Arkiv 2015
Nedan följer i kronologisk ordning några av de artiklar och förslag på evenemang som publicerats på Majorna.nu under 2015, men som av olika anledningar inte återfinns på någon annan sida längre.

 

 

God jul & gott nytt år

Året närmar sig sitt slut och vi vill passa på att tacka alla som besökt oss under det gångna året. Som avslutning har vi sammanställt ett litet julkalendarium, i fall du har en stund över eller behöver ett hälsosamt avbrott i julfirandet!
Efter nyår är vi tillbaka igen med nytt och gammalt om staden Göteborgs charmigaste stadsdel. Fridfull jul och gott nytt år!
Julkalendarium 2015 »

 

 

På resa med Chiefen
och Sally Jones


Under december och en bit in i januari visas utställningen om Gorillan Sally Jones och hennes äventyrsfyllda liv på Sjöfartsmuseet akvariet. En skapande verkstad för alla jullovslediga barn är också öppen runt jul och nyår Läs mer »

 

 

Julmarknad på Röda sten

Den hyllade julmarknaden för design och hantverk på Röda sten konsthall har etablerat sig som en av stadens främsta julmarknader. I år äger den rum mellan 11-13 december. Läs mer »


                           Julmarknad på Röda sten (Foto: Nicklas Elmrin, Göteborgs posten)

 

Julköttbullar

Trots sin vardagliga karaktär, så tillhör köttbullarna det mest omtyckta och självklara inslaget på många julbord runt om landet. Att hemgjorda köttbullar smakar bäst torde de flesta vara överens om och runt jul kan det vara en god idé att krydda dem med julens väldoftande kryddor. I våra köttbullar har vi lagt en sötstark senapssmak i botten och kryddat med en tydlig ton av nejlika och kryddpeppar. För en extra saftig karaktär har vi dessutom tillsatt vispgrädde och några kokta potatisar. Läs mer »

gammaldags jultomte, jultomte, konst, göteborg

 

 

 

Jul på Mariaplan

Lördagen den 5 december vankas det julstämning runt Mariaplan. Förutom en rad fina erbjudande från de lokala handlarna så bjuds det på diverse underhållning, aktiviteter glögg, kaffe och pepparkakor. Tomten är självklart också på plats och alla barn är välkomna till hyresgästföreningen där han tar emot önskelistor. Mer information finns Facebook.

* Jim Jidhed uppträder och signerar sin nya skiva på Enotoca kl 12.00 och 13.45* Poängpromenad hos Hyresgästföreningen mellan 11.00 och 14.30* Dans runt granen vid plaskdammen. Start klockan 14.00* Godispåse delas ut till barn upp till 12 år efter dansen hos COOP.* Möjlighet att åka häst och vagn vid Mariaplan och Plaskis.
* Frälsningsarmén Haga/Mölndal sprider julglädje tillsammans med Kören Korall
   och Musikkåren. Grytan håller man kokande under dagen
 mariaplan, jul på mariaplan, julstämning, fira jul, majorna, göteborg,

 

 

 

Jul i Reservatet

Lördagen den 5 december är det dags för det årliga julfirandet i Kulturreservatet Gathenhielm. Då öppnas föreningsstugorna och arbetslivsmuseet upp för allmänheten och det vankas julstämning med kaffe, glögg, underhållning och försäljning. Även tomten lär vara på plats...

 

 

Göteborgs konstnärsklubb
För den konstintresserade rekommenderas ett besök i Galleri Majnabbe i anrika Kustens hus. Under hela hösten fram till den 13 december arrangerar Göteborgs konstnärsklubb en rad olika utställningar. Som brukligt spänner konsten över ett brett fält av tekniker men med måleri som huvudsaklig genre. Läs mer »
  Hans Ove Rydberg, konst, göteborg, göteborgs konstnärsklubb
Hans-Ove Rydberg är en av tio konstnärer som ställer ut på Galleri Majnabbe under hösten

 

 

Göteborgs Internationella Konstbiennal 2015

Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) hålls vartannat år och är idag en av Nordens ledande konstbiennaler. I september 2015 öppnar den åttonde upplagan av GIBCA, som går under titeln A story within a story… och curateras av Elvira Dyangani Ose. Årets biennal handlar om historiens betydelse och hur den skapas.
Biennalen består av en rad utställningar, program och aktiviteter och äger rum på Röda Sten Konsthall, Hasselblad Center, Göteborgs Konsthall, 3:e Våningen och ytterligare platser i Göteborg. GIBCA pågår mellan 12 september och 22 november 2015. Över 30 både svenska och internationella konstnärer har bjudits in att presentera befintliga verk och nya platsspecifika konstverk där det lokala västsvenska och Göteborgska är en viktig utgångspunkt. Läs mer »

Göteborgs Internationella Konstbiennal, röda sten konsthall


 

Tillaga själv edert julöl

Ett av Majornas mest framgångsrika företag grundades år 1818 av den tysk/ungerska affärsmannen Abraham Robert Lorent. I början av 1830-talet övertogs Lorentska bruket av skotten David Carnegie och bytte 1836 namn till välbekanta "Carnegie & Co". Den populära portern tillverkas än idag och är Sveriges äldsta verksamma varumärke.
Vi har rotat fram en annons från 1934 där företaget tipsade hur man ordnar en glad och lyckad jul! Teckningen är gjorda av Albert Engström.Skål och God jul! Läs mer »

carnegie, carnegie porter, recept, albert engström, reklam

 

 

Engelska julkakor

Det är skönt att ha baket undanstökat i god tid före jul. Vi tipsar gärna om Engelska julkakor, de är enkla och snabba att göra och kan dessutom förvaras ganska länge i frysen. Kakan har en tydlig karaktär av nöt, med smak av russin och kanel Läs mer »

 

 

Advent och dess traditioner

Dagarna är korta i slutet av november och mörkret tätnar allt mer. Passande nog är första advent helgen då vi tänder hela Sverige med adventstjärnor och ljusstakar. Sederna och traditionerna har ändrats genom åren, men så väl idag som i äldre tider fungerar första advent som en upptakt till den annalkande julefriden. Läs mer »


De kommunala julgranarna brukar traditionellt resas lagom till första advent. Här reser man Göteborgs stadsgran vid Brunnsparken 1920. Foto: Göteborgs Stadsmuseum.

 

 

Viktor H
Viktor H, den lokala rapparen bakom Mariaplan.com, har släppt en ny singel. Låten finns på Spotify, I-tunes och flera andra tjänster.

 Klippandagarna 2015
Första helgen i september bjöds det på musik, porterprovning, hantverk, rundvandringar, uppvisningar och föredrag vid Klippans kulturreservat. Majorna.nu strosade runt där några timmar under lördagen. Läs mer »

Miitäruppvisning på Klippandagarna. Foto: Tobbe Johansson

 

 

Emerald Park - Go!Go!Go!

23 Seconds Netlabel som drivs av ungefär samma människor som Majorna.nu har släppt ett nytt album med Malmöbaserade indiebandet Emerald Park. Musiken är släppt under Creative Commons och kan antingen streamas på Spotify eller laddas ner gratis!  Läs mer »

emerald park, go!go!go!, indie, malmö, creative commons

 

 

Majornadagen 2015
Lördagen den 12 september är det dags för den årliga Majornadagen på Karl Johanstorg. Bakom projektet ligger Majornas samverkans-förening, en ideell paraplyförening med runt trettio medlemsföreningar som samverkar för att ta ett socialt ansvar över stadsdelen. Förutom att föreningslivet visar upp sin verksamhet så bjuds det ofta på en rad olika aktiviteter som loppis, smakprovning fotbollscuper, tipspromenader, fika, hoppborg och utställningar.
Läs mer »

 

Reservatets dag 2015
Gathenhielmska Reservatets dag är ett årligt evenemang som brukar äga rum första söndagen i september. Denna dag öppnar man upp de de gamla husen för allmänheten, och för den som är nyfiken på Majornas historia är det ett utmärkt tillfälle att ge sig i samspråk med folket i föreningsstugorna. Det bjuds också på livemusik, lotteri, fika och en del försäljning. Nytt för i år är att Gathenhielmska huset på Stigbergstorget står öppet för visning. Ett ypperligt tillfälle att se denna 1700-talsklenod.
Vårt stora bildreportage från förra året finner du
här

Gamla Masthuggspojkar, Masthugget
Dessa tre lottförsäljande herrar representerar Föreningen Gamla Masthuggspojkar. Föreningen bildades 1945 och har idag knappt 450 medlemmar.  Föreningslokalen Hälleberget som uppfördes på 1700-talet skymtas i bakgrunden. Foto: H Johan Lundin.

 

 

Efterklang (Röda sten) 2015.06.13 - 2015.08.23

Den 13 juni har Röda sten konsthall vernissage för utställningen Efterklang. Med ljudet som utgångpunkt presenterar utställningen åtta konstnärer vars verk utforskar ljud i förhållande till plats, form och arkitektur och hur ljud kan väcka minnen och fantasier inom oss.På olika sätt visar grupputställningen hur upplevelsen av ljud – eller till och med avsaknaden av ljud – påverkar vår sensoriska perception och hur den kan trigga igång mentala mekanismer i form av personliga minnen och historier. Läs mer »

Röda sten, utställning, efterklang, 2015, grupputställning, ljud
Deltagande konstnärer är: Janet Cardiff (CAN), Kirstine Roepstorff (DK), Vinyl, Terror & Horror (DK),
Ursula Nistrup (DK), Jonas Gazell (SE), Jose Luis Martinat (PE), Mikael Ericsson (SE) och Babette Mangolte (US)
 

 

Göteborgs Karate Kai
50-årsjubileum!

I dagarna firar Göteborgs Karate Kai 50 år vilket gör klubben till en av de äldsta i landet. Jubileet firas med stort partaj samt med utgivandet av en bok om klubbens historia vilket i mångt och mycket till stor del handlar om karatens historia i Sverige. Klubben har genom åren fått fram många kända utövare men viktigast är kanske den fostrande roll klubben haft för de många unga som tränat genom åren. Läs mer »


Göteborgs Karate Kai grundades 1965 av ungraren Attila Mészáros till vänster i bild. Här ses han i slutet av 1970-talet tillsammans med walesaren Howard Collins som varit klubbens huvudinstruktör i snart fyrtio år.

 


Ursula Nistrup på Röda sten
Konstnären Ursula Nistrup har under sommaren arbetat fram ett helt nytt ljudverk tillsammans med musikerna Henrik Rylander och Cæcile Trier. Kompositionen tar språng ur Röda Sten Konsthalls specifika lokaler och material – men hänvisar också till historiska föreställningar om ”ett djävulens intervall” som ansågs skapa en direkt kommunikation till djävulen. Konserten äger rum den 6 augusti klockan 18.00. Läs mer » 


Amerikafeber - Sjöfartsmuseet

Tidigt 1900-tal är en dramatisk period i Sveriges moderna historia. Samhället präglas av oro med stora klassklyftor och politiska strider. Som följd av den stora emigrationen etableras Svenska Amerika Linien i Göteborg, mitt under brinnande världskrig. Ett rederi vars fartyg kom att bli flytande symboler för drömmen om Amerika.

För många människor utgör de vita fartygen en möjlighet till förändring - att kunna lämna ett land för att börja ett nytt liv någon annanstans. En resa som för många är den enda möjliga utvägen.

Den 24 juni öppnar den kontrastrika utställningen där rederiets historia berättas via unika filmer, föremål, personliga porträtt och livsöden.
Läs mer » 

 


Majornafalafel
Att falafel är en populär rätt, visar inte minst det faktum att flera olika regioner försöker ta åt sig äran för den. Vi har snickrat samman en egen variant, provlaga gärna den. Läs mer »
   

    Japanese Large

Majornabaserade "23 Seconds Netlabel" har släppt spännande indie och electronica sedan 2006. Då musiken är licensierad under Creative Commons är den fri att ladda ner, sprida eller att använda i egna verk.    Det senaste tillskottet heter Japanese Large - Superpositioned EP. Läs mer »
eller lyssna direkt på
Spotify.

Japanese large, superpositioned, 23 seconds, netlabel, jon partelow, göteborgs, phoenix, creative commons

 


Den gamla almen...

Den gamla ståtliga almen på Kommendörsgatan utgjorde en sista rest av en stor och sedan länge svunnen trädgård som sträckte sig från Allmänna vägen till Djurgårdsskolan. Trädgården tillhörde "Åhmanska" eller "Åhmanssonska gården", vars teglade bostad fortfarande står kvar på tomten. Trots protester från både grannar, lokala nätverk och föreningar lät Familjebostäder fälla den gröna almen i början av maj. Enligt uppgift skall den förste arboristen som fick uppdraget vägrat att ta ner den 130 år gamla almen.
E
xakt varför man lät fälla den rödlistade almen är oklart, då de planerade bostäderna rimligen borde kunna uppföras ändå. Vi har kontaktat Familjebostäder i frågan, men inte fått något svar. Händelsen är polisanmäld. Läs gärna vår tidigare artikel om fabrikör Charles Åhmansson och hans egendom i Majorna.

kommendörsgatan, majorna, alm, almstrid, göteborg, gammalt träd, allmänna vägen, Åhmanska, åhmansonska, familjebostäder
Den 130-åriga almen på Kommendörsgatan är ett minne blott. Foto H Johan Lundin

 


Majorna Rumble!
Boxningsgala på Mariaplan


Efter förra årets succé är det åter dags för Majorna Rumble på Mariaplan, en gratis utomhusgala som arrangeras av Majornas boxningsklubb. Dagen inleds med diplomtävling, dvs match för de yngre boxarna och fortsätter efter lunch med seniorboxning. I pauserna kommer det erbjudas aktiviteter av olika slag, bland annat lotterier, klättervägg, skateboarding och diverse tävlingar. Galan innehåller också livemusik från Troublemakers, Fröken B, Monarken och Progress evolution. Datum: 30 maj 2015
Mer info:
www.majornarumble.com & Facebook

Majorna Rumble, Majornas boxningsklubb, mbk, plaskis, boxningsgala, majorna, 2015, diplomtävling
Majornas boxningsklubb grundades 1942 och har genom åren haft ett trettiotal svenska mästare i olika åldrar och klasser. Galan på Mariaplan arrangerar föreningen med hjälp av Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet och Artists United Against Bullying (AUAB).
Megaloppis i Majorna!

Sista söndagen i maj innebär Megaloppis och folkfest i Majorna! Loppisen som anordnas för sjunde året i rad sträcker sig från Stigbergstorget till Sandarna och bruka locka mer än tio tusen besökare.
Alla privatpersoner är välkomna att sälja. Ställ ut ett bord på trottoaren där du bor och sälj sådant du inte längre behöver. Har du inget att sälja? Då gör du som vi och går ut och fyndar i stället!
Mer info:
http://www.megaloppismajorna.se

loppmarknad, second hand, loppis, megaloppis, mariaplan, göteborg, sommarloppis

3:dje våningen
3:e Våningen är en konstnärsdriven dansscen, utställningshall och studio som är belägen i Carnegies gamla sockerbruk med sammanlagt 600 kvadratmeter för samtida dans och konstuttryck.
Scenen och studion fungerar som bas för koreograferna Gun Lund och Olof Persson och deras respektive ensembler E=mc2 Danskonst och Olof Persson Projects. Varje säsong presenteras också svenska och internationella dansgästspel på scenen. Nedan finner du två kommande uppträden..


ensamble makadam, 3:dje våningen, sockerbruket, klippan, tredje våningen, majorna
Ensemble Makadam arbetar med att bryta upp och kommentera komponerade verk med improvisation och fragmentarisering. Genom att kombinera klassiska verk med planerade och oplanerade improvisationer, huller om buller, skapas nya former. Resultatet blir oförutsägbart och öppnar för nya ingångar till musik som konstform och uttryck. I samarbete med den experimentella ljudkonstnären Ann Rosén uppträder de på 3:dje våningen i maj.


Mer information:
http://3vaningen.se
  Anette Pooja, pooja, india, Lady Macbeth (baserad på William Shakespears karaktär i dramat Macbeth) beskriver en människa vid avgrundens rand, på vägen mot ett moraliskt förfall, där maktmissbruk och begär urholkar själen. Föreställningen finner sin början i dagens maktmissbruk. Berättelsen vill belysa människovärde i ett samhälle av diskriminering och orättvisa. Hur kan vi värja oss mot att falla in i offerroller, bemästra maktmissbruk och vända fiendeskap till vänskap?
Anette Pooja är utbildad i klassisk Odissi mellan 1997-2003 i Indien. Hennes dansföreställning kan ses på 3:dje våningen under två kvällar i juni


Konstrundan i Majorna 2015

"Konstrundan i Majorna" har anordnats sedan 1997 och rymmer konstnärer och konsthantverkare inom bildkonst, skulptur, glas, keramik, textil och smyckekonst. Årets upplaga äger rum den 11-13 april då 53 konstnärer öppnar upp sina ateljéer runt om i stadsdelen. Dessutom medverkar ett antal konstnärer från Konstnärernas Kollektivverkstad KKV. Samlingsutställningen kommer i sedvanlig ordning att vara belägen i den stora katedralen i Röda stens konsthall.
Läs mer » http://konstrundanimajorna.se  & http://rodasten.com


Verk av Lisa Persson Baagøe, en av årets medverkande konstnärer.Tott Band
Tott band med medlemmar från Majorna och Göteborg spelar en musik med rötter i 70-talet. Bluesbaserad hårdrock, psychobilly, pubrock och punk. Texterna är på svenska, rakt budskap med trubadur och punk-tradition.
Medlemmarna har bland annat spelat i band som GBG Punx, Råttorna och 9 Liv. Torsdagen den 9 april spelar de på Café Hängmattan. Läs mer »


Romska berättelser i väst
Lördagen den 28 mars bjuder Författarcentrum Väst in till ett spännande barnevenemang på svenska och romska! Här får barnen bland annat träffa Alfons, som tillfälligt lämnar Alfons Åbergs Kulturhus för ett besök. Ramona Taikon Melker läser ur sin bok "Marie-Claude – en romsk tjej" och bokens huvudperson, Marie-Claude, är själv med på evenemanget. Det blir också sagostund med Senija Vurzer, musikstund och pysselhörna. Arrangören bjuder på fika med saft och bullar!

Evenmanget börjar klockan 13.00 i Matteuskyrkan, på Djurgårdsgatan 17.  Matteuskyrkan har en öppen attityd till olika slags troende och icke-troende och en uttalad vilja att ”tjäna utsatta människor i samhället”.
Mer information:
http://forfattarcentrum.se

Medarrangörer: Romska rådets kulturgrupp, Räddningsmissionens romska förskola, Matteuskyrkan, Kulturgruppen för Resandefolket, Faktum, Alfons Åbergs Kulturhus och Roman Ilo.

The life and Times of
Ms. Karen Henderson3:E VÅNINGEN i Carnegie sockerbruk vid Klippan, är en spännande, konstnärsdriven arena där danskonsten utgör navet och där det tvärkonstnärliga är ständigt närvarande. Den 25-27 mars bjuder man in till dansgästspel av koreografen och dansaren Maria Naidu och konstnären Karolin Kent.

“The Life and Times of Ms. Karen Henderson är ett färgsprakande fyrverkeri av dans och humor. I Maria Naidus 50 minuter långa soloföreställning behandlas frågor om kulturell identitet, etnisk tillhörighet och de stereotypa föreställningar många har om dansare."

Mer information:
http://3vaningen.se
http://facebook.com/3vaningen
http://marianaidu.com
För demokrati
behövs kärlek


"För demokrati behövs kärlek" är den första mer omfattande
separatutställningen av den colombianska konstnären Carlos Motta. Den presenterar ett urval av installationer, videor, skulpturer samt dokumentär- och intervjubaserade verk från år 2005-2014, som tillsammans visar Carlos Mottas djupa engagemang för frågeställningar kring demokratisk representation och förtryck av individuella och kollektiva medborgerliga friheter. Utställningen pågår till den 22 mars på Röda sten konstha
ll. Läs mer »


carlos motta