Kafé Sjöfartsmuseet

 

På sjöfartsmuseet bottenplan ligger ett litet kafé som kan vara ett omväxlande alternativ till Majornas övriga kafé för den kaffesugne. Stället är alls inget märkvärdigt och lider lite av att försöka tillfredsställa alla åldrar och smakriktningar och saknar därför en riktig inriktning. På göteborgsvitsigt sätt skulle man kunna säga att Sjöfartsmuseets kafé seglar lite utan mål. Således finns lite av allt på menyn från kakor, godis, mackor, smårätter till glass, pajer och bakelser utan att det för den skull finns ett ordentligt urval av något av dem. Fast våffelbuffén på helgerna kan vara värt ett besök bara den - betala och ät så mycket du orkar eller tills vispgrädden sprutar ur öronen!.

Sjöfartsmuseets kafé ligger direkt till vänster när du passerat entrén och är svårt att missa. Den lilla lokalen innehåller sju-åtta bord och en lång disk. Inredningen är ganska traditionell med moderna trämöbler och lite marina tavlor och bilder från museet på väggarna. Om lokalen är det svårt att säga varken bu eller bä, den funkar och det är ungefär det man kan säga. På sommaren kan man dock sitta på uteserveringen och gotta sig i solen även om man tvingas höra på trafiken från leden som ju smiter förbi alldeles vid sidan av museet.

 

Allt och inget

Två problem som är vanliga på de kaféer och serveringar som brukar finnas på museer och andra kommunala inrättningar är dels priset och dels utbudet. Priserna brukar vara skyhöga för nästan ingenting men i detta fallet är priserna helt normala. I skrivandets stund kostade till exempel en vanlig mugg kaffe med påtår femton spänn och en bit paj en tjuga vilket ju faktiskt är ganska billigt. Småkakor för en femma styck är inte heller dyrt. Man serverar även en enklare lunch för 50 kronor inklusive kaffe. Däremot är utbudet lite svajigare. Inte för att det inte är rikligt, utan just för att det är så rikligt så finns det nästan bara en eller två saker av allt att välja på. Så vill du ha en kaka så finns det men bara en eller två olika, likadant är det med mackor, bakelser och övriga varor. I sin iver att tillfredsställa alla potentiella kunders önskemål så blir valmöjligheterna inom en specifik varugrupp liten. Det kanske inte är möjligt att renodla utbudet och att klämma in fler valmöjligheter i alla varugrupper är förmodligen inte heller ekonomiskt försvarbart om det nu överhuvudtaget finns plats till det i diskarna. Så problemet har lite av moment 22 över sig.

 

Smak och intryck

Vid vårt senaste besök inhandlades två koppar kaffe och varsin bit efterrättspaj. Båda kaffet och pajerna var helt okej och allt passerade utan anmärkning. Våffelbuffén var precis avslutad (den slutar en halvtimme innan stängningsdags) och ett par barnfamiljer satt och tryckte i sig de sista resterna av det som tidigare var ett berg våfflor. Jag misstänker att barnfamiljer är ganska vanliga här så är du allergisk mot sådana så skall du nog gå någon annanstans. Ett gäng i 25-årsåldern satt också och avslutade de sista våffelresterna och det skulle inte förvåna mig om våfflorna allena attraherar en del besökare under helgerna. Sextio kronor inklusive kaffe kostar förresten våffelbuffén för de vuxna och några tior mindre för barnen. I övrigt fungerade servicen fint och allt verkade rent och i ordning. Fast att inte ta kontokort i vårt tidevarv är lite svagt.

En sammanfattning av kaféet med några få ord skulle kunna vara - relativt billigt standardkafé med stor bredd, litet djup med en touch av våfflor! Kaféets öppettider och övrig information hittar du på Sjöfartsmuseets egen hemsida: www.sjöfartsmuséet.goteborg.se

Text: Tobbe Johansson | 2008-11-30

Foto: M Andersson
http://creativecommons.org

Publicerad 2008-11-30

Café sjöfartsmuseet, sjöfartsmuseet