Gathenhielmska Reservatets dag 2014

 

Gathenhielmska Reservatets dag är ett årligt evenemang som äger rum första söndagen i september. Hit beger sig framförallt medlemmar ur de olika föreningarna som är verksamma inom reservatet, men även många andra Göteborgare brukar hitta hit.

Vi har skrivit om detta evenemang flera gånger tidigare och skall inte fördjupa oss närmare i det denna gång. Årets upplaga liknade de föregående och vi konstaterar kort att det i all sin enkelhet tillhör ett av de mer förnäma evenemangen i vår stadsdelen. Hit kommer folk, företrädesvis äldre, för att lyssna på musik, spana in Gamla Majgrabbars fotoutställning, köpa lotter, titta in i stugorna - men framförallt för att dricka kaffe och umgås! Också delas förstås Gathenhielmska kulturstipendiatet ut. I år gick det till Gamla Majpojkars förbund, Göteborgs äldsta stadsdelsförening som inte skall blandas samman med det mer välbekanta Gamla Majgrabbar. Priset mottogs av Majornalegenden Bertil Johansson, som var med redan på den tiden då Kulturreservatet Gathenhielm var hotat.

Nedan följer en bildsammanställning med kortare texter från dagen som gick. Missade du att gå hit, så kommer en ny chans framåt jul.

 

Arrangörer

www.majgrabbar.se

www.masthuggspojkarna.se

www.majtoser.se

www.vifranvega.org

www.higab.se

www.kulturreservatet.se/gathenhielmska


Text & Foto: Johan Lundin | 2013-09-09


http://creativecommons.org

majorna, gamla majgrabbar, pölgatan, gathenhielmska, vattenpump, vatten på gården, reservat, kulturreservat, göteborgs historia,
Gathenhielmska reservatet är en fantastisk plats som ger besökaren en inblick i hur det kunde se ut i delar av Göteborg under 1700- och 1800-talet.  Byggnaderna har fungerat som enkla bostäder för sjöfolk och varvsarbetare och står tämligen oförändrade på den grund där de ursprungligen uppförts.

Gamla Masthuggspojkar, Masthugget
Dessa tre lottförsäljande herrar representerar Föreningen Gamla Masthuggspojkar. Föreningen bildades 1945 och har idag knappt 450 medlemmar.

Föreningslokalen Hälleberget skymtas till höger i bild.


gamla majgrabbar, arkiv, arkivarie, gamla fotografier, sture larsson, majorna, göteborg
En av Gamla Majgrabbars och hela reservatets mest förnäma profiler är Sture Larsson. Förutom att dela med sig av sin eminenta kunskap om stadsdelen är det han som håller ordning i föreningens digra arkiv och den man vänder sig till om behöver hjälp att leta upp något. Enklast finner man honom i arkivet på måndagar.


prisutdelning, majorna, triumfglass
Den rikskända glasstillverkaren Triumf-glass startade sin verksamhet på Allmänna vägen 4 i Majorna. Detta gjordes redan 1946 under ledning av Arne Müntzing. Företaget ägs fortfarande av samma familj och lokalen används än idag som glasskiosk, en synnerligen populär sådan! I samband med reservatets dag fick familjeföretaget mottaga ett litet pris som tack.


Urban Börjesson, Gamla majgrabbar, gathenhielm, lars gathenhielm,

Urban Börjesson till vänster är ordförande i både Gamla Majgrabbar och Gathenhielmska kulturföreningen. Det är han som ansvarar för prisutdelningen under Reservatets dag. I bakgrunden Stora och Lilla Hällan.


Dragspel, spelmanslag, göteborg, gamla masthuggspojkar, majorna, gathenhielm, masthugget

Gamla Masthuggspojkars spelmanslag är ett stående inslag på Reservatets dag. De bildades redan 1957 och brukar synas lite varstans runt om i Göteborg.

Gamla masthuggspojkar, masthugget, dragspel


veteran, majorna, göteborg, johansson, bertil johansson, urban börjesson,
 Årets kulturpris och stipendium togs emot av den nästan 90 år gamla Majornalegenden Bertil Johansson från Gamla Majpojkars förbund.


Gamla Majpojkars Förbund, Gamla Majgrabbar, Göteborg, majorna

Polis, majorna, Poliskonstapel, historia, göteborg, göteborgspolisen

Tommie Lundqvist, majorna, göteborg, gamla majgrabbar

fotoutställning, gamla majgrabbar, göteborg

medlem, förening, hembygd, stadsdelsförening, gamla majgrabbar

Vi Från Vega, vegastaden, göteborg
Föreningen "Vi från Vega" håller till i ett charmigt litet hus som går under namnet Lilla Klämman. Huset byggdes omkring 1780 och har restaurerats med tidsenliga tapeter och möbler från 1920-talet. www.vifranvega.org

Bertil Johansson, johansson, majorna, göteborg, efternamn

Raymond Carlsson, Gamla majgrabbar, lokalhistoria, göteborg, majorna
Gamla Majgrabbars föreningslokal Gavanna. Till vänster en av eldsjälarna, Raymond Carlsson.


Den traditionella fotoutställningen hos Gamla Majgrabbar är alltid intressant att beskåda och brukar locka in många besökare i stugan. Här finns ett digert arkiv att utforska vidare för den som är intresserad. Läs mer om föreningen här:
www.majgrabbar.se

pensionärer, skjorta

spela i band, bandmedlemmar, majorna, göteborg, ståbas


gathenhielmska reservatet, kulturreservat

majornas historia, göteborgs historia

Sir Bourbon Dixieland Band, rikard podgorski, thomas erlandsson, erlandsson, podgorski, trumpet
Sir Bourbon Dixieland Band bildades i början av 1980-talet och har spelat flitigt på olika ställen runt om i Sverige och även tyskland, inte minst på jazzfestivaler. Bandet har även släppt ett antal skivor under åren som gått. Till vänster Thomas Erlandsson, bandets sångare och saxofonist. Till höger Rikard Podgorski, trumpet.stadsvandring, pölgatan, gathenhielmska, göteborg, majorna

banjo, mats nilsson, sir bourbon dixieland band, göteborg, spela banjo, kurs, nybörjare
Mats Nilsson var initiativtagare till att Sir Bourbon Dixieland Band bildades 1982. Han spelade ursprungligen mandolin men övergick snart till banjo som lämpar sig bättre för "soundet"


Sir Bourbon Dixieland, trummis, trummor, erlandsson, thomas erlandsson, göteborg
Bandets trummor sköts av Thomas Erlandsson. Det har han gjort ända sedan bildandet.

hjortberg, hjortbergska huset, trädgård, gamla majgrabbar
Hjortbergska huset nr. 136 och en del av Gamla Majgrabbars trädgård

Gathenhielmska reservatet

fika, kaffe, majorna, göteborg


Bäckska Paviljongen är ett charmigt litet lusthus som med sina fyra vita pelare i entrén för tankarna till antiken, eller snarare till den gustavianska förkärleken för antiken. Så gammal är den dock inte, paviljongen uppfördes troligen först under 1860-talet av sjökaptenen Charles Otto Bäck. Detta var en tid då lusthus började bli allt vanligare i småborgerlig sammanhang, ofta med inspiration från 1700-talets slotts-  och herrgårdsmiljöer.Bäckska paviljongen är den enda fastigheten i Gathenhielmska reservatet som är hitflyttad, alla övriga är uppförda på platsen. Paviljongens urspungliga plats var vid Karl Johansgatan, nära hörnet till Jaegerdorfplatsen i en vidsträckt och sedan länge försvunnen trädgård.


Gamla majgrabbar, trädgård, majorna, göteborg


fika, fika i majorna, fika i göteborg, majorna, göteborg, trädgård
Det finns sämre ställen att dricka kaffe med dopp på, än i Gamla Majgrabbars välskötta och lummiga trädgård.
Den är belägen alldeles bakom huset Gavanna och sköts av föreningen.

Gamla masthuggspojkar, allmänna vägen, gathenhielmska, kulturarv, riksintressem gammal bebyggelse, sjömanshem, hälleberget
Fastigheten till höger kallas Hälleberget och fungerar som föreningslokal åt Gamla Masthuggspojkar. Byggnaden lär vara omkring 250 år gammal!