The Carribbean

 

Carribbean Coffee & Gift Boutique i Stigbergsliden är ett lite annorlunda, exotiskt alternativ i Göteborgs cafévärld. Verksamheten ägs och drivs av den färgstarka Lorna. Här kan du förutom att pröva på jamaikanska specialiteter också handla med dig diverse kläder, prylar samt det exklusiva och världsberömda kaffet - Blue mountain

Just den dag som Majorna.nu kommer förbi på det lilla cafét vid Stigbergstorget har ägaren Lorna just bestämt sig för att äta. Efter övertalning matar hon mig med gryta gjord på ackee och saltfish med svarta bönor och ris till. Det smakar salt och mustigt av den salta långan som torkats och sedan blötlagts över natten. Frukten aki som är den andra ingrediensen är en röd frukt med svarta blanka kärnor som är giftig tills den är mogen och öppnar sig, den kom till Karibien med slavarna som uppskattade den mycket. Det är Jamaicas nationalrätt och från just det landet kommer Lorna och många av de saker som man kan ta del av och smaka på i hennes lilla hemlandsnostalgi i Göteborg. Det är en ovanlig fågel i en stad med en caféscen där stamhak bjuder på uttjatad kladdkaka och nytillkomna kaffekedjor lockar med barnvagnsutrymme och likadana menyer. Men hemgjorda kakor eller godis lyser med sin frånvaro, Lorna importerar det mesta, förutom lunchmaten som görs på plats. Lite djärvare hade det kunnat vara med kryddiga kakor, salta små aptitretare och reggae. Enkelhet kan ju också vara skönt och vem vill inte ha ett par jamaikanska jeans?

På väggen bredvid fönstret sitter ett enormt foto på ett tropiskt vattenfall och påminner om hur vackert det kan vara, Lorna tycker att man ska komma hit för inspiration.

- Att komma hit till mig ska vara som att komma till ett mysigt ställe på min gröna ö, så fattar man vad det handlar om att åka dit sedan. Det är klart att ett café har mycket med ägarens personlighet att göra, jag är en välkomnande människa och det tycker mina kunder om. De har alla åldrar och ibland kommer det några 13-åriga killar hit och dricker läsk!

 

Blue Mountain

Hon visar runt bland färgglada sommarklänningar och t-shirtar med Jamaicas flagga på och berättar att många kommer för att köpa det världsberömda kaffet Blue Mountain som smakar bäst med lite brunt rörsocker. Det kommer från ett mycket känt kaffedistrikt på Jamaica på 2500 meters höjd och har länge varit ett av världens dyraste kaffesorter, (550 kr för ett paket med 454 gr). Lorna har märkt att de flesta män gillar kaffet svart, men hon tycker som kvinnorna att det är godast med lite mjölk och socker. Hon är förvånad över hur positiva alla är till hennes café, speciellt sedan hon hade en liten fest och det var sprängfyllt med folk som tyckte mycket om maten och stämningen. Efter en stund är Lornas dotter och hennes baby inkluderade i diskussionen om hur man lär sig att gilla nya saker. Caribbean Curry lamb/spicy, Ackee/Saltfish kanske inte smakar som man är van vid men det är som med allt annat att man måste prova några gånger först. På Jamaica använder man cocos i allting och jag erkänner att jag tyckte att kokosvatten smakade tårar första gången jag smakade men att det nu smakar gott sött.

Tyvärr finns inga Jamaican Patties eftersom de tagit slut, men de har en deg som är en korsning mellan smördeg och pajdeg med en vegetarisk, köttfärs eller kycklingfyllning med hemliga kryddor och importeras speciellt för cafét. Det verkar dock inte vara allt för hemligt, efter lite forskning visar det sig att det är scotch bonnet chili, anattopulver och timjan….

 

Text: Lena Lidén| 2008-010-31

Foto: H Johan Lundinhttp://creativecommons.org


The Carribbean vid Stigbergsliden


Inredningen är tropisk och skall föra tankarna till den gröna ön Jamaica


Lorna - en färgstark ägarinna som sätter härlig prägel på verksamheten