Bandymatch på Gröna vallen

Tankar kring ett gammalt fotografi

Bandymatch på Gröna vallen iMajorna, Göteborg. 1960-tal.

Att det spelas bandy på Gröna vallen i Majorna tillhör inte vanligheterna. Åtminstone inte numera. När den här bilden togs under 1960-talet hände det emellertid att planen spolades under vintrarna. Detsamma gällde Karl Johans torg. Där spelades även en del större matcher i mitten på seklet, inte sällan inför en entusiastisk storpublik. Tyvärr är det inte känt vilka lag som spelar denna vintereftermiddag. Inte heller vet vi vem målvakten som sträcker ut sig med en elegant benparad är.

I Göteborg spelades den första riktiga bandymatchen den 25 januari 1903. Trots att sporten växte snabbt i popularitet och flera av de större föreningarna tog upp den i sitt program, så dröjde det till 1917 innan några serietävlingar blev verklighet i regionen. Stadens båda storklubbar Örgryte IS och IFK Göteborg var då båda representerade i den högsta klassen tillsammans med Jonsereds BK, Göteborgs bandyklubb, Göteborgs skridskoklubb och Realläroverkets IF. I klassen under återfanns Skridskosällskapet Brage, Wasa FF, Lyckans soldater, Örgryte vinteridrottsklubb, IK Virgo, IK Wega och inte minst Göteborgs Baseballklubb! Snart börjar även GAIS och Redbergslid IK spela bandy och framförallt växer ett publikintresse fram runt om i staden med matcher förlagda på Ullevi, eller Ullervi som det hette under sin första tid. Vintervädret i Göteborg är dock problematiskt och en stor anledning till att man med få undantag aldrig riktigt lyckats hävda sig nationellt, varken då eller senare.

För att återgå till Gröna vallen, så är det klassisk idrottsmark. Främst förknippas den förstås med fotboll och då inte minst Gunnar Gren. Det var här på Gröna vallen som hans långa och framgångsrika fotbollskarriär tog sin början med kvarterslaget Silverkällans IK. Planen anlades i samband med stadsarkitekt Albert Lilienbergs stadsplan för Kungsladugård 1916, men lär ha funnits i någon form redan två år tidigare och fått sitt officiella namn 1918. Under dess första tid sköttes Gröna Vallen av "Sällskapet för friluftslekar", en förening med delvis kommunala inslag som bildats 1901.
Förutom att namnet klingar vackert, så har det även en historisk förankring. Namnet Grönwallen påträffas redan 1812 som en benämning på en lång, odlad jordremsa som var belägen vid dagens fotbollsplan. Ännu tidigare kallades platsen kort och gott för Vallen. Egentligen ingick Gröna vallen eller Grönwallen i ett större område som kallades "Brinkens ängar" under 1800-talts andra hälft. Det var ett område med en mycket lantlig karaktär som präglades av öppna fält med ängs- och åkermark. Här rann också en bäck på sin väg mot älven, denna har givit namn åt närliggande Svanebäcksgatan. Där fotbollsplanen senare kom att anläggas sluttade marken ganska ordentligt och strax västerut låg en hage där Kungsladugårdens kor brukade gå under sommarhalvåret. Även en repslagarbana som gick under namnet Klintens bana var belägen i nära anslutning. Den hade grundats 1805 och fanns delvis kvar som ett lite udda inslag i stadsbilden ända fram till 1928 då den revs.

Under senare år har Gröna Vallen delvis rustats upp och ytterligare satsningar är att vänta inom de närmaste åren. Den används främst i fotbollssammanhang men innehåller också en populär lekplats som anlagts i den delen som vetter mot Mariaplan. Även planer på en ny fritidsgård har diskuterats, vilket inte låter som någon dum idé.Text: H Johan Lundin | 2015-12-07

Foto: A Wahlgren

Fotokälla: Gamla Majgrabbars arkiv

Fler bilder i serien "Tankar kring ett gammalt fotografi" finner du
här


http://creativecommons.org