Porterbruket vid Klippan

Tankar kring ett gammal fotografi

Året är 1915 och vi befinner oss vid Carnegies porterbruk i Majorna. Första världskriget mullrar hotfullt ute i Europa och tillvaron börjar bli allt knappare för många. Fabrikens produktion är emellertid fortfarande i full gång och någon större skada verkar man inte lidit av kriget till en början, faktum är att det kommande året skulle visa sig bli företagets dittills bästa i fråga om volym, med omkring 59 000 hl producerad öl. Situationen skulle dock snart förändras. 1917 börjar råvarubristen göra sig hörd och samma år införs också den berömda Motboken. Hur detta påverkade de båda unga kvinnorna på bilden förtäljer inte historien, däremot fick det märkbara effekter för själva fabriken under en tid.

 

Carnegie har ända sedan starten i början av 1800-talet varit den dominerande portern i Sverige. Den finns som bekant fortfarande kvar, vilket faktiskt gör det till det äldsta varumärket i Sverige som fortfarande används. Produktionen flyttades däremot från Göteborg i mitten av 1970-talet. Först till Torsby, därefter till Sundsvall och Bromma. Idag ägs Carnegie av bryggerijätten Carlsberg och sedan 2004 tillverkas ölen i Falkenberg.

 

Det är på många sätt en fantastisk bild vi ser. Förutom dess välkomponerade motiv och fina skärpedjup så hör det inte till vanligheten att man finner bilder från hamnen där kvinnorna är närvarande. Synd bara att jag inte lyckats få fram vilka de är och vart livet förde dem.

 

Text: H Johan Lundin

Foto: okänd fotograf

Fotokälla: Gamla Majgrabbars arkiv

 

Denna artikel finns även publicerad på bloggen

"Från en svunnen tid" på Direktpress Göteborghttp://creativecommons.org