Pyttisarna i Majorna

 

Majorna är en trevlig stadsdel med närhet till vatten och skog, stadsliv med pubar, caféer och en och annan butik. Men vad finns det i stadsdelen för de allra minsta? Och vad gör man som föräldraledig när man vill underhålla sina små i sitt kvarter? Majorna.nu har under senare tid provat sig fram genom några av de aktiviteter som erbjuds just för denna målgrupp.

När omfördelningen av Göteborgs stadsdelar gjordes 2011 så slogs Majorna ihop med Linnéstaden och blev SDF Majorna-Linné. Därmed bor det ungefär lika många människor i den nya stadsdelen som i Kalmar, med sina 61.000 invånare. Det är även den stadsdel där det föds flest barn. De senaste åren har det fötts mer än 1100 barn varje år. Så vart tar alla små vägen? För även om många väljer att flytta till andra delar av staden när barnen är små så har stadsdelen under senare tid haft rekordlåg utflyttning. Det borde alltså svämma över av bebisar och föräldralediga i området. Som föräldraledig under hösten 2012 och våren 2013 så har jag gett mig ut i området för att se vad som erbjuds. Då majorna.nu inte fokuserar på Linné så har enbart verksamhet i Majorna testats. Verksamheterna som besökts är de som vänder sig till 0-12 månader, alltså pyttisarna.

 

Öppen förskola

 

För ett antal år sedan lade stadsdelen Majorna ner sin kommunala öppna förskola. Idag bedrivs verksamheten istället av kyrkorna runt om i Majorna; SMU-gården vid Chapmans torg, Gula villan på Gråberget, Kungsladugårdskyrkan och Frälsningsarmén på Bangatan.

 

 

●  Ungdomshemmet (Gula Villan) Kabelgatan 6

Tisdag och Onsdag, 10:00-15:00, sångstund ca 10:45 och 13:30

 

Gula Villan är just ett gult hus som ligger i mitten av backen upp till Gråberget. Verksamheten besöks en onsdag i slutet av januari. Det brukar vara välbesökt och näst intill fullt men just idag är det bara vi och två mammor till med sina små krabater. Personalen har dukat fram fika som man kan köpa för 25:-/ vuxna och 5:-/ barn. Ett stort rum är fyllt med fikabord och leksaker. Vi får en sångstund där det spelas både på gitarr och keyboard som uppskattas stort av de små. Sångstunden erbjuds varje dag två gånger, cirka 10.45 och 13.30, den inleds och avslutas med en psalm och däremellan är det klassiska barnsånger som gäller. Stämningen är trevlig och vill man träffa andra föräldrar, samtala med någon samt aktivera sitt barn med sång, lek och nya kamrater så är detta ett bra alternativ. Hemsida

 

 

●  Frälsningsarmén Bangatan 6.

Måndagar 13:00-16:00 (0-6 år) och torsdagar, 10:00-12:00 (0-2 år

 

Frälsningsarméns Familjecenter har funnits i Majorna sedan 2010, då de slog upp dörrarna till sina nya lokaler. De erbjuder öppen förskoleverksamhet för barn mellan 0-6 år. De anordnar även med familjemiddagar för ensamstående föräldrar, studiecirklar i föräldrakunskap och familjekollo.

Lokalen är stor och fräsch. Det finns kök med utrustning och fika till självkostnadspris. Vi är där en måndag, på våffeldagen, och får köpa kaffe och våffla för 20:-. Rummet är fyllt med leksaker och det kommer fler och fler barn och snart är lokalen mycket livlig. Det verkar blandat med folk som känner varandra sedan innan och förstagångsbesökare. Vi leker runt med de andra barnen på en stor matta, fikar och pratar. Klockan 15:00 erbjuds en sångstund som är uppskattad av de små där roliga figurer dras upp ur en påse och blir till populära barnsånger. Hemsida

 

 

●  Kungsladugårds Kyrka (Majgatan 2)

Torsdag,12:30-15:30, sångstund ca kl 13:30 Hemsida

 

 

 

Rytmik, Massage och Babycafé

 

 

Babycafé i Carl Johans Kyrka, Carl Johans Kyrkoplan 1

Måndag, 10:00-14:00

På måndagar finns grupper i Babymassage (1-6 mån) och Babyrytmik (3-12 mån) i Carl Johans kyrka. För dessa två aktiviteter krävs anmälan och en avgift på 100 kr.

 

 

Babysång, Kungsladugårds kyrka, Majgatan 2

För barn 3-12 månader erbjuds babyrytmik onsdagar 11:30 och 12:30 för fasta grupper. Sånger, ramsor, rytmik och rytminstrument. Anmälan och avgift på 100 kr. Hemsida

 

 

Barnrytmik, Majornas Missionskyrka (SMU), Chapmansg.6

På onsdagar finns barnrytmik för barn 0-4 år i olika åldersgrupper. Avgift på 600 kr/termin eller max 800 kr/familj. Hemsida

 

 

Barnvagnscafé, Frivilligcentralen Chapman,Chapmans torg 5

Vardagar, 9:30-12:00

I en stor lokal, kallad Kajutan, på SMU-gården bedriver Frivilligcentralen Barnvagnscafé. Det finns ett lekrum, köksutrustning, fika för självkostnadspris och värdar på plats. Barn och vuxna träffas för lek, samtal och servering. Ibland blir det sångstund, beroende på vad gruppen önskar. Det kostar 10:-/aktivitet. Under våren har de bland annat erbjudit Bebis-yoga. Hemsida

 

Eftersom öppna förskolan enbart bedrivs av svenska kyrkan i Majorna saknas alternativ om man nu önskar det. Och med tanke på att det under 2013 ska sparas 60 miljoner kronor i stadsdelen så verkar det föga troligt att just en kommunal öppen förskola kommer att startas inom närmsta framtiden. Så om man inte vill delta i kyrkoverksamheten får man bege sig till någon av de andra aktiviteterna som erbjuds i området.

 

 

Majornas bibliotek, Chapmans torg 5

 

Bebis + Fika finns både på Majornas och Linnéstadens bibliotek. Det är en serie föreläsningar med olika teman inom småbarnsåldern såsom jämställt föräldraskap, småbarnsmat, språkutveckling och sömn. Biljett bokas på biblioteken och kostar 40:-, ekologisk fika ingår.

 

Babysång på bibblan för barn mellan 4-10 månader, eller för de små som inte börjat gå, erbjuds en stund med sånger, ramsor och rörelselekar. Tillfällena ges på måndagar kl 9:00. Biljetterna kostar 25:-/barn och hämtas på biblioteket i förväg.

 

Vi provar på Babysången en måndag i början av april. En grupp på tio barn sitter på en stor filt på golvet utplacerad i barnavdelningen. När trumman börjar låta så lyssnar alla uppmärksammat. Sedan är det full rulle. Vi klappar fötter och kinder, hissar upp i luften, kittlar magar, galopperar, låter som hästar och dansar nalle-vals. Efteråt får man dricka kaffe och möjlighet att mata sångtrötta barn som sen somnar gott i vagnen. Stunderna leds av Lise-Lotte Sundberg som är runt på flera bibliotek och är en van ledare. Hemsida

 

 

 

 

Babysim

 

● Dalheimers hus,Slottskogsgatan 12

Lördagar 09:00-11:00

 

På lördagar värmer Dalheimers hus upp sin bassäng för de allra minsta. Det är drop-in som gäller och alltså ingen kurs. Bebisen ska vara minst 12 veckor, väga minst 4 kilo och naveln ska vara läkt. Man väljer själv vilken tid man vill komma mellan kl 09:00-11:00, en halvtimma åt gången. Om det är första gången som man deltar ska man dock vara där den första tiden för att få instruktioner. Två vuxna och ett barn samt ett syskon under 2 år, får delta till en kostnad på 140 kr. Man anmäler sig fredagen innan på telefon. Det här brukar vara mycket uppskattat av de små som förtjust plaskar runt i den varma bassängen och tittar storögt på vattnet och de andra barnen. Man väljer själv vilken nivå man vill lägga sig på. Det finns en instruktör på plats i bassängen vid varje session som kan instruera om man vill låta sin bebis dyka. Varje halvtimma avslutas med en samling och sång. Det är en mysig stund tillsammans med sin bebis och drop-in passar dem som inte vill boka upp sig på en hel kurs. Bebisarna brukar sova mycket gott efteråt.

 

● Aqua Barn, Banehagsgatan 10, Klippan

För den som hellre vill gå en kurs i babysim med sin bebis beger sig lämpligen till Aqua Barn i Majorna. Sedan något år har de en egen bassäng och den ligger i Klippanområdet. De erbjuder kurser från 6 veckor till 5 år gamla barn. Här lär sig barnen att simma och dyka samt sjövett.

 

 

 

 

Hälsa/Vård

 

● BVC Majorna, Skärgårdsgatan 4

Tidsbokade besök måndag – fredag 08:00-17:00

Drop-in mottagning (längd och vikt) måndag - fredag 10:30 – 12:00

 

Sedan något år tillbaka finns Vårdcentral, MVC och BVC samlat under ett och samma tak i Majorna i fiskhamnen. Hemsida

 

 

Första hjälpenutbildning

En gång om året erbjuds en gratis Första Hjälpen-kurs med inriktning på barn av Röda Korset. Kursen hålls i Frälsningsarméns lokaler på Bangatan.

 

 

 

 

Övrigt

 

Förening - Enastående föräldrar Hemsida  Enastående föräldrar är en ideell förening för ensamstående föräldrar i Göteborg som funnits sedan 1996. De har sin lokal i Majorna på Sågggatan 53. De bedriver öppen förskoleverksamhet för medlemmar.

 

Grupp – Facebook

Facebooksidan för föräldrar i Majorna verkar inte vara så aktiv längre. Däremot finns det äldre tips på vad man kan göra i stadsdelen och det går säkert bra att börja posta i gruppen igen och göra den aktiv

 

 

 

Barnbutiker

 

Bambi Barnkläder, Karl Johansgatan 82

Billigt och välsorterat klädsortiment för barn.

 

●  DiGuLo, Karl Johansgatan 28

Secondhand av märkeskläder Hemsida

 

●  Ebbes hörna, Amerikagatan 4, Stigbergstorget

Begagnat och mycket billigt sortiment med barnkläder, leksaker, böcker och prylar.

 

●  Filur, Mariagatan 8

I den trånga butiken vid Mariaplan finns ett brett sortiment av kläder, leksaker och barnutrustning som t.ex. barnvagnsregnskydd. De säljer även begagnat. Hemsida

 

●  100 years, Mariagatan 23

Barnkläder i gammaldags stil designade av småskaliga kläddesigners

Hemsida

 

●  Sagobjörnen, Bangatan 40

Begagnade böcker, filmer, tidningar och leksaker. Hemsida

 

 

 

 

Cafeér

 

Det finns många cafeér i Majorna men rätt få alternativ som passar för de minsta. De flesta cafeérna, såsom Zenit, Kardemumma och Marmelad gör sig bäst på somrarna då man kan ha vagnen intill sig på uteserveringarna. Väldigt få av cafeérna har skötbord. Hängmattan och Marmelad har, det senare är dock mycket sunkigt. De flesta har barnstolar. Nedan är ett litet urval av cafeérna i stadsdelen.

 

Biscotti, Allmänna vägen

Har en bra solig och skuggig uteservering. Har dock en mycket liten toalett med en trappa och dessutom en förbudsskylt för barnvagnar.

 

Café  kultur, Bangatan

Cafeét har som motto att inga förbudsskyltar ska finnas så här är både djur och barn välkomna. Det är dock trångt men trevligt om man lyckas knö in sin vagn eller insats, om man inte vill eller kan lämna den utanför. Inget skötbord.

 

Hängmattan, Karljohansgatan

Ett av de större caféerna i Majorna där barnen får plats. Vagnar ställs i entrén. Det finns leksaker och plats att krypa runt, dock är det ofta mycket trångt vid lunch. Skötbord finns. De har även barnprogramverksamhet och barnloppis för lite större barn. Det är även ett av få cafeér som det känns okej att komma en grupp med barnvagnar till.

 

Kardemumma, Mariaplan

Fungerar bäst på sommarhalvåret när man kan sitta på uteserveringen och gunga vagnen. Inget skötbord samt att man måste ta med sig sin blöjpåse.

 

Marmelad, Mariaplan

Fungerar även här bäst när man kan ha vagnen intill sig på uteserveringen. Det finns skötbord men det vore väldigt lämpligt att byta ut detta, då det är i det sunkigaste laget.

 

● Zenit café, Allmänna vägen

Fungerar bra på sommaren då man kan ha vagnen intill sig på den stora uteserveringen. Vill man fika inomhus är det trappsteg i entrén och relativt trångt. Inget skötbord finns.

 

 

 

Museer

 

● Naturhistoriska Museet

I Slottskogen ligger Naturhistoriska Museet. Här finns tusentals uppstoppade djur som kolibris, ålar, örnar, en elefant och val. Det finns även ett stort och bra café samt en fin museumshop att införskaffa barnpresenter i. Årsbiljett för 40:- (gäller på 5 museer, bl.a. Sjöfartsmuseet), under 25 år fri entré. Hemsida

 

● Röda Sten Konsthall

Vid Klippan intill vattnet ligger Röda Sten konsthall som har fokus på samtidskonst. Det är en spännande miljö för de små, ofta med ljud och ljus som upplevelse, i och med den intressanta lokalen. Café finns.

Hemsida

 

● Sjöfartsmuseet

Vid Stigbergstorget ligger Sjöfartsmuseet. Här finns akvarier med både svenska och tropiska fiskar, vilka är spännande att titta på även för de allra minsta. I museets övriga plan finns båtar och hamnhistorik med en massa spännande ljud att lyssna på för bebisar. Stort café med billigt sortiment. Årsbiljett för 40:- (gäller på 5 museer, bl.a. Naturhistoriska), under 25 år fri entré. Hemsida

 

 

Teater

Ibland erbjuder Göteborgs Dramatiska Teater i Stigbergsliden föreställningar för bebisar. Håll koll på deras program. De har hemsida och finns på facebook. Sesam Dockteater har program för små barn men inte för bebisar. Likaså Barnmattan, barnverksamheten på Hängmattan, erbjuder program men för de lite större barnen.

 

 

 

Utomhus

 

Slottskogen

I Majornas gröna lunga Slottskogen rör sig dagligen mängder med barnvagnar. Om barnen är vakna finns djurgårdarna att gå runt bland för att titta på hästar, påfåglar och älgar samt Barnens Zoo med smådjur och ponnyridning. Matintag kan göras både i den lilla kiosken vid Azaleadalen, korvmojjen vid Plikta, Café Björngårdsvillan och Villa Belparc. Förutom alla utomhusaktiviteter i Slottskogen så finns även Naturhistoriska museet här. Förra året byggdes Plikta om och har nu även en byggnad med toaletter, skötbord, kök med utrustning att låna och plats att sitta och amma.

 

Hamnen

En stor del av hamninloppet i Majorna är ju tyvärr avstängt för promenerande men vid Klippanområdet kan man strosa runt, äta glass, mata fåglar och titta på båtar. Vill man fika så finns Klippans Konstcafé och Röda Sten Café & Restaurang.

 

Plaskis

Vid Mariaplan finns en stor kommunal utomhuspool som fylls med vatten under somrarna. Det är väldigt populärt bland småbarnsfamiljer under varma dagar och är ofta mycket trångt och livligt.

 

Västra kyrkogården

Västra Kyrkogården är perfekt för barnvagnspromenader. Namninspiration eller bara tidsfördriv att läsa på gravarna, en kaffe på av de många bänkarna eller en plats där det trötta barnet får skrika sig till sömns om det behövs.

 

Slottskogskolonin

Det kan vara aningen jobbigt att köra sin vagn på de krattade grusgångarna och man känner sig lite som en skurk. Men det finns mycket att titta på både för vuxna och för de små och mitt i det inhägnade koloniområdet finns en lekplats med sandlåda och en träbåt. Grindarna är öppna mellan maj och september. Hemsida 

Lekplatser

 

Söderlingska Trädgårdens lekplats

Intill café Zenit finns en lekplats med tema vatten och hav. Tills för något år sedan fanns en damm för vattenlek men som nyligen gjordes om till en ny gungplats. Det finns en bebisgunga och en hängmattegunga. På vintern blir den lilla backen en pulkabacke.

 

Äventyrsparkens lekplats

Vid Mariebergsgatan finns den så kallade Äventyrsparken. Här finns ett klätterhus. För de minsta finns bebisgunga, sandlåda och en gångbro man kan öva sina första steg på.

 

Gröna Vallens lekplats

För något år sedan byggdes lekplatsen om och blev handikapsanpassad. Det finns en gummimatta som är bra att krypa på för pyttisarna. Det finns bebisgunga, hängmattegunga och sandlåda.

 

Plikta Parklek

I Slottskogen finns den stora lekplatsen Plikta för alla åldrar. Vid ombyggnaden för något år sedan tillkom även en byggnad med köksutrustning, skötrum, amningsplats och toalett. Bebisgungor och en avdelning för de minsta finns. Hemsida

 

Gröna Gatans lekplats

2003 rustades lekplatsen upp och blev en av de första i Göteborg där man arbetat med tillgängligheten som koncept fullt ut. Tanken var att blanda diverse lekredskap med naturens egen lekutrustning. Bebisgunga och hängmattegunga finns. På vintern blir backen en populär pulkabacke.

 

Övriga

På flera av innegårdarna i Majorna finns det mindre lekplatser som ofta har en sandlåda, gunga och rutchkana. Passar bra för dem som vill ha det lite lugnare. Flera av förskolegårdarna har ju också små lekplatser som går bra att låna om grindarna är öppna.

 

Text: Jennie Wangel | 2013-07-14

Foto: H. Johan Lundin


http://creativecommons.org

 

pop in majorna, andreas österberg, jennie wangel, majorna, göteborg, godhemsgatan, karolina palm,
Majorna brukar ofta framhävas som en barntät stadsdel, det är till viss del sant men det finns flera andra områden i Göteborg där det procentuellt bor fler barn.

lekplats i majorna, lekplats, göteborg, majorna, jennie wangel, egard wangel
Lekplatsen i Söderlingska trädgården är en skön liten oas för många barn och småbarnsföräldrar.

alice wangel, slottsskogen, göteborg
Slottsskogen är en av Göteborgs mest älskade platser, skön och inbjudande för alla åldrar.

Rådjur, slottsskogen, göteborg, rådjursbestånd, djurpark
Det finns gott om olika djur för barnen att spana på i slottsskogen, även en del större som älg, hjort och rådjur. Under sommarhalvåret är även barnens zoo med djur från bondgården öppet.

mata ankor, slottsskogen, göteborg, majorna, anka, gräsand

frälsningsarmen, göteborg, majorna, öppen förskola
Frälsningsarméns familjecenter vid Stigbergstorget erbjuder öppen förskoleverksamhet två gånger i veckan. Det bjuds på lek och sång och möjlighet att fika billigt för den som önskar.

gröna vallen, lekplats, kungsladugård, bra lekplatser i göteborg, göteborg, majorna
röna Vallen rustades upp för några år sedan och är idag ett populärt ställe för småbarnsföräldrar.


västra kyrkogården, göteborg, kyrkogård
Västra kyrkogården är en lummig och stillsam plats som lämpar sig utmärkt till att promenera med barnvagnen. Samtidigt kan man passa på att få lite inspiration till kommande syskons namn...

filur, mariaplan, leksaksaffär, majorna, göteborg, udda leksaksaffär, billiga leksaker, landshövdingshus, kungsladugård
Filur på Mariaplan har ett ganska brett sortiment av både nya och begagnade barnsaker, men det är att gå in och backa ut som gäller i den fullproppade och trånga lokalen.

zenith, zenith, zenith café, fika, egard wangel, god smulpaj, fika i majorna, fika i göteborg,
Majorna är en cafétät stadsdel med många trevliga alternativ, många är dock inte särskilt anpassade för de minsta. På vissa ställen får man inte ta in barnvagnen och de flesta saknar skötbord. På bilden syns en bit av Zenits stora uteservering i Söderlingska trädgården.

sjöfartsmuseet, akvariet, göteborg, majorna, stigbergstorget
Sjöfartsmuseet Akvariet på Stigbergstorget lockar barnfamiljer från hela Göteborg. Förutom själva museet och akvariet kan man ta del av en rad olika aktiviteter som är riktade till barn.

vacker fisk, akvariet, tropiska fiskar, akvarium, tips, sjöfartsmuseet, göteborg

sjöfartsmuseet, barn, barnaktivitet, att göra, leka, lekplats, göteborg, majorna
På tredje våningen i Sjöfartsmuseet finns ett speciellt rum med sjöfartstema inrett för barn att leka i.

Plaskis vid Mariaplan, mariaplan, plaskis, plaskdamm, göteborg, majorna, kungsladugård
Plaskis vid Mariaplan brukar när vädret är fint vara överfullt av badande och lekande barn i olika åldrar. Just den här dagen var det dock nästan helt folktomt

Röda sten, pannhuset, konsthall, art, konst, graffiti, fria väggar, sprayfärg
Klippans kulturreservat och Röda sten är en ypperlig plats att promenera med barnvagnen.

johan lundin, majorna, göteborg, café kardemumma, mariaplan, egard wangel, wangel, h johan lundin, yngsjö
Både Marmelad och Kardemumma är populära fik bland småbarnsföräldrarna, inte minst den sistnämndas väl tilltagna uteservering. Inomhus är det dock svårt att ta med sig vagnen.