Gathenhielmska Reservatets dag 2013

 

Gathenhielmska Reservatets dag är ett årligt evenemang som äger rum första söndagen i september. Årets upplaga bjöd på växlande väder, men var i det stora hela sig likt från tidigare år.

Det är inte alla förunnat att få bo granne med Kulturreservatet Gathenhielm, att jag är en av dem är något jag är mycket tacksam för. Särskilt roligt är det att besöka området i början av september när Reservatets dag anordnas. Då öppnar föreningarna upp sina gamla fina lokaler för allmänheten och det givs möjlighet att få en pratstund med de kunniga medlemmarna.

I år gästade en av historieböckernas stora figurer reservatet, nämligen självaste Ingela Gathenhielm. Här fanns också en konstapel från gammal tid och en herre som jag tror var Lars Gathenhielm, men det får vara osagt.

 

Ostadigt väder

Det mesta var sig likt från föregående år, med sång och musik och enklare underhållning av medlemmar från musikalgruppen Kal. I stugorna serverades det korv i bröd och kaffe med hembakat till mycket förmånliga priser. Det lite ostadiga vädret hade nog skrämt bort en del besökare, för det var något mindre folk än vanligt i år. Själv valde jag att sätta mig en stund i Gamla majgrabbars gedigna arkiv och bläddra i diverse pärmar under tiden regnet föll. Annars verkar de flesta kommit ihåg att ta med paraplyet, Göteborgare som de är.

 

Årets kulturstipendium

"Från Sveriges dyraste mark till en stor stark" är namnet på en relativt ny och läsvärd bok som tar sin början på 1300-talet med Klippan och Älvsborgsfästning som utgångspunkt. I denna får läsaren sedan följa händelseutvecklingen i området fram till våra dagar. För sitt arbete fick personerna bakom boken under dagen mottaga Gathenhielmska kulturföreningens kulturstipendium.

Boken finns att köpa på bland annat Adlibris. Eller så gör du ett besök på Sjöfartsmuseet som också har den i sin butik.

 

Gathenhielmska huset

En detalj som är lite synd är att kulturreservatets mest berömda hus, Gathenhielmska huset på Stigbergstorget, aldrig brukar vara öppet under reservatets dag. Det stiliga huset uppfördes 1742 och var den första byggnaden i Sverige att kulturminnesskyddas 1963 (byggnadsminnesskyddad sedan 1943). Huset har en synnerligen fin och välbevarad interiör, och även om det är öppet vid något enstaka tillfälle så är det många som aldrig haft möjlighet att besöka det. Att det borde vara öppet en dag som denna känns lite som en självklarhet.

 

Guidad stadsvandring

När det var dags att börja stänga stugorna för den här gången, fanns det möjlighet att gå med på stadsvandring under ledning av sjöfartsmuseet. Tyvärr hade jag inte tid att följa med den här gången, men för den som är intresserad så brukar det dyka upp vandringar med olika teman emellanåt. Enklast kollar du detta på Sjöfartsmuseets hemsida.

 

Missade du Reservatets dag så kommer en ny chans strax före jul då föreningarna åter öppnar upp dörrarna och bjuder på aktiviteter. Nedan finner du en bildkavalkad från dagen som gick.

 

 

Text & Foto: Johan Lundin | 2013-09-02


http://creativecommons.orggamla majgrabbar, majorna, göteborg, historia, byggnadsminne, 1700-tal, 1800-tal, varv
Gathenhielmska reservatet är en fantastisk plats som ger besökaren en inblick i hur det kunde se ut i delar av Göteborg under 1700- och 1800-talet.  Byggnaderna har fungerat som enkla bostäder för sjöfolk och varvsarbetare och står tämligen oförändrade på den grund där de ursprungligen uppförts.


 

 

 

 

 

 

 

 


Arrangörer

www.majgrabbar.se

www.masthuggspojkarna.se

www.majtoser.se

www.vifranvega.org

www.higab.se

www.kulturreservatet.se/gathenhielmska

majorna, gathenhielmska
Stora klämman och Lilla klämman är belägna längst in i reservatet. Stora Klämman är ett privat bostadshus och därmed inte öppet för besökare.

Vi från vega, gamla majgrabbar, lilla klämman, majorna, reservat, riksintresse, kulturminne, kolera, koleratiden
 Lilla Klämman byggdes omkring 1780 och fungerar sedan 1976 som föreningslokal åt "
Vi från Vega". Huset har restaurerats med tidsenliga tapeter och möbler från 1920-talet. Förutom bostad har huset fungerat som sjukstuga under koleratiden och använts av fattigvården.

urban börjesson, majorna, gamla majgrabbar, Gathenhielmska kulturföreningen, klippan, älvsborg
Gathenhielmska kulturföreningens ordförande Urban Börjesson delar ut årets kulturpris till personerna bakom den nya boken "Från Sveriges dyraste mark till en stor stark" som tar sin början på 1300-talet med Klippan och Älvsborgs gamla fästning i händelsernas centrum.

gathenhielmska reservatet, gamla majgrabbar, majorna, göteborg, stadsdel, publik

ingela gathenhielm, gathenhielm, göteborgs, göteborgs historia, 1700-tal, 1800-tal
Årets upplaga av Gathenhielmska reservatets dag hade prominent besök i form av Ingela Gathenhielm.
Här syns hon tillsammans med en lagens man som var på plats och höll ordning!


Gamla majgrabbar, gavanna, gatheniemlska, kulturreservat, trädgård, majorna, göteborg, pölgatan,
Polisen på bild skulle kunna vara hämtad från tiden när Gubben Wetterlind sköt skarpt i Majorna, då bland annat två polismän skottskadades och en ung plåtslagare sköts till döds. Om denna händelse kan du läsa mer
här. Huset i bagrunden är Gavanna som fungerar som klubblokal åt Gamla Majgrabbar.


fika, kaffe, hembakat, stugor, majorna, gathenhielsmka kulturminnesförklarat. kulturminne, kulturarv

 I vanlig ordning serverades det fika med kaffe och hembakat i stugorna. För den som var lite småhungrig fanns även klassikern korv i bröd.

riksintresse, majorna, naturresurslagen, nrl, kulturminne, kulturarv, pölgatan

Delar av Majorna är klassade som att vara av riksintresse enligt Naturresurslagen (NRL), Gathenhielmska reservatet ingår och bidrar starkt till detta

Urban Börjesson, Gamla majgrabbar, majorna, göteborg, stadsdelsförening, Gathenhielmska Kulturföreningen, higab
    Urban Börjesson är ordförande för både Gamla Majgrabbar och Gathenhielmska Kulturföreningen.

arbetslivsmuseum, gamla majgrabbar, gamla masthuggspojkar, arkiv, hälleberget, kulturreservat, kulturarv
I byggnaden till vänster ligger Gamla Majgrabbars arkiv. I den högra som kallas Hälleberget finner man Gamla Masthuggspojkar och deras arbetslivsmuseum.

gathenhielmska huset, konvojkommissarie, stigbergstorget, majorna, higab, kulturarv, göteborg, busck, 1740-tal, 1700-tal, historia
Reservatets mest kända hus är förstås Gathenhielmska huset på Stigbergstorget, uppfört redan på 1740-talet av konvojkommissarie Johan Hansson Busck. Fastigheten som ägs av Higab är dock tyvärr är inte öppen för besökarna under reservatets dag.

majorna, invånare, göteborg,


gamla majgrabbar, majorna, förening, föreningsliv, göteborg, gavanna

En av höjdpunkterna med Reservatets dag är att få stiga in i de gamla husen och prata med föreningsmedlemmar och andra.
Här en bild från en Gamla Majgrabbars ena stuga, Gavanna.


göteborg, väder, regn, göteborgsväder, paraply, regn, majorna, prognos

 Det bjöds på ganska växlande väderlek under dagen, men regn är inget främmande för en Göteborgare så de flesta verkade varit förberedda med paraply eller annat regnskydd.


 I ett av reservatets hörn finns en skön och vacker trädgård som gränsar mot Söderlingska trädgården och dess lekplats. Tyvärr är den inte tillgänglig för Allmänheten i vanliga fall. Bakom buskaget skymtar även den så kallade Bäcksa paviljongen.


Interiör från Bäckska paviljongen, troligen uppförd under 1860-talet av sjökaptenen Charles Otto Bäck.
Om paviljongen kan man läsa i vårt reportage från Reservatets dag 2011.

 

 

kulturreservat, göteborg, majorna, jan cederlöf, gloriana, gathenhielmska, riksintresse, kulturminne

  Två av Gathenhielmska reservatets ståtliga hus, till vänster Gloriana där poeten och konstnären Jan Cederlöf bott under många år.kulturarv, gathenhielmska kulturreservatet, allmänna vägen, gatusten, kommendörsgatan,, riksintresse, kulturreservat, bebyggelse

Trots att mycket av bebyggelsen rivits, och trots att mycket av den nyare bebyggelsen inte smälter in speciellt bra, så är Allmänna vägen i Majorna en alldeles förträfflig och vacker gata. Detta gäller i synnerhet den gatustensbelagda östra delen, från Stigbergstorget till korsningen vid Kommendörsgatan. Delar av denna sträcka ingår också i Gathenhielmska kulturreservatet och är klassat att vara av riksintresse - ett kulturarv att vara tacksam och stolt över!