Lunchkonserter på

Kulturhuset Oceanen

 

På onsdagar mellan tolv och ett under sommaren kör kulturhuset Oceanen ett lunchkoncept där man för 100 kr får vegetarisk buffé och en liten konsert på köpet. Ett trevligt koncept i en trevlig liten lokal med hyggligt käk.


Kulturhuset Oceanen (www.oceanen.com) har funnits sedan 1996 och är inrymt i huset vid Stigbergstorget som en gång tillhörde Oceanografiska Institutet. Det förklarar förmodligen namnet på föreningen. Oceanen har en mängd olika verksamheter som dans, musik och teater men om de verksamheterna får vi skriva en annan gång. Denna gången handlar det istället om lunchkonserterna som hålls varje onsdag mellan tolv och ett fram till den 13:e augusti i föreningens eget kafé vid namn Café Chao.

 

Mat å sånt

Priset för lunchkonserten är en hundring och för det får man som sagt ta för sig av den vegetariska buffén samtidigt som man får avnjuta ett uppträdande. Buffén vid vårt besök bestod av en majsoppa, en bönsallad, en potatissallad, en pastasallad och en tomat- och zucchinisallad. Till detta fanns ett par röror, hembakt bröd och till det vatten att dricka. Kaffe eller te ingick också. Maten var helt okej men spelar inte i samma liga som det vegetariska krubb du får på Kafé Hängmattan eller Govindas, varken ur hänseende till variationen eller smakupplevelsen - dock smakade deras bröd med flingsalt på skorpan alldeles förträffligt. Men går man på lunchkonsert så är det kanske inte maten allena man är ute efter, men någon varm rätt mer än soppan kunde det dock ha funnits.

 

Musiken

Eftersom det är olika artister var onsdag är det ju svårt att uttala sig om man skall gå hit eller ej på grund av dem. Vad den ene hatar kan den andra älska och vice versa. Och några mer kända artister är det ju inte heller frågan om. Men konceptet som sådant är mycket trevligt och eftersom lokalen är liten och intim så kommer artisten nära publiken. Och det är ju oftast att rekommendera. Just när vi var på besök spelade en trubadur vid namn Gunnar Källström hemmahörande i Majorna. Enligt sin egen programförklaring skulle han ”servera kaffe, toapapper och tjofaderittan i visform”. Om detta stämde eller ej är jag inte krycka till att avgöra men han var i alla fall en småkul uppenbarelse med trevligt mellansnack.

 

Tummen upp eller ner?

På det hela taget är det ett trevligt koncept och med tanke på att en dagens utan musik normalt kostar runt 65 kronor i grannskapet så får det sägas var värt pengarna. Skulle det råka vara en artist eller ett band som man uppskattar riktigt mycket så skulle förstås upplevelsen vara än bättre. Och det är väl det som slutligen avgör vad man tycker om det hela efter ett besök eftersom det ju knappt spelar någon roll hur maten smakar om musiken är vedervärdig och omvänt. För är det ett sagolikt framträdande så kan man ju nästan äta papper utan att man märker det. Betyget blir en tumme upp för ett kul koncept och hygglig mat som det definitivt är värt att prova på. Nedan återfinns den kompletta lunchkonsertlistan, mer om artisterna och deras uppträdande hittar du på Oceanens hemsida.

Mer info: www.oceanen.com

 

 

Spelschema:

25 juni Gunnar Källström - Vismusiker

2 juli: Helena och Lisen Duo - singer-songwriter duo

9 juli: Egån Johansson - vemodiga ballader och proggdängor

16 juli: Allikateatern - teaterförställning om Carl von Linné

23 juli: Alban & Josué - nyckelharpa möter panflöjt

30 juli: Anna Ottertun - världsmusiker

6 augusti: Without Papeles - duo som spelar flamencoinspirerad musik

13 augusti: MAG - soloframträdande med skruvade poplåtar

 

 

 

Text: Tobbe Johansson | 2008-06-25


http://creativecommons.org


Anna Otterum är en av artisterna som gästar Kulturhuset Oceanen i sommar


vegetarisk buffé
En vegetarisk buffé serveras till musiken

Gunnar källström
Lunchkonsert med vismusikern Gunnar Källström på Ocenanens lilla intima scen