Restaurang Efessos -

Grekiska & Turkiska specialiteter

 

Restaurang Efessos är en liten grekisk taverna som försett majborna med uppskattad mat från medelhavet sedan många år tillbaka. Stället har fått goda ord i Göteborgs Posten och verkar även ha ett ganska gott rykte bland lokalbefolkningen. Visst har stället sin charm, men helt övertygade är vi inte.

Den grekiska restaurangen Efessos mitt emot Carl Johans kyrka har fått sitt namn uppkallat efter den legendariska antika hamnstaden Efessos på Turkiets västkust, en stad som under sin storhetstid hade förbindelse med både Grekland och Turkiet.

Efessos är en etablerad restaurang med gott rykte som funnits i Majorna i många år. Lokalen utmed Karl Johansgatan är liten, mysig och ser ut ungefär som en grekisk kvarterskrog förväntas. Här finns plats för ett 30-tal matgäster och stället lämpar sig utmärkt för en parmiddag eller familjemiddag. Så förvänta dig ingen partyfaktor eller barhäng när du kommer. Vardagar har restaurangen öppet till 22.30 och under helgen stänger man runt midnatt.

 

Majornas bästa Moussaka

Effesos är som nämnt ett etablerat ställe och genom åren har jag hunnit med att pröva ett antal rätter. Prisnivån på en varmrätt ligger i skrivande stund mellan 90 och 130 kronor, vilket får anses klart prisvärt. Moussaka brukar sägas vara Greklands stolthet och nationalrätt och Efessos tillagar den med bravur. Utan att konstla till det gör man denna bättre än sina lokala konkurrenter. Tyvärr håller inte alla andra rätter samma höga klass och några, i synnerhet fisken, har dessutom tenderat att bli sämre under senare tid. Stället verkar gå lite på rutin, även om maten är prydligt upplagd så saknas själen i bland.

Vid vårt senaste besök beställde jag Bifteki, en färsfylld biff med fetaost. Helt okej, varken mer eller mindre. Bättre var då tillbehören som bestod av rikligt med grönsaker, tzatziki och råstekt potatis. Det enda man kan anmärka på var den något generösa saltningen, vilket faktiskt har hänt vid tidigare tillfällen också.

En grekisk restaurang som inte har souvlaki på menyn finns inte. Souvlaki består i grunden av ett grillspett med lamm, gris eller nötkött blandat med grönsaker. På Efessos har man valt att tillaga den på fläskkött och lyckas tämligen bra med detta. Traditionellt äter grekerna mycket lamm och fårkött då deras jordbruk lämpar sig bra för fårskötsel. Idag är emellertid även fläsk- och nötkött vanliga inslag. Efessos erbjuder förstås en handfull lammbaserade rätter som sig bör. Om de är bättre eller sämre än på något annat ställe låter jag emellertid vara osagt.

 

Inget för vegetarianer

Efessos är inget ställe för vegetarianer. Så enkelt är det. Bland huvudrätterna finns bara ett enda alternativ i form av en grönsaksmoussaka, och den kommer inte i närheten av den vanliga moussakan. Inte heller fiskutbudet är något att skryta med. På menyn finner man friterade bläckfiskringar alternativt Psaro Souvlaki - ett fiskspett tillagat på husets vis. Fiskspettet består av lax och långafilé och ser riktigt inbjudande ut när det serveras, tyvärr är det en ganska smaklös historia som inte alls uppfyller förväntningarna. Avsaknaden av mer fisk är lite synd då det grekiska köket och medelhavets matkultur annars är känt för sina goda och talrika  fisk- och skaldjursrätter.

 

Eloge för tillbehören

Till varmrätterna serveras efter eget val: råstekt vitlökspotatis, ris eller pommes frites. Ingen normal människa väljer pommes till den här maten, ris fungerar bra men det som verkligen rekommenderas är den råstekta potatisen som är riktigt god. Föredrar du, som mig, att äta potatisen utan vitlök så är det inga problem att skippa den. Tzatzikin är ett viktigt inslag i det grekiska köket och här har man precis som med potatisen lyckats riktigt bra med en mild och god sås. Till maten serveras även beundransvärt rikliga mängder grönsaker av god kvalitet. Genomgående för tillbehören är att man verkligen inte snålar. Men borde inte ett ställe som detta servera någon form av enklare bröd till maten? En liten brödkorg hade lyft upp helhetsintrycket.

Grekland har precis som sina grannländer en sprudlande smårättstradition och på Efessos finner man ett knappt tjugotal olika varianter av dessa så kallade Mezes. Priserna ligger runt 50 kronor vilket är ganska rimligt, men rätterna  blir egentligen riktigt intressanta först när man är några stycken så utbudet på bordet blir störrre. Nu går det förvisso att lösa, då det finns möjlighet att beställa en Pikila som är en blandning av utvalda smårätter. Det förutsätter emellertid att man är två stycken som beställer rätten.

 

Dryck

Dryckessortimentet är inte direkt dåligt men förhållandevis tunt, sju sorters vin och en handfull öl varav två varianter av den turkiska ölen Efes. Är man på grek/turkisk restaurang ska man förstås pröva denna. Ölet som länge varit uppskattat i Turkiet har även successivt vunnit mark runt om i Europa. Efes Pilsner har sin grund i en klassisk underjäst lager av pilsnertyp, speciellt för detta öl är att det även bryggs på råfrukt, i det här fallet ris. Det är en tämligen ljus och god öl, om än inte direkt märkvärdig och definitivt inte en öl man dricker många av. Tidigare serverade man även den grekiska ölen Alfa och gör kanske fortfarande, den har dock inte synts till under våra senaste besök. Vill man mot förmodan ha vanlig svensk öl är det Mariestad som gäller. Det finns även möjlighet att beställa in turkiskt kaffe efter maten.  Likaså återfinns förstås Greklands nationaldryck : Oúzo.

 

Service

Servicen är inte mycket att orda om, åtminstone inte i positiva ordalag. På en liten kvartersrestaurang som denna, känns det som den kunde varit betydligt bättre. Lite mer uppassning är rimligt att begära, inte minst vid tillfällen då gästerna är få. Dessutom bör man se över enkla saker som att fråga om man vill ha något att dricka medan man tittar i menyn. Ett litet "smakar maten bra" kunde man också bemödat sig med att fråga under själva måltidens gång. Nej, kocken och servitören såg båda trötta ut och verkade helt enkelt mest intresserade av att tala om kvällens stundande fotbollsmatch vid vårt senaste besök...

 

Och slutligen

Slutomdömet blir godkänt, inte mer. Man blir mätt men inte särskilt överraskad. Och frågan är om inte både den turkiska restaurangen Istanbul och framförallt den grekiska restaurangen Rhodos, båda belägna kring Stigbergstorget, trots allt är att föredra. Avslutningsvis kan det sägas att ett litet helgerbjudande, som många andra ställen har, hade suttit fint. Det är ett enkelt och bra sätt att variera menyn och stimulera kocken, samtidigt som man som kund lockas av ett förmånligt pris. Men hur som helst, stället är mysigt och är värt ett besök, om inte annat för Moussakan och den delikata råstekta potatisen.


● Moussakan! Mästerlig!

 ● Råstekta potatisen! Också mästerlig!

 ● Mysig, liten lokal som passar sitt ändamål utmärkt.


● Tunt fiskutbud som dessutom inte håller måttet.

 ● Nästintill fullständig avsaknad av vegetarisk mat.

 ● Inte den service man kan förvänta sig.

 ● Ett helgbjudande hade inte skadat.


Text & foto : H Johan Lundin | 2009-01-22

Hemsida: www.efessos.se


http://creativecommons.org

Publicerad 2009-01-22

Restaurang Efessos på Karl Johansgatan i Majorna, Göteborg. Grekisk restaurang.Restaurang Efessos på Karl Johansgatan i Majorna, Göteborg

Efessos är sedan flera år tillbaka beläget på Karl Johansgatan, mitt emot Carl Johans kyrka. Det är en mysig liten grekisk kvarterskrog, som trots en del brister är värd att besökas.Bifteki med grönsaker, serverad med tzatziki och delikat råstekt potatis bredvid.Den lilla baren och närheten till köket är trevliga inslag i miljön.

Men förvänta dig inte någon fest eller barhäng, Efessos är ett utpräglat matställe.


Restaurang Efessos på Karl Johansgatan i Majorna, Göteborg

Servetterna på Efessos är litet roligt inslag.
Här kan du lära dig hälsningsfraser på grekiska och tyska!