Gathenhielmska Reservatets dag 2011

 

Gathenhielmska Reservatets dag är ett årligt evenemang som äger rum första söndagen i september. Årets upplaga bjöd på strålande solsken och uppträdande av bland annat Majornas 3:dje Rote.

Det är alltid en fröjd att promenera runt i Kulturreservatet Gathenhielm. En fantastisk plats som ger besökaren en inblick i hur det kunde se ut i delar av Göteborg under 1700- och 1800-talet.

Under Reservatets dag öppnar föreningarna upp flera av de gamla stugorna för visning. Och för den som är nyfiken på Majornas historia är det ett utmärkt tillfälle att ge sig i samspråk med folket i föreningsstugorna. Många av dem har levt i Majorna eller Masthugget under hela sina liv och besitter en stor kunskap om det förgångna. Dessutom kan man ta del av Gamla Majgrabbars unika historiska arkiv.

 

Gott tjôt

En betydande del av besökarna är medlemmar i någon av föreningarna i reservatet, vilket också märks på atmosfären. Pensionärerna är i klar majoritet och Reservatets dag handlar nog för många mest om att få en stunds gott tjôt över en kopp kaffe och gott hembakat. Precis som förra året var det gott om besökare, vilket förstås det strålande vädret bidrog med en del till.

Själv fascinerades jag som alltid över Gamla Majgrabbars fotoutställning och entusiasmen hos tombolaförsäljarna!

Nytt för i år var en tipsrunda som Majornas Bi-kooperativ hade anordnat i Jedeurska trädgården.

 

Majornas Tredje Rote

Årets huvudframträdande stod 'Majornas 3:dje rote' för. Detta folkmusikinspirerade band bildades redan 1977, men fick sitt namn först 1981 då en skylt i en portgång på Krukmakaregatan i Majorna uppmärksammades. På skylten stod att kvarteret låg i "Majornas 3dje Rote" och då alla bandmedlemmar bodde i just detta kvarter så var namnet givet. Att bandet var populärt bland besökarna gick inte att ta miste på.

Även Gamla Masthuggspojkars Spelmanslag bjöd traditionsenligt på underhållning framför sitt tvåhundrafemtioåriga föreningshus,  Hälleberget. Spelmanslaget bildades 1957 och består i dagsläget av åtta glada ”spelemän” och föreningsmedlemmar.

 

Bäckska Paviljonen

Förra året skrev vi en del om husen och reservatets historia. I år valde vi att spana lite extra på den Bäckska Paviljongen, som många Majornabor inte verkar känna till. Det är ett charmigt litet lusthus som med sina fyra vita pelare i entrén för tankarna till antiken, eller snarare till den gustavianska förkärleken för antiken. Så gammal är den dock inte, paviljongen uppfördes troligen först under 1860-talet av sjökaptenen Charles Otto Bäck. Detta var en tid då lusthus började bli allt vanligare i småborgerlig sammanhang, ofta med inspiration från 1700-talets slotts-  och herrgårdsmiljöer.

Bäckska paviljongen är den enda fastigheten i Gathenhielmska reservatet som är hitflyttad, alla övriga är uppförda på platsen. Paviljongens urspungliga plats var vid Karl Johansgatan, nära hörnet till Jaegerdorfplatsen i en vidsträckt trädgård. Bäckska huset som trädgården tillhörde var ett resligt trähus i två våningar, ett klassiskt köpmanshus som skall ha uppförts under 1780-talet. Huset revs 1936 och ungefär tio år senare räddades lusthuset genom att flyttas till sin nuvarande plats.

Tyvärr känns dagens placering bakom ett högt stängsel, i en trädgård som allmänheten inte har direkt tillgång till, lite tråkig. En god idé hade kanske varit att flytta den till Jedeurska trädgården, i anknytning till de andra byggnaderna. Jedeurska trädgården är namnet på det parkområde som sträcker från reservatet bort mot Bangatan i öster.

Ovanför entrédörren till den gröna paviljongen sitter en skylt med texten "Goda vänner trivas här". Och där inne har bland annat  Viktor Rydberg suttit och skrivit på både "Singoalla" och "Den siste atenaren. En detalj som tyvärr försvunnit under åren är en kvinnofigur kallad Preciosa som satt uppe på taket. Preciosa var en spansk zigenarflicka från ett på sin tid mycket populärt musikteaterstycke.

 

Gamla Majgrabbar

Huvudarrangören Gamla Majgrabbar bildades 1952 och har idag bortåt 900 medlemmar. Är man intresserad av föreningen eller Majornas historia så brukar det ofta finnas någon att tala med i reservatet under förmiddagarna.

Förutom Gamla Majgrabbar står Gamla Masthuggspojkar, Gamla Masthuggsflickor, Gamla Majtöser, Vi från Vega, Gamla Majpojkar samt hyresvärden kommunala Higabgruppen bakom arrangemanget.

Missade man Reservatets dag så får man en ny chans strax före jul då föreningarna åter öppnar upp dörrarna och bjuder på aktiviteter.

 

Text & Foto: Johan Lundin | 2011-09-05

 

Länkar:

www.majornas3djerote.se

www.kulturreservatet.se/gathenhielmska

www.majtoser.se

ww.vifranvega.org

www.higabgruppen.se


http://creativecommons.org

Stora hällan, hällan, kulturreservat, majorna, göteborg, gathenhielmska, trädgård, föreningshus, gamla majgrabbar,

kulturarv, historia, majorna, gamla masthuggspojkar, gamla majgrabbar, arbetsmuseum, gathenhielmska reservatet, göteborg, gamla vertyg, vertyg,

 

 

 

trädgård, göteborg, majorna, trädgårdar, botanik

vi från vega, majorna, göteborg, vegastaden, historia, kulturförening, kultur, museum

röd stuga, majornas historia, higab, fika, majorna, göteborg, café

masthugget, gamla masthuggspojkar, orkester, spelmanslag, masthuggspojkar, förening,

dragspel, prova på, nybörjare, kurs, dragspelskurs, spela dragspel, gamla masthuggspojkar

pensionärer, göteborg, majorna, pension,

cykel, gammal cykel, köpa cykel, välja cykel, cykelaffär, monark,

Gamla majgrabbar, gamla majgrabbarsarkiv, majorna, göteborg, arkiv, historia, sjöfartsmuseet, kyrkogårdar

tombola, lotteri, masthugget, gamla masthugget, gamla masthuggspojkar, göteborg

söderlingska, söderling, söderlingska trädgården, söderlingska parken, park, majorna, göteborg, lekplats, paviljong, Johan bäck,

Lusthus, paviljong, majorna, göteborg

paviljong, bäck, bäckska, Gamla majgrabbar, majorna, göteborg, lusthus, interiör

Majornas 3:dje rote, majorna, göteborg, musik, live, victorint, dragspel,

Bas, majornas 3:dje rote, majornas tredje rote, rote, välja bas, nybörjare, kurs,

Majornas 3:dje rote, Majornas tredje rote, akustisk gitarr,

göran premberg, premberg, fiol, göran, göteborg, majorna

publik, besökare, göteborg

gathenhielmska reservatet, gathenhielm, gathenhielmska, kulturreservat,

emma qvarnström, jennie wangel, emma, jennie, wangel, qvarnstöm, linus welander, welander, linus, göteborg, hjo, kalmar

black dog, majorna, invånare, hipster, göteborg, park, trädgård

tipsrunda, majorna, göteborg, frågor, majornas bikooperativ, stadsbi, bikooperativ, kooperativ, göteborg

the garden, garden, trädgård, gavanna, gamla majgrabbar, majorna, göteborg