Azaleadalen

 

Azaleadalen har under sina fyrtio år kommit att bli något av ett kännetecken för Slottsskogen i Göteborg. Varje år vallfärdar folk hit för att uppleva de exotiska blommorna och den sköna atmosfären.

Det är alltid lika förargligt när man missar att besöka Azaleadalen då den blomstrar som vackrast. Den färgsprakande blomsterprakten i gula, rosa, lila, röda och orangea nyanser pågår under en förhållandevis kort period i slutet av maj och början av juni. I bästa fall pågår den under några veckor, men är det varmt och torrt kan det mesta vara överblommat på drygt två veckor. Att man planterat en del olika arter gör perioden något längre, exempelvis blommar de gula i regel något tidigare än de röda.

 

Fyrtio år med azalerorna

När man anlade Azaleadalen för ungefär fyrtio år sedan var det många som var skeptiska då det krävdes en del röjningsarbete i den gamla skogen. Men med facit i hand är det nog ingen som har något att invända, denna del av slottskogen är idag en riktig attraktion och en personlig favorit. Även om det förstås är azaleorna som dominerar så finns det också en hel del annan blomster i området och tillsammans med träden och klipporna skapas en skyddad och lummig atmosfär. Inne bland buskarna doftar det gudomligt, inte minst från den gula, vackra guldazalean. Guldazalean (Rhododendron luteum) växer vild i Kaukasusområdet och angränsande områden i Ryssland, Turkiet och Ukraina. Arten betas inte av kreatur och breder gärna ut sig över betesängarna som måste rensas då och då om betet skall fungera ordentligt. För den som vill förgylla sin trädgård, så är det en härdad och tämligen lättodlad art som växer direkt på kvist.

 

En långväga gäst

Azaleor utgörs av flera växtarter som tillhör släktet rhododendron, men till skillnad från den vanliga rhododendronen fäller azalean sina blad och klarar därför vintrarna bättre hos oss. Den växer dock inte vilt i Västeuropa utan har sitt ursprung i framförallt Kina och Japan. Första gången azalean kom till Europa var år 1680, fast någon förädling och förökning i större skala skedde inte förrän en bit in på 1800-talet då den introducerades i Belgien och Frankrike. Än idag är Belgien tillsammans med Tyskland och Holland ledande när det gäller att förädla och föröka dem. Det tar mellan 1-4 år att få fram en normalstor azalea från en stickling

 

Mer att se

Den som håller ögonen öppna finner även gott om insekter och fåglar i Azaleadalen och dess omgivning, inte minst nötväckan och rödhaken är vanligt förekommande. En som har full koll på Slottsskogen och framförallt  dess fågelliv är NaturStig, han har under senare år skrivit två böcker om den populära parken och hållit en lång rad föredrag. På hans hemsida publiceras varje år en sammanställning över årets fågelobservationer.

För den som vill se mer spännande växter rekommenderas förstås ett besök i en av Göteborgs verkliga juveler, Botaniska trädgården.

 

 

Text & foto: Johan Lundin | 2012-06-04


http://creativecommons.org


Azaleor förvandlas till magnifika färgkaskader när de blommar.

Ett besök i Azaleadalen i slutet av maj eller början av juni rekommenderas varmt.

Skötselråd:

För att få största möjliga glädje av sin azalea ska man välja en planta där knopparna visar färg, gärna med ett större antal blommor utslagna. En azalea vill stå ljust men då den inte uppskattar torr värme placeras den hellre på ett bord innanför fönstret än direkt ovanför elementet. Azalean får aldrig torka upp i jordklumpen, för då faller alla blad av och plantan ger upp. Azalean vill ha jämn fuktighet. Antingen kan den vattnas lite varje dag eller så sänks rotklumpen ner i ljummet vatten ca 5 minuter när jorden börjar kännas torr. Ljus och sval placering med jämn fuktighet förlänger blomningstiden.

Hämtat från: www.odla.nu

rhododendron, odla, skötsel, plantera, frost, azaleadalen, slottsskogen, göteborg, majorna

azalea dalen, azaleor, skötsel, planter, odla, jennoe wangel, azaleadalen


rhododendron, ormbunke, ormbunkar, skötsel, tips, azaleadalen, slottsskogen, odlingstips, azaleor, azalea, göteborg

välja ormbunke, ormbunke, ormbunkar, sverige, slottsskogen, majorna, göteborg, azaleadalen    ormbunke, trädgårdstips, vackra ormbunkar, odla, plantor, köpa plantor, välja sort,

azaleadalen, blommar, maj, azaleor, slottsskogen, rhodedenron, när blommar,

Rhododendron luteum, azaleadalen, slottsskogen, blommar, odla, göteborg    azaleadalen, azaleor, blommar, slottsskogen, majorna, azaleadalen, Guldazalea, Rhododendron luteum, Rhododendron

slottskogen, azaleadalen, blommar, besöka, majorna, göteborg

johan lundin, h johan lundin, göteborg, majorna, yngsjö, jennie wangel, wangel,

slottsskogen, azaleadalen, azaleor, fakta, tips

Rhododendron, azaleadalen, slottsskogen, Rhododendron luteum     Rhododendron luteum, Rhododendron, azalea, azaleorazalea i blomster, azaleadalen, vackra blommor, slottsskogen, rhodedenrom, blommar

rhodedenrom, azalea, azaleadalen, slottsskogen, göteborg, majorna

creative commons, flowers, blommor, azalea, azaleor, göteborg, rhodedenron

rasta hund, hundpark, majorna, slottskogen, hundar, svart hund, creative commons, göteborg