Da Marco -

återupplev 70-talet

 

Pizzeria Da Marco är ett av de äldsta ställena kring Mariaplan vilket märks när man stiger innanför dörrarna. För här känns det som tiden stått stilla sedan 70-talet. Handmålad väggdekor i form av fejkad tegelvägg, rustika träbord samt långbänkar att sitta på utgör inredningen, medan den italienskinspirerade maten snarare kan beskrivas som riklig än finessfull.

Da Marco, som ligger på Slottskogsgatan precis vid Mariaplan, fick för ett antal år sedan GP:s utmärkelse ”Bästa pizzan i stan”. Detta faktum kan man knappast missa när man besöker restaurangen eftersom gamla gulnade tidningsurklipp som beskriver händelsen sitter upsatta i fönstret. Reklamen utanför påminner också besökaren om detta och förmodligen så kan denna utmärkelse fortfarande dra besökare till stället alldeles oavsett om det fortfarande stämmer eller inte. Annat som Da Marco kan attrahera besökare med är en uteservering av lite ovanligt snitt då uteserveringen är omgärdad av en tegelmur med inbyggda bänkar. En solig eftermiddag så sitter man faktiskt ganska bra här om nu inte alldeles för många av majornas fyllekajor landat för påfyllning.

 

 

Målar- och snickarglädje

Utifrån syns inte mycket av vad som döljer sig innanför dörrarna så skiftet från 2000-tal till 70-tal blir ganska abrupt när man stiger in genom dörrarna. Lokalen är uppdelad i en restaurangdel och en bardel med lite olika stil även om båda har sitt ursprung i 70-talet. Restaurangdelen som är den delen som möter en består av en ganska ljus lokal där några bord och sittbås finns tillsammans med en typisk pizzeriadisk med kassaapparat och en pizzaugn till allmänt beskådande. Väggarna verkar målade av en glad ammatör som med pensel och skaparglädje målat en fejkad tegelvägg samt lite olika detaljer i form av fåglar, trästaket och annat som man kan grunna över. Bardelen ligger en halvtrappa upp och här finns en liten bardisk samt några grovt tillyxade bord och bänkar. Väggar och övrig inredning är även den gjord i mörkt trä och där den ena delen visar upp målarglädje så visar denna delen istället upp snickarglädje. Restaurangdelen har en mindre TV medan puben har en storbildskärm så vill du titta på tipset eller någon annan sportsändning så finns den möjligheten. Den inre pubdelen är ofta dock ockuperad av personer vars främsta intresse är att dricka öl i oftare och i större mängder än vad som socialstyrelsen rekommenderar och som oftast ”samtalar” på en nivå som gör det svårt att till och med höra vad som sägs på TV:n.

 

 

Bästa pizzan i stan?

Om man nu hamnat på ett ställe som fått utmärkelsen bästa pizza i stan så är chansen stor att det är just pizza man beställer. Och Da Marco har ett stort utbud av denna vara i alla upptänkliga varianter. Även de enklare är lite dyrare än vad som är normalt men det kanske är acceptabelt om den nu är verkligt riktigt bra. Och pizzan är faktiskt ganska bra, inte unik eller väldigt speciell och definitivt inte bäst i stan, men utan tvekan av den bättre sorten. Om den sedan är värd sitt högre pris är upp till var och en att avgöra. I övrigt finns ett urval av italienska, kontinentala och svenska rätter som serveras i ganska stora portioner och håller en okej standard. Dock finns ställen inom gångavstånd som kan servera det mesta som erbjuds här till högre kvalité till samma eller bättre pris. En fördel är dock att när de andra ställena är fulla så brukar det finnas platser lediga här vilket kanske är ett ganska tydligt betyg på etablissemanget.

 

Summa summarum

Da Marco är en ganska okej kvarterspizzeria / pub / restaurang dit man kan gå för en snabb bit mat eller för en öl eller två på uteserveringen. Det är inte direkt ett ställe dit man tar sin dejt eller sina svärföräldrar men det kan vara en ganska okej tillflykt för en bit mat och en öl om man antingen skall gå vidare, vill äta en bit mat i sina mysbyxor eller inte får en plats på Götas eller Red Lion. Och för dem som bor i grannskapet så är det nog en uppskattad källa till lördagens hämtpizza eller en snabb öl på uteserveringen en varm sommarkväll efter jobbet.


Text: Tobbe Johansson | 2008-06-10

Foto: Johan Lundinhttp://creativecommons.org

Publicerad 2008-06-10

Da marco - pizzeria och restaurang vid Mariaplan

 

Da marco uteservering, Majorna Göteborg.Den italienska kvarterskrogen Da Marco har funnits i decennier vid Mariaplan.
Det är en hygglig kvarterskrog, men maten lämnar en del att önska.

kall öl på uteservering

Damarco har en väl tilltagen uteservering som funkar bra för ett par kalla sommaröl