

Majorna 2014

 

Sista söndagen i maj är en högtidsdag i Majorna! Då anordnas den populära Megaloppisen där folk ställer ut sina prylar till försäljning utmed gator och torg. Loppisen sträcker sig från Stigebergstorget till Sandarna och lockar mer än tio tusen besökare varje år. Årets upplaga är den sjätte i ordningen.

Majorna.nu har varit på plats samtliga år och publicerat stora fotoreportage. Du finner dem här. Loppisens officiella sida finns här: www.megaloppismajorna.se

 

Megaloppis, majorna, loppmarknad, loppis, fynda,

 

 

 

Fotohögskolans

examensutställning

 

Sveriges enda högskola i fotografi ligger i Göteborg och ingår numera i den nya institutionen Akademin Valand, Göteborgs universitet. Under hela maj månad kan du traditionsenligt ta del av avgångselevernas examensutställning på Röda sten konsthall. Mer info: www.rodasten.com

 

Examensutställning, valand, röda sten, göteborg, konst, fotografi, göteborgs universitet

 

 

 

Restaurang Oceanen

 

Någon gång innan sommaren är här öppnar Restaurang Oceanen på Stigbergstorget. Förhoppningsvis får huset och den trevliga uteplatsen äntligen det lyft det förtjänar.

Majorna.nu återkommer med ett reportage när det börjar bli dags  för öppning.

 

Restaurang oceanen, oceanen, stigbergstorget, majorna, göteborg

Foto: Johan Lundin Instagram

 

 

 

Ölstugan Tullen
har öppnat

 

Grattis Majorna! Idag öppnade "Ölstugan Tullen" sina dörrar på Mariaplan. Stort och fräscht och något av ett drömställe för den som gillar gott öl från lokala bryggerier. Vi ses där!

 

Ölstugan Tullen, mariaplan, majorna, göteborg, 1892,

Foto: Johan Lundin Instagram

 

 

Fotoutställning på

Majornas bibliotek

 

Fotografen P-O Andersson har under ett års tid fotograferat (från fönster, gator och byggnadställningar) den omfattande fasadrestaureringen av husen i kvarteret Kungsljuset i Kungsladugård. Utställningen visar ett urval av alla bilder som togs. Du finner den på Majornas bibliotek.

 

 

 

 

Konstrundan i
Majorna 2014

 

Konstrundan i Majorna startade 1997 med syfte att samordna professionella konstnärer och konsthantverkare med anknytning till Majorna. I år är det dags för den sextonde upplagan som anordnas  i samarbete med Röda sten konsthall där också samlings-utställningen är förlagd. Utställningen pågår mellan den 12-14 april. Mer information:

www.konstrundanimajorna.se

www.rodasten.com

 

Röda sten konsthall, konsthall, vernissage, konstutställning

Konstrundans samlingsutställning äger rum i Röda sten konsthall.
Foto: Röda stens hemsida.

 

 

 

 

August Strindbergs

"Dödsdansen" i Majorna

 

Du har väl inte missat att Göteborgs Dramatiska Teater håller till i Stigbergsliden, strax nedanför Henriksberg? Göteborgs Dramatiska Teater är en del av den nya satsningen Teaterstråket, som inbegriper 10 teatrar på en sträcka (spårvagn 3 el 9) mellan Chapmans Torg och Hagakyrkan.

Med start den 28 mars spelas under en tid framöver August Strindbergs Dödsdansen med Peter Harryson, Åsa-Lena Hjelm och Erik Åkerlind i rollerna och med regi av Erik Ståhlberg.

Läs mer på www.göteborgsdramatiska.se

 

Dödsdansen, August Strindberg, teater, manus, göteborgs dramatiska teater

 

 Mariaplan

Av Victor H & Ole Doff
www.mariaplan.com

 

 

 

 

Godheten av Stefan Jarl

visas på Dalheimers hus

 

Sveriges Television kommer som bekant inte att visa Stefan Jarls omdiskuterade film "Godheten" före valet 2014. Detta tog den eminenta föreningen "Kultur 414" fasta på och kommer därför att visa filmen i samarbete med Dalheimers hus, den 25 mars klockan 18.30. Det kommer också finnas utrymme för diskussioner kring filmen. Mer info: Kultur414.se & Facebook


Godheten, Stefan Jarl, kultur 414, film 414,

 

 

 

 

 

Cause I´m  Happy

Av Paul Mac Innes & Markus Zovic (Live på Mariaplan)

Foto: Joanna Roman www.mariaplan.com  / Youtube

 

 

 

 

 

Adrian Paci på Röda sten

 

Idag hade en ny utställning med den uppmärksammade konstnären Adrian Paci premiär på Röda sten Konsthall. Det är en utställning där gränserna mellan fiktion och verklighet suddas ut. Där berättelser om migration, förflyttning och sökandet efter identitet tar vid. Video - fotografi - teckning - installation. Läs mer »

 

Adrian Paci, röda sten konsthall, video, art,

Adrian Paci är en av dagens mest internationellt uppmärksammade konstnärer. Hans utställning finns att beskåda på Röda stens konsthall till den 6 april.

 

 

 

Spårvagnslinje 11

vid Godhemsgatan

 

spårvagn, göteborg, linje 11, godhemsgatan

Foto Johan Lundin Instagram

 

 

 

 

Café Oceanen


Café Oceanen ärett café som hamnat lite i skymundan. Det drivs av caféveteranen Monica Hesselbom med personal. Allt som serveras är hembakat och smakar överlag mycket bra. Gratis wifi finns på plats och förstås deras sköna uteservering i trädgården. www.oceanen.com

 

 

 

Dido och Aeneas - Offend the Gods and Love Obey

 

Ett av barockens mest fundamentala musikdramatiska verk "Dido och Aeneas" av Henry Purcell sätts i januari upp i ett samarbete mellan grupperna Göteborg Baroque och Utomjordiska på Röda sten konsthall.

I en drömsk och visuell föreställning gestaltas den tragiska kärlekshistorien, i detta fall mellan två män, där dansaren Olof Perssons interfolierade passager ger verket en helt ny tyngdpunkt. Göteborg Baroques klara klangvärlds möte med Utomjordiskas kärleksfulla respektlöshet formar här en unik scenkonst.

Föreställningarna äger rum 18-19, 23-26, 30 januari, kl. 19.30. Mingel och mat från klockan 17.00 i Resturang Röda Sten inför varje föreställning.  Läs mer »