På Columbus finner man en mycket varierad publik. En hel del barnfamiljer och inte sällan stora klungor besökare från det närliggande Komvux

Café Columbus

 

I ett landshövdingehus på Allmänna vägen ligger Café Columbus som något av ett reservalternativ till grannarna Zenith och Hängmattan. Columbus tillhör numera etablissemanget i Majorna och har ett brett utbud med bra priser. Det mesta håller hyfsad standard men lokalerna känns allt annat än spännande.

Med anrika giganter som Zenith och Hängmattan som grannar, kan Columbus i bland fortfarande upplevas som ett relativt nytt ställe. Men här har pågått verksamhet i bortåt tio år och Columbus är ett kvarterscafé som numera tillhör etablissemanget i Majorna.

Publiken är väldigt varierad. Men generellt sett är det mycket barnfamiljer och folk från närområdet. En hel del besökare från närliggande Komvux brukar också synas här. Columbus är något av ett allround-café där varken miljö eller gäster känns lika hippt eller nischat som exempelvis Marmelad vid Mariaplan eller Zenith och Hängmattan i grannkvarteren. Personalen är klanderfri och serveringen brukar inte dröja speciellt länge

Publiken är väldigt varierad. Men generellt sett är det mycket barnfamiljer och folk från närområdet. En hel del besökare från närliggande Komvux brukar också synas här. Columbus är något av ett allround-café där varken miljö eller gäster känns lika hippt eller nischat som exempelvis Marmelad vid Mariaplan eller Zenith och Hängmattan i grannkvarteren. Personalen är klanderfri och serveringen brukar inte dröja speciellt länge.

 

Frukost och dagens lunch

På Columbus serveras dagligen en synnerligen stabil och för majorna lite unik frukost. Unik så till vidare att det är en klassisk 'Engelsk breakfast' med bland annat annat bacon, ägg och bönor. En enklare lunchmeny bestående av främst paj och lasagne finns också att tillgå. Standarden på maten är ungefär som man förväntar på ett café och då Majorna innehar rikligt med lunchrestauranger känns det inte som något särskilt lockande alternativ. Det fins också bakad potatis, diverse sallader samt paj och lasagne so finns att tillgå hela dagen.

Är man ute efter en enklare fika rekommenderas deras hembakade frallor.  Nästan oavsett när du beställer serveras du varma nybakade frallor, säkerligen förbakade långt tidigare men ändå. Frallorna finns i ett dussin olika varianter, allt från enkla ostfrallor till skagenröra eller köttbullar & rödbetssallad.

Det mesta i matväg håller god eller hygglig standard, men framföralltär prisnivån bra.

 

Sötsaker

Inget café är komplett utan bakverk! Är man ute efter sötsaker så finns det ett par olika sorters kakor, större bakverk och desserter tillgå. Framförallt pajerna faller i smaken och ligger dessutom i en rimlig prisklass. Rent generellt har man dock inget utbud som utmärker sig

 

Skön uteservering

Columbus huserar i ett ljust vackert landshövdingehus på gamla klassiska Allmänna vägen. Här förfogar man över en tämligen stor lokal, uppdelad i två rum. Förutsättningarna är med andra ord mycket goda, därför blir besvikelsen också ganska stor när man träder in i en miljö som känns oerhört fantasilös. Av de båda rummen är det övre att föredra, men tillåter vädret så rekommenderas uteserveringen definitivt. Uteserveringen är trevlig med bord och stolar placerad lite huller om buller på den väl tilltagna trottoaren utanför. Gatan erbjuder en lugn och skön miljö med många soltimmar där biltrafiken är i det närmaste obefintlig. En ström av cyklister och fotgängare passerar däremot förbi på gång- och cykelbanan som man kan fästa blicken på vid eventuell sysslolöshet.

 

 

Text & Foto: Johan Lundin| 2008-06-01http://creativecommons.org

 

 

 

 

 

 

Publicerad 2008-06-01