Visste du att...

 

Under rubriken "Visste du att..." presenterar vi på startsidan små korta notiser om historiska eller nutida fenomen och händelser. Här har vi samlat några av dessa.Visste du att

... Triumfglass startade sin verksamhet på Allmänna vägen i Majorna 1946. Produktionen är sedan länge flyttad, men lokalen i Majorna används än idag som glassbutik och är synnerligen uppskattad under sommarhalvåret. Familjeföretaget firar därmed 70-årsjubileum i år.

  


Visste du att
... Bangatan har fått sitt namn uppkallat efter den repslagarebana som Ingela Gathenhielm lät uppföra på gatans västra sida år 1722. Gatan som fick sitt namn 1882 kantades fram till 1938 av ett fyrtiotal präktiga lindar som efter protester och viss uppståndelse i media fick ge vika för moderniseringen. Gatans föregångare hette Banegatan och var en smal och slingrig väg med en sträckning något öster om dagens. Bilden nedan är tagen 1938 i samband med stenläggningen av gatan.
Foto: Otto Thulin (Göteborgs stadsmuseum). Källa:
Wikipedia.

Visste du att
...den 14 juli 1927 rullade den första serietillverkade Volvobilen, Volvo ÖV4, av monteringsbanan på Hisingen i Göteborg. Detta blev det officiella datumet för Volvos grundande. Idag har Volvo ungefär 115 000 anställda med produktion i 20 länder. Bilden nedan visar det så kallade rullande bandet som bestod av rännor, där bilarna fördes fram för hand.

Källor: volvogroup.com, Wikipedia & Automobilhistoriska klubben


Volvo, volvo öv 4, första volvon, volvos historia, rullande bandet, löpandebandet, biltillverkning, 1927Visste du att
...Göteborgs folkmängd uppgick vid årsskiftet 2010/2011 till 513 751 personer. Detta innebär att befolkningen ökade med 6 421 personer under året. Det är historiskt sett en hög siffra men något lägre än de båda senaste åren.

Källa: www.vartgoteborg.seVisste du att
... det anrika Carnegies Porterbruk vid Klippan var den största arbetsplatsen i Göteborg runt 1890. Bryggeriet, med anor från 1800-talets början, hade då runt 450 anställda. Även det gamla sockerbruket på samma plats var en stor arbetsplats med runt 250 anställda.

Källa: "Arbetarkultur i Göteborg 1890" av Birgitta Skarin Frykman.Visste du att
...Majorna är den stadsdel i Göteborg som år efter år får mest utbetalningar från Stim, Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå.

Källa: www.magasinetfilter.seVisste du att
...År 1873 lämnades den första ansökningen in om att få anlägga hästspårväg i Göteborg. Det dröjde dock till 1879 innan spårvagnstrafiken kom i gång. Den allra första sträckan som trafikerades sträckte sig från Brunnsparken till Stigbergsliden.

Natten den 29 juli 1902 kl. 04.00 provkördes den första elektriska vagnen på sträckan Järntorget-Slottsskogsgatan. Fotot nedan visar en hästspårvagn framför Hotel Eggers vid Drottningtorget, omkring sekelskiftet 1900. Foto: Olga Rinman

Källa: Wikipedia

drottningtorget, hästspårvagn, hotel eggers, historia, göteborgVisste du att
...det förr gick en färja från Klippan till Färjenäs (som fått sitt namn på grund av detta) på Hisingen? Färjorna började gå redan på 1600-talet medan den sista turen gick 09.00 den första april 1967 då färjan "John E. Olson" lade ut i samband med Älvsborgsbrons öppnande.

De första färjorna roddes, sedan kom dragfärjor medan den första motoriserade färjan levererades 1847 av Eriksbergs Mekaniska Verkstad. ”Bonnafröjda” som färjan kallades i folkmun var en motoriserad ångslup med en 12 hästars motor. 1927 hade Bonnafröjda gjort sitt och ersattes av en modernare färja från Stockholm som fraktat spårvagnar till Lidingön. 1951 togs den stora motorfärjan David Carnegie i drift som var betydligt större och kunde ta mer folk och fordon med på turen över älven.Visste du att
... gamla majbor påstod att man under 1800-talet under mörka och stormiga nätter kunde höra smattrandet från en galopperande häst på Allmänna Vägen. Vid Gathenhielmska husets trappa upphörde det och man kunde då i töcknet se konturerna av en ryttare som kastade sig av hästen och sprang upp mot ingångsdörren. Denna öppnades och i den ljusa fyrkanten såg man då hustrun Ingela Gathenhielm ta emot sin herre och man, den siste store kaparen.

Fast i sanningens namn har varken Lars Gathenhielm eller hustrun Ingela bott i huset som de fått uppkallat efter sig. När huset uppfördes omkring 1745 hade båda lämnat 'det jordiska'.

Källa: På Mammas gator, Gunnar W Blomgren

Foto: Johan Lundin


http://creativecommons.org