Gathenhielmska Reservatets dag 2010

 

Gathenhielmska Reservatets dag är ett årligt evenemang som brukar inträffa första söndagen i september. Så även i år då man bland annat firade Lasse Dahlquist som skulle fyllt hundra år nu i september.

Det är inte så ofta de vackra gamla husen i Kulturreservatet Gathenhielm står öppna för besökare. Och detta var en av huvudanledningarna till att Majorna.nu begav sig till Reservatets dag. Gamla Majgrabbar hade grävt fram ett stort antal gamla trevliga fotografier från olika platser i Majorna. Det gick även att titta på deras övriga arkiv, exempelvis kunde man bläddra i föreningens otaliga pärmar med tidningsurklipp och dylikt. En riktig guldgruva för den historiskt intresserade.

För första gången gjorde vi även ett besök inne i det 250-åriga föreningshuset Hälleberget. Här håller Gamla Masthuggspojkar till och vi blev glatt överraskade av deras fina, lilla bygdemuseum. Av outgrundlig anledning fick man dock inte fotografera inne i byggnaden. På ovanvåningen i Hälleberget bjöds det på kaffe med dopp för den sympatiska summan tio kronor och utanför sålde två energiska herrar lotter och föreningens årstidningar till förbipasserande.

Snittåldern bland besökarna var som väntat mycket hög, men även en del yngre människor verkade hittat hit. Så även det fina vädret.

 

Ett av Göteborgs äldsta och bäst bevarade bostadsområde

Kulturreservatet Gathenhielm är en liten oas som ger besökaren en inblick i hur det kunde se ut i Majorna under 1700- och 1800-talet. Byggnaderna har fungerat som enkla bostäder för sjöfolk och varvsarbetare och står tämligen oförändrade på den grund där de ursprungligen uppförts. Det är alltså inget konstgjort reservat dit byggnader flyttats (med undantag för Bäckska paviljongen som räddades från Jaegerdorfsplatsen 1948).

Egentligen skulle de små trähusen varit bortsuddade ur stadsbilden för många, många år sedan. Stadens byggnadsnämnd hade 1933 godkänt en plan där en rad femvåningshus skulle uppförts utefter Allmänna vägen och Söderlingska trädgården. Ideella krafter satte då igång en intensiv och omfattande räddningsaktion. Ett opinionsmöte samlade 500 personer och  tunga namn som Torgny Segerstedt, Sven T Kjellberg (chef på Kulturen i Lund) och Sjökapten Olof Traung engagerade sig. Snart hade en petitionslista undertecknats av 9000 personer. Fast framförallt räddades området med stöd av Charles Felix Lindbergs donationsfond, som bidrog med 223 000 kronor för markinlösen. Till detta bidrog enskilda bidragsgivare med 165 000 kronor samt staden Göteborg med 50 000 kronor och 1936 var reservatet verklighet.

 

Lasse Dahlquist hundra år

I fokus på reservatets dag stod i år låtskrivaren och artisten Lasse Dahlquist som skulle fyllt hundra år nu i september. Jubileumsfirandet presenterades i ord och ton av "Lasse Dahlquist – sångarna", en blandad sånggrupp av medlemmar i Lasse Dahlquist Sällskapet. Och av publiken att döma bjöds det på en mycket uppskattad föreställning i trädgården. Lasse Dahlquist föddes den 14 september 1910 i Örgryte. Han växte upp på Lidingö, men återvände senare till Göteborg och västkusten. Många av hans sånger har också hämtat motiv härifrån och som person förknippas han starkt med Göteborg och dess omnejd. Lasse Dahlquist skrev hundratals texter och låtar under sin levnad. Flera av dem betraktas idag som riktiga allsångsklassiker, inte minst "De' ä' dans på Brännö brygga". Mer information om honom finner man här: www.lassedahlquist.se

Sång och musik bjöd även Gamla Masthuggspojkars spelmanslag på. Med dragspel i fokus uppträdde de på gräsmattan framför föreningshuset Hälleberget.

 

Synnerligen besöksvärt

Har man inte undersökt reservatet närmare är det något som verkligen rekommenderas. Det är en fröjd att strosa runt bland de gamla knotiga kåkarna. I området ingår Pölgatan, Delawaregatan och en bit av Allmänna vägen. Några av husen är bebodda medan andra används som föreningslokaler. Och frågar man snällt så bjuder säkert någon av föreningsmedlemmarna in dig för en visning. Till reservatet hör även Gathenhielmska trädgården, Jedeurska trädgården och Söderlingska trädgården. Mest berömt är förstås det stiliga Gathenhielmska huset på Stigbergstorget, uppfört 1742.

Missade man reservatets dag så får man en ny chans strax före jul. Lördagen den 28 november är det gemensamt julfirande i Gathenhielmska Reservatet. Då kommer spelmanslagen att underhålla och de julpyntade stugorna åter stå öppna för besökare. Väl mött då!

 

 

Text & Foto: Johan Lundin | 2010-09-10


http://creativecommons.orgpölgatan, gathenhielsmska reservatet, gammal bebyggelse, trähus, k-märkt, majorna, göteborg, vattenpump, brunn, 1700-tal, 1800-tal


gammal bebyggelse, pölgatan, gammal dörr, kulturreservat, göteborg, pittoreskt,

 

lasse dahlquist, sommarevenemang, göteborg, majorna, gathenhielmska reservatet, lasse dahlquist sällskapet, dans på brännöbrygga,

lasse dahlquist sällskapet, musik, pensionär, majorna, göteborg
Det bjöds på sång och musik ute i det gröna. Lasse Dahlquist´s

 jubileumsår presenterades i ord och ton av  "Lasse Dahlquist – sångarna

dragspel, majorna, göteborg, spela dragspel, nybörjare, falconetti, pensionär

beatricevalsen, sångtext, lasse dahlquist, refräng, majorna, göteborg

gathenhielmska reservatet, 2009, majorna, göteborg, publik, pensionärer, pölgatan, kulturreservat, evenemang

lilla klämman, gathenhielm, kulturreservat, göteborg, majorna, pölgatan,

pensionärsförening, pensionärer, majorna, göteborg, aktivitet

stora klämman, gathenhielmska reservatet, kulturreservat, majorna, göteborg, k-märkt, historia, gamla hus, 1700-tal, 1800-tal, sjöfart

majornas 3dje rote, rotesystem, rote, majorna, göteborg, tobbe johansson, pölgatan, gathenhielmska,

bert pettersson, majorna, gamla majgrabbar, gamla majgrabbars arkiv, utställning, göteborg

pölgatan, reservatets dag, gathenhielm, september, majorna

gamla masthuggspojkar, göteborg, pölgatan, lotteri,
Lotteriförsäljning är förstås en självklarhet på den typen av arrangemang.

Föreningarna sålde även gamla årstidningar och förstås - kaffe med dopp.

trädgård, trädgårdar i göteborg, majorna, gathenhielmska reservatet, pensionärer, goa gubbar

reservatets dag, majorna, gathenhielmska, pölgatan, kulturreservat

allmänna vägen, pölgatan, majorna, göteborg, trähus, riksintresse, k-märkt, gamla majgrabbar

arkiv, göteborg, majorna, gamla majgrabbar, masthuggspojkar, masthugget, fotoarkiv, foto, historia

rote, roten, roteindelning, majorna, göteborg, masthugget, 3die roten, andra roten, rotesystem, 1800-tal

gamla masthuggspojkar, lotteri, tombola, gå med

spelmanslag, göteborg, majorna, masthugget, reservatets dag,

spelmanslag, dragspel, antika dragspel, bra dragspel, gamla masthuggspojkar,
Gamla Masthuggspojkars Spelmanslag bjöd på musik ute i trädgården

hälleberget, 1700-tal, majorna, masthugget, göteborg, gamla masthuggspojkar, historia, pölgatan, gathenhielmska reservatet, reservatets dag
Publik framför föreningshuset Hälleberget, en 250-årig kulturbyggnad som förvärvades av Göteborgs stad 1895

dragspel, nybörjare, pensionärer, kurs, gamla masthuggspojkar 

pölgatan, ölgatan, reservat, kulturförening, kulturreservat, gathenhielmska

majorna. göteborg, kultur, gathenhielmska reservatet, park, lekplats

gamla majtöser, gamla majgrabbar, gammaldags fika, kvinnor, kvinnohistoria, göteborg

fika, kaffe med dopp

korv i bröd, korv,
Klassikern "Korv i bröd" såldes för tio kronor

gamla majgrabbar, stora hällan, vega, vi från vega, lilla klämman, gathenhielmska reservatet, gamla masthuggspojkar
Stora Klämman till vänster fungerar än idag som bostadshus medan Lilla Klämman används av föreningen Vi från Vega