Fast Food - thaimat
på snabbmatsvis

 

I början på Kungsladugårdsgatan från Mariaplan sett ligger Majornas äldsta thaihak. Sedan ett tiotal år har Fast Food krängt thai take-away till hungriga majbor. Och något rätt måste de ju göra, annars vore väl stället inte kvar med tanke på hur vanliga thaihaken är idag. Bara i Majorna finns ju minst fyra utöver Fast Food.

 

Bakom den synnerliggen enkla skylten Fast Food ligger mycket riktigt ett ställe som serverar mat snabbt även om det kanske inte är thaimat man tänker på när man ser skylten. Vanligtvis brukar ju thairestauranger ha lite mer exotiska namn än så. Men å andra sidan spelar ju namnet på ett ställe mindre roll så länge det serveras mat till vettiga priser som smakar bra. Hur som haver, namnet är vad det är och väl inne i lokalen så begriper man snabbt vad för typ av mat det handlar om. Om lokalen kan man säga att det inte ens med den vildaste fantasi går att beskriva den som varandes stor eller ha någon fantastisk inredning. Liten och basic är väl en ganska ärlig beskrivning. En disk, en kyl och en fönsterbänk i den publika delen av rummet och ett öppet kök i den andra sammanfattar hela konceptet. Men att enkla thaihak kan servera gott käk vet ju alla som varit i Thailand. Där behövs ju inte ens en lokal - det går lika bra med en liten vagn och ett par plaststolar.

 

Typisk thaimat

På Fast Food finns både en fast meny och meny med dagens rätter. Den fasta menyn består av ett tjugotal typiska thailändska rätter medan dagens rätter är några utvalda rätter ur den fasta menyn som är färdiglagade. Dessa säljs till lite lägre priser än de i den fasta menyn och serveras som sagt omedelbums. Väljer man något ur den fasta menyn så är det ingen längre väntan på dem heller utan du har din lilla påse med de för asiatiska matställen så typiska askarna efter knappt 10 minuter. Maten är som sagt typiskt thailändsk och faktiskt mer genuin än på många andra thaiställen där man har ”försvenskat” maten. Här är det riktigt thailändskt basmat som gäller utan några anpassningar eller speciella kompromisser. Och uppskattar man det - vilket jag gör - så är det ju utmärkt.

 

Priser, service och övrigt

Hur det är med priserna och servicen kanske ni undrar. De förra ligger runt 60 kr och får väl sägas vara normala. Och då portionerna också är väl tilltagna så är det svårt att gnälla över prisnivån. Är man frekvent besökare finns också ett rabattsystem att utnyttja, efter tio besök så är den elfte portionen gratis! För att hålla reda på detta har man likt videobutikerna ett stämpelkort - här slipper du dock bära med dig koret utan det finns en liten tavla där korten nålas upp och på så vis glömmer du aldrig ditt kort. Smart och enkelt! Servicen är det inget fel på heller men det är ju svårt att misslyckas med att ösa upp mat i askar varför det är svårt att egentligen säga annat än att det fungerar smärtfritt. Skall man nu hitta nått att klaga på så är det väl de ytterst begränsade möjligheterna till att äta på stället som finns. Någon enstaka stol finns inne och när vädret och årstiden tillåtet så finns ibland också ett par bord uppställda på trottoaren utanför. Men å andra sidan, en take away är ju per definition ett ställe som man tar med sig mat från och ur den synvinkeln är ju bristen på sittplatser svår att beklaga.

 

 

● Genuint thaikäk!

● Rikliga portioner

● Smart rabattsystem

● Inredningen kunde varit roligare...

 

 

Text: Tobbe Johansson | 2008-04-29

Foto: M Andersson


http://creativecommons.org

Publicerad 2008-04-29

Thairestaurang i landshövdingehus. Majorna, Göteborg

På Kungsladugårdsgatan i närheten av Mariaplan återfinns
Fast Food som är Majornas äldsta thaiställe.

 

Fast food - thairestaurang i Majorna

På Fast Food finns både en fast meny och meny med dagens rätter