Arkiv 2016
Nedan följer i kronologisk ordning några av de artiklar och förslag på evenemang som publicerats på Majorna.nu under 2016, men som av olika anledningar inte återfinns på någon annan sida längre.

 

 

Rätten att bo kvar


Närmare en halv miljon av miljonprogrammets lägenheter står inför omfattande renoveringar de närmaste åren. Hittills har vi sett detta ske med stora hyreshöjningar som följd. Vita Björn i Majorna tillhör ett av de områden som kommer drabbas mycket hårt och hyresgästerna för nu en intensiv kamp mot Wallenstam. De boende menar att man medvetet eftersatt underhållet och passar på att göra standardhöjningar med kraftiga hyrespåslag som följd, ett fenomen som brukar kallas "renovräkningar". Som en del av manifestationen spelades musikvideon nedan in.
Vi följer förstås processen med intresse och återkommer med ett längre reportage inom kort.
 
Du kan läsa mer om Vita Björn och fenomenet med så kallade "renovräkningar" på bland annat följande sidor:allaskakunnabokvar.se hemhyra.sefacebook.com/Vita-Björn
proletaren.se goteborgsfria.se direktpress.se djungeltrumman.se
 

 

Semestertider

Så här i semestertider kan denna charmiga bild från 1905 vara lämplig att plocka fram. Uppgifterna är lite oklara, men på originalbildens baksida kan man läsa att det är damer från trakten kring Majberget i Majorna som är på utflykt. En annan anteckning gör gällande att det rör sig om fruar till besättningen på något fartyg. Alldeles oavsett önskar vi alla en trevlig sommar! 

 

 

Ingen sommar utan Sommarmelad!

Sommarmelad grundades för snart tio år sedan sedan då Poyan Ebrahimi på Kafé Marmelad tyckte att gatan behövde lite mer liv och rörelse. Idag är Sommarmelad något av ett begrepp.Det trevliga livekonceptet äger rum varje torsdag från slutet av juni till en bit in i augusti. Precis som under föregående år är det två artister som uppträder varje kväll. Och precis som tidigare, är det den föredömliga föreningen Kultur 414 som är ansvariga för evene-manget. Entrén är gratis, men det rekommenderas starkt att skänka en slant i spannen som går runt bland publiken eller Swisha.Vi ses på Kafé Marmelad i sommar! Läs mer »

 

Hakelverket kök & bar


Lördagen den 28 maj öppnade en ny krog i Majorna. Den är belägen i Hammoks gamla lokaler på Karl Johansgatan 9. Vi återkommer med mer information så snart vi besökt stället några gånger...
Hakelverket finns också på
Facebook

 

Amerikafeber

En kontrastrik utställning baserad på livsöden och händelser under Svenska Amerika Liniens livstid visas just nu på Sjöfartsmuseet i Majorna. Med ett spännande formspråk och nya berättelser vill utställningen både överraska och beröra. Möt de som reste över Atlanten som emigranter, lyxresenärer och besättning. Se aldrig tidigare visat material från fångutväxlingarna under andra världskriget och hör människorna bakom drömmen om Amerika. Läs mer »

Svenska amerika linien, sjöfartsmuseet, göteborg, majorna

 

 

Surfacing earth

Sommarens utställning Surfacing Earth blir den andra av tre utställningar i Röda Sten Konsthalls tematiska serie om Antropocen och följer utställningen Tidvågor av den finska konstnärsduon IC-98. Surfacing Earth fokuserar på de allt mer framträdande förändringar som vi ser på jordens yta. Fysiska märken och avtryck i landskap, naturmiljöer och biosfär, spår efter det moderna samhället. Verken i utställningen utgår ifrån intuitiva, poetiska och futuristiska tolkningar av dessa ostoppbara förändringar. Utställningen ställer frågan om hur människa och natur kan fortsätta existera, sida vid sida, i dessa förändrade landskap. Utställningen pågår till den 4 september. Läs mer »

 

 

Megaloppis 2016

Den 29 maj går årets Megaloppis av stapeln! Då förvandlas hela stadsdelen till en stor sjudande folkfest. Arrangör är Hyresgästföreningen. Läs mer »
 

 

 

I hear the thunder crashing, the sky is dark

Studenterna vid Sveriges enda högskoleutbildning i fotografi har tagit sats för att efter tre års studier äntligen bli examinerade. I utställningen filtrerar och förmedlar studenterna deras mångfacetterade verkligheter genom olika sorters medium. Att ta del av deras tolkningar är en svindlande upplevelse med många färgstarka intryck men där det även ges plats åt mer stilla kontemplation. Utställningen pågår till den 22 maj på Röda sten konsthall.  Läs mer »

 

 

Ny chans att se"Majorna the true story"
I fall du missade de båda tidigare visningarna av "Majorna The True Story eller Bananflugans återkomst" så kommer en ny chans den 6 april. Filmen som är gjord av Mats Götherskjöld är en slags "dokumentär" om Majorna som spänner mellan dikt och verklighet på ett lekfullt sätt.
Kassan öppnar 17.30. Filmen visas 19.30 - 21.10 på Dalheimers hus. Öl, vin, mat eller fika finns att köpa för den som önskar. Läs mer på Facebook »

 

 

 

GIC-98 - Tidvågor

Utställningsåret på Röda Sten Konsthall börjar med utställningen Tidvågor av den finska konstnärsduon IC-98, bestående av Visa Suonpää och Patrik Söderlund. Det är den största separatutställning som de visat i Sverige och presenterar videoanimationer och teckningar. Den gemensamma tematiken berör relationer mellan människa, myt, historia och natur. Tidvågor handlar om människans förståelse av tidens gång och vår egen plats i planetens mycket längre geologiska historia Läs mer »
 Röda sten konsthall, GIC-98, tidvågor, visa suonpää, patrik söderlund, konst, utställning

 

 

 

Konstrundan i Majorna
Majorna är den konstnärstätaste stadsdelen i Göteborg och en gång om året öppnar konstnärerna gemensamt upp sina ateljéer och verkstäder för allmänheten. Under tre dagar ges besökare tillfälle att ta del av det intensiva skapande som pågår och resultatet av det. Konstrundan som startade 1999 börjar lördagen den 9 april. En samlingsutställning anordnas på Röda sten konsthall.
Länkar:
Hemsida / Facebook / Röda sten

 

 

 

Göteborgskamraterna

Årets allsvenska premiär närmar sig. Därför passar vi på att lyfta fram en tidigare publicerad artikel i vår serie "Tankar kring ett fotografi" som berör kamraterna från Göteborg. När den här bilden togs 1917 var det, precis som idag, en förening i stark medvind. Läs mer »
 Ifk Göteborg, 1917, svenska mästare, Gamla Ullevi, historia, fotbollshistoria, Änglarna,

 

 

 

Premiär för en nyfilm om Majorna

Den 6 mars är det premiärvisning av "Majorna The True Story eller Bananflugans återkomst". Filmen som är gjord av Mats Götherskjöld är en slags "dokumentär" om Majorna som spänner mellan dikt och verklighet på ett lekfullt sätt.
Evenemanget äger rum på Musikens Hus med start klockan 17.00.18.00 "Gathenhielms Brassgossar" spelar mingelmusik.18.30 Filmvisning, 1 tim 40 min.Sedan blir det efterhäng för alla premiär-entusiaster.Öl, vin, mat och fika finns att köpa för den som önskar, både före och efter filmen. Läs mer på Facebook »

 

 

 

Barocka kvinnor

Helgen 16-17 januari blir det fullt fokus på de bortglömda kvinnliga kompositörerna från barocken. Operabyrån spelar nyskrivna operan Ingjutet i mitt hjärta och Göteborgsbaserade Utomjordiska framför Witch, Bitch, Temptress, Feminist. Båda dagar avslutas med publiksamtalet Barocka kvinnor; igår och idag.
Evenemanget äger rum på Röda sten konsthall. Läs mer »

operabyrån, röda sten, konsthall, göteborg

 

 

 

Stöd Föreningen
Gamla Majgrabbar


Gamla Majgrabbar är en stadsdelsförening som har sin verksamhet förlagd i Kulturreservatet Gathenhielm i Majorna. Föreningen bildades 1952 och har idag omkring 850 medlemmar. Det är en förening som vill värna om den lokala historien och som arbetar för att hålla upplevelser, livserfarenheter och berättelser vid liv. Föreningen arbetar för att göra stadsdelen till en harmonisk och kulturellt berikad plats att vistas i och fungerar också som en viktig mötesplats.
Är du inte medlem är det något vi varmt rekommenderar att fundera över. Enklast görs det genom ett besök i klubbstugan på Pölgatan 9, men det går också bra att kontakta föreningen på Facebook eller sända oss ett mail så vidarebefordrar vi det. Föreningens hemsida finner du här.

Föreningen gamla majgrabbar, göteborg, majorna

 

 

 

 

 Majorna.nu på Facebook

Vill du hålla dig uppdaterad kring Majorna i allmänhet och vår hemsida i synnerhet, då rekommenderar vi att följa oss på Facebook. Här informerar vi om nya artiklar och när det händer något speciellt i stadsdelen. Länk