"Ko-Larsson i Gårda"I vår serie "Tankar kring ett gammalt fotografi" reser vi tillbaka till år 1892 och den försvunna Dämmevägen i stadsdelen Gårda.

Gårda, Göteborg, 1800-tal, 1890-tal, 1892, Dämmevägen, folksamling, historia, rote, fabriksgatan, rantorget,

Vi befinner oss i Göteborgs 16:e rote på en av stadens många barnrika gårdar. Just denna är belägen i kvarteret Örnen 9 i Gårda, på en numera försvunnen gata som hette Dämmevägen. Det var en livlig och trafikerad gata som gick från Stampgatan över Dämmebron vid Gullbergsån och vidare förbi Fabriksgatan och Rantorget. I anslutning till gatan låg också tågstationen Gårda som ursprungligen ingick i ”Göteborgs – Hallands järnväg” och som trafikerade sträckan Göteborg och Varberg.

 

Enligt uppgift är bilden tagen år 1892. Stora delar av det vi känner som Gårda är då fortfarande obebyggt, men stadsdelen är inne i en mycket expansiv fas med nya fabriker och med dem en strid ström av nya arbetare på jakt efter jobb och bostad. Mannen längst bak i hatt heter Gustaf Larsson och är ägare av huset med adressen Dämmevägen 9. Han var född den 7 juli 1830 i Angered och kallades i folkmun för ”Ko-Larsson”. Till yrket var han snickare och lär även varit den som uppförde fastigheten. Hustrun hette Gustava Helena Olsson, men är av allt att döma inte med på bilden. Hon var född i Örgryte församling 1832. Paret hade när bilden togs tre vuxna barn, Karl, Birger och Gustava Emelia. Birger öppnade till en början cigarraffär i föräldrahemmet, men flyttade senare och dör på okänd adress i Göteborg 1937. Äldsta brodern Karl utbildade sig till tandläkare och var bland annat med och grundade Göteborgs tandläkarsällskap 1892. Vad dottern Gustava Emelia ägnade sig åt är inte känt, hon dog ogift på Göteborgs sjukhem 1953.

De båda föräldrarna bodde kvar i huset fram till sin död 1904 respektive 1913.

 

Precis vad som hände med huset efter att familjen Larsson/Laurén lämnat den får vara osagt. Den sista ägaren hette i alla fall Henry Johansson och drev grönsakshandel i en sliten affärslokal på bottenplan innan huset som så mycket annat i Göteborg revs i slutet av 1960-talet.

 

Text: H Johan Lundin | 2015-07-28

Foto: okänd

Fotokälla: Gamla Gårdapojkar