Café Nina

Området kring Stigbergstorget och Allmänna vägen rymmer numera ett stort antal caféer av olika slag. Ett av de nyare och minst kända är Café Nina som startade sin verksamhet i slutet av 2012 i det gamla anrika Konditori Kampanilens lokaler..


Det är alltid med viss sorg jag stiger in cafélokalen på Karl Johansgatan 5, precis bredvid Sjöfartsmuseet. Här låg för bara några år sedan ett av Göteborgs mer klassiska konditorier, Kampanilen grundat redan 1936 och trogen samma lokal ända fram till stängningen 2010. Det skall i ärlighetens namn sägas att verksamheten var ganska nedgången under konditoriets sista tid, men inredningen var desto charmigare. Allting andades 1950-tal och gammalt hederligt svenskt konditori och hade liksom framtiden för sig.

2010 fick Kampanilen ny regi och bytte namn till Café Del Mar. Det var ett ägarbyte som snart skulle visa sig vara förödande. I stället för att få fart på konditoriet och dess själ rev man ut det mesta av interiören. Allt från gamla reklamaffischer, porslin, möbler och de unika små båsen kastades bort. Det hela ersattes av en fullständigt smaklös maritim miljö som blandats upp med latinamerikanska influenser och diverse krims krams. Till detta lät man göra en av de fulaste logotyper stadsdelen skådat.

 

Café Nina tar över verksamheten

Under 2012  öppnade Kampanilen eller Café Del Mar åter i ny regi och fick namnet Café Nina. Sedan dess har mycket blivit bättre även om det mesta av den gamla konditorikänslan är borta. Interiören som numera går i gult har skalats av rejält och känns helt okej, möjligen lite fantasilös.

Varje månad ställer lokala konstnärer ut sina verk i lokalen, vilket är en trend som verkar bli allt vanligare. Trevligt när konsten är bra, men det begränsar förstås möjligheterna att inreda lokalen efter egen önskan. Även en del mindre spelningar är på gång framöver.

 

Hembakat och hemlagat sortiment

Under Kampanilens dagar fungerade stället även som ett bageri dit folk kom för att handla nybakat konditoribröd. Detta försvann när Kampanilen upphörde och det vore naturligtvis önskvärt om det återupptogs, tyvärr är det nog svårt att börja om och få någon lönsamhet i det. Däremot verkar man fortfarande baka sina produkter själva och riktiga konditoritårtor görs mot beställning. Vi har prövat några av bakverken och kakorna och på det stora hela varit nöjda med vad vi fått.

För något år sedan åt Majorna.nu sig genom ett stort antal semlor i Majorna, med Kampanilen som testvinnare. Med viss nyfikenhet passade vi därför på att pröva hur de nya ägarna bemästrade konsten. Riktigt lika goda var de inte, men fullt godkända ändå. God bulle, lagom mycket grädde men kanske något för söt mandelmassa.

För den som önskar något mer matigt så erbjuds dagens soppa och dagens pasta samt pajer, piroger och sallader. Det finns förstås också en del frallor och baguetter att välja mellan. Allting är hemlagat och priserna känns definitivt överkomliga!

 

Mördande konkurrens i området

På Café Nina får gästerna ett synnerligen trevligt bemötande, i alla fall har vi fått det vid samtliga av våra besök. Det råder en avslappnad och skön atmosfär, vilket kanske delvis beror på att besökarna varit ganska få.  Konkurrensen är mördande i de här kvarteren, på bara någon minuts promenadavstånd ligger Café Kultur, Oceanen, Hängmattan, Zenith,  Colombus och Café Biscotti med flera. Idag känns Café Nina lite som en doldis utan någon direkt nisch, men förhoppningsvis finner man sin publik och lyckas etablera sig. Och hade jag varit ägare skulle jag åter försöka närma mig rötterna som så sorgligt revs upp.

 

 

Text & Foto: Johan Lundin| 2013-01-30

Du finner även Café Nina på Facebookhttp://creativecommons.org

 

 

 

 

 

 

fika i majorna. hembakat och hemlagat

Café Nina är beläget i samma lokal där klassiska konditoriet Kampanilen tidigare låg

 

 

vy mot karl johansgatan från café nina

Från de enorma fönsterrutorna kan man spana upp mot Stigbergstorget

 

 

falkenbergare, bakverk, kaka.
En Falkenbergare, med en tydlig apelsinton i smaken

 

jennie och egard wangel på café nina i majorna
Interiören har genomgått sora förändringar under de senaste åren.
Numera går den i en gul, ganska spartansk stil.

 

annorlunda lussebull / lussekatt
En lite annorlunda lussekatt som vi smakade av julen 2012Semlorna håller god klass