Café Skogen

 

Vid Vänmötet i Kungsladugård ligger Café Skogen - ett klassiskt gammalt arbetarfik av den gamla sorten. Är du en av dem som är trött på att dricka kaffe med konstiga namn och äta trendiga baguetter i ”hipp” miljö så är detta stället för dig! Svart kaffe i mängder, kaloririka mackor och en miljö som formats av decennier av frukostätande arbetare är det som gäller här. Lägg därtill en gemytlig atmosfär så har du Café Skogen i ett nötskal.

 

Café Skogen ligger på Slottsskogsgatan vid den öppna platsen som kallas Vänmötet mitt emellan Mariaplan och Slottsskogskolonin. På utsidan finns en liten uteplats där man kan sitta när vädret tillåter medan själva kaféet är inrymt i en hörnlokal som består av ett litet rum med fyra, fem bord och ett ännu mindre kök. Direkt när du kommer in så finns menyn som består av färgglada handskrivna lappar upptejpad på väggen. Beställer gör du genom att själv plocka åt dig det som inte behöver tillagas ur kylar och kaffekokare medan övrigt ordnas genom att sticka in huvudet i köket och informera köksan om dina önskemål. Betalar gör du när du går. På många vis ett överlägset system som eliminerar behovet av onödiga och tidsödande rutiner. Det som kan göra det svårt att besöka Café Skogen är öppettiderna. Eftersom det är ett riktigt arbetarfik så öppnar och stänger man tidigt vilket gör vardagsbesök svåra om man arbetar på tider som Svensson gör mest. Däremot funkar det alldeles utmärkt för en lördags- eller söndagsfrukost/brunch eftersom kafét har öppet alla veckans dagar.

 

Klubblokal för Skogens IF

Café Skogens historia började i slutet av 1920-talet då fotbollsklubben Skogens IF hade sin klubblokal här. De flyttade efter ett tag (att flytta sin klubblokal är för övrigt något av en specialitet för denna förening) och när fiket tog dess plats behöll man namnet Skogen även om det inte fanns någon egentlig anknytning till föreningen. Detta lär ha skett i början av trettiotalet och således har kaféet nu funnits i runt 80 år vilket sannerligen inte är dåligt. Om inte annat bevisar det att generationer av arbetare uppskattat stället för dess mat och atmosfär.

 

Ny kundkrets

Besöker man Skogen en vardag så fungerar stället fortfarande som ett äkta arbetarfik. Arbetare av alla de sorter fyller lokalen och stammisarna är många. Förhoppningsvis kan det fortsätta vara ett äkta arbetarfik, även om dessa, som förr var så vanliga i stor utsträckning nu är en utdöd företeelse i Sverige. På helgerna verkar dock en något annorlunda och yngre publik hittat hit de senaste åren. Kanske på grund av priserna, som jämfört med vad du betalar på ”fina fiket” är låga, men förhoppningsvis också för miljön. Någon större anpassning för den nya publiken syns tack och lov inte. Det ”värsta” som har hänt verkar vara att det smugit sig in något vegetariskt alternativ bland mackorna. Det skulle vara roligt om Skogen kan överleva åttio år till utan några större förändringar. Hittills har man ju överlevt såväl hälsovårdsnämnder som världskrig, ransoneringar, införandet av moms, snabbmat och allsköns byråkrati. Så helt omöjligt borde det ju inte vara. Det vore också riktigt tråkigt om kaffe latte och cupcakes var just det som tog kål på detta gamla klassiska ställe. Men personligen så tror jag det bådar gott för Café Skogen. Med en trogen gammal kundkrets och en ny skara av yngre besökare som uppskattar stället för vad det är samt ett allmänt ökat intresse bland folk för det genuina och ovanliga så tror jag Skogen kan fortsätta vara ungefär som det alltid varit ett bra tag framöver.


● En skön kontrast mot andra caféer
 ● Överlag mycket bra priser på både mat och dryck

 ● Lugn och avslappnad atmosfär

 ● Enbart den vackra kaffemaskinen är värt ett besök!


● Barnvagnar är inte välkomna, inte ens om plats finns

 ● Kaffet smakar hyggligt, men inte mer

 ● Lång väntetid när det är mycket folk.

 ● Något begränsade öppettider

Text: Tobbe Johansson | 2013-05-04

Foto: H. Johan Lundin
http://creativecommons.orgGästerna har god insyn i köket där maten tillagas på plats


Ur denna stiliga, kromade kaffemaskin häller gästerna själva upp sitt kaffe. Maskinen är tillverkad av Eda rostfria verkstad, ett litet företag från Karlstad som senare köptes upp av Löfbergs lila.


Mycket av maten som serveras på Café Skogen är gjord för hungriga arbetare. Här finner man stora mättande mackor med pålägg som stekta ägg, bacon, pannbiff och korv. Allt till ett bra pris dessutom.


Barnvagnar är inte välkomna in på Café Skogen, oavsett om det finns plats eller inte.


Café Skogen är ett gammalt klassiskt arbetarcafé på Slottsskogsgatan med bibehållen karaktär

Ända sedan 1928, samma år som huset byggdes, har Café Skogen serverat mat till stadsdelens arbetare och andra hungriga själar. Att stiga in här är som att göra en liten tidsresa ett par decennier bakåt i tiden.

Raggmunk, bacon och stekt ägg. De vegetariska alternativen är få på den här typen av ställen och kanske borde kunna utöka menyn något. För den som äter fisk finns det dock gott om val.

Efter några år lite i skymundan lockar det nu åter rikligt med besökare, inte minst unga sådana.
Stamkunderna har alltid utgjort kärnan i Café Skogens verksamhet och så är det än idag.