Götas Bar & Kök

 

Götas Bar & Kök vid Mariaplan har hängt med sedan slutet av nittiotalet då man gjorde sig populära med stenugnspizzor och billiga ölpaket. Idag är stället något av en modern klassiker!

Götas Bar & Kök  har ända sedan starten i slutet av 1990-talet varit ett av Majornas mest populära ställen. Förra året bytte man ägare, men i det stora hela är konceptet detsamma som tidigare. Majorna.nu har besökt stället flitigt senaste tiden och kommit fram till att man fortfarande håller ställningarna, även om det finns en del att förbättra. Götas främsta styrka är dess lagom opretantiösa blandning av pub/barhäng och restaurang. Det märks dock att man försöker hålla en högre nivå på stället än tidigare. Priserna har höjts och vi har sett folk som säkerligen skulle kommit in på grannkrogarna nekas inträde.

 

Majornas bästa pizza?

När Götas etablerade sig i slutet av nittiotalet var det framförallt pizzorna och de så kallade ölpaketeten som gjorde stället så populärt. Och efter att ha ätit oss genom några av pizzorna kan vi konstatera, att de ibland känns något smaklösa men fortfarande håller hög klass. Det finns ofantligt många ställen som serverar pizzor i Majorna, däremot inte så många som erbjuder vedeldade eller stenugnsbakade. En av dem är kvartersrestaurangen Marsala på Chapmans torg, och deras vedeldade pizzor är i vårt tycke snäppet bättre. Där tar man också ut svängarna lite mer med ingredienserna.

 

Majornas bästa hamburgare?

Hamburgare är något som Majorna.nu har bra koll på. När vi för första gången på länge satte tänderna i Götas burgare kunde vi lugnt konstatera att man fortfarande håller stilen. Det enda stället i Majorna som faktiskt kan mäta sig med Götas hamburgare är grannkrogen och konkurrenten Red Lion. Personligen håller jag Götas som favorit men fick inte helt medhåll på denna punkten.

Götas serverar en saftig, men ändå väl genomstekt burgare på hela 250 gram. Den har en ypperlig konsistens och fås utan några konstigheter i ett vanligt bröd med lite smält ost på. I burgaren har man stoppat in lök, blandsallad, ost och en hemlagad dressing. Enkelt och gott. Burgaren serveras med stora, tjocka pommes. Helt okej, men klyftpotatis hade varit att föredra. Detta är utan tvekan Götas mest prisvärda rätt!

 

Övriga maten övertygar inte

Götas meny är uppdelad i flera olika sektioner - Förrätt - Varmrätt - Pasta - Sallad - Barmeny - Pizza - Dessert. Det låter som man har en hel uppsjö av rätter men sammantaget är menyn ganska normalstor.

Med risk för att låta lite pessimistisk måste jag säga att varmätterna inte håller måttet med tanke på prisnivån. Dijonbakad laxrygg låter gott och smakar också gott. Portionen är snyggt upplagd och känns väldigt lyxig men är häpnadsväckande liten och mättar definitvt inte en normalhungrig besökare. Riktigt överraskade blev vi däremot av den goda krämiga potatispurén som den serverades med. Hade man fyllt ut tallriken bättre med denna och lite mer grönsaker så hade rätten höjt sig. Hur som helst, maten är ypperligt god men defintivt inte värd 150 kronor. Äppelbräserat lammlägg är den näst dyraste varmrätten. Den smakar hyggligt men inte mer och motiveras inte då priset landar strax under 200 kronor. Lammkött har en specifik smak som lätt kan slå igenom, den här hade emellertid en ganska mild och lagom utpräglad smak.  Tyvärr var det i segaste laget. Köttet serveras i en ragu av rotfrukter, tomat och limabönor. Den smakar bra men känns som en standardröra med lite för mycket tomatsmak. Skulle du vilja ge dig på oxfilén får du pynta fram 259 kronor, vilket vi inte gjort efter att ha blivit besvikna på övriga varmrätter. Den billigaste varmrätten är Sydfransk fiskgryta med  basilikaaioli och vitlöksbröd. Denna övertygade inte alls och blev inte bättre av att den inte var riktigt varm när den serverades.

I barmenyn återfinns hamburgare, spareribbs, en del smårätter samt glädjande nog en Bookmaker toast. Denna har man lyckats bra med, köttet serveras i ett ciabattabröd och ger en härligt intensiv smak av pepparrot. Bookmakern är relativt stor, det är rikligt med fräscha grönsaker och man snålar inte med oxfilén vilket ibland annars kan vara fallet. Vill du pröva får du betala 140 kronor för kalaset.

Pastamenyn är inte mycket att orda om. Rätterna är fyra till antalet och något dyrare än genomsnittet i Majorna, utan att smakmässigt sticka ut något speciellt.

 

Inget för vegetarianer

Götas är ett ställe som försöker hålla en matstandard lite ovanför de vanliga kvarterskrogarna. Ändå finns det, bortsett från en pizza och en sallad, inte ett enda vegetariskt alternativ på menyn! Vi har prövat lite försiktigt att se om det går att beställa något vegetariskt alternativ trots allt. Vid det ena tillfället erbjöd de endast pizza och sallad. Vid det andra tillfället erbjöd servitören sig att höra med kocken om han kunde göra någon enklare pasta med svamp. Men han lät så reserverad över vad det skulle bli att vi inte blev speciellt lockade att pröva. Hade man satt ribban något lite högre, så hade naturligtvis kocken kunnat röra ihop en ordentlig pasta eller något annat. Helt oacceptabelt och en faktor som drar ner omdömet på maten ordentligt.

 

Dryck

Dryckessortimentet finns inte så mycket att säga om. Ett väldigt standardiserat utbud. Någon mer udda eller ovanlig öl hade inte skadat. Kaffeutbudet består av just kaffe och inget mer. Att kunna beställa en espresso på den här typen av restaurang kan man nästan begära. I synnerhet då kaffet inte håller någon vidare standard. Automatkaffe?

 

Rymlig och småtrevlig lokal

Götas interiör är enkel och har inte ändrats nämnvärt genom åren, bortsett från det extra rummet som tillkom häromåret. Träbord och stolar av olika slag står utplacerade och utmed de höga fönsterna där en smart träskiva är monterad finns även en rad barstolar. Det är högt till tak och de stora fönsterna lyfter känslan. Kanske kunde man gjort det något mysigare men på det stora hela känns lokalen bra, funktionsenlig och lagom opretantiös.

Uteserveringen har vuxit ordentligt genom åren och är idag, minst sagt stor. Men dessvärre inte speciellt mysig. Trots sin storlek så känns den trång och stökig och har mycket tack vare inglasningen en på tok för hög ljudnivå. I synnerhet om du bara är där för att äta. Fast visst uppskattar vi alla en stor uteservering och en kall öl när solen gassar över oss... Toaletterna är mycket fräscha, vilket ju verkligen inte gäller för alla ställen i Majorna.

Götas är ingen utpräglad sportbar som exempelvis Hemmaplan på Karl Johansgatan och i viss mån Red Lion en bit bort. Men för sportintresserade finns möjligheter att se en del fotboll och annat i det innersta av matsalsrummen.

 

Bra service

Servicen är något som verkligen förbättrats även om den är lite upp och ner. Besökarna möts numera alltid vänligt i dörren och blir visade till ett ledigt bord där man omgående får en meny och något att dricka. Rätterna serveras snabbt och brukar komma in tämligen samtidigt. För det mesta blir man även bra uppassad och tillfrågad om maten smakar bra. Det har dock faljerat vid något tillfälle, speciellt när det är olika servitörer samtidigt i lokalen.

Under Götas första tid var det omåttligt populärt, vilket hade en negativ effekt på servicen. Numera är det lite ojämnt med besökarantalet. Vissa kvällar är det nästan fullsatt, andra i det närmaste tomt.

 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis får maten godkänt, men absolut inte mer. Och det är mycket tack vare pizzorna och hamburgaren man klarar sig. I framtiden bör man nog se över de vegetariska alternativen och fundera på att köra någon form av tillfälliga helgerbjudande för att få lite variation på maten. Det kan låta som vi varit gnälliga över priserna, men de är generellt högre än övriga ställen i Majorna och då har man också rätt att ställa lite krav!

Som ställe är emellertid Götas ganska trevligt och fungerar bra för en bred publik. Hit kan du bege dig såväl för att dricka några öl med kompisarna eller äta kvällsmiddag med familjen

Text: Johan Lundin | 2009-02-24

Foto:  M. Andersson & A. Palmhttp://creativecommons.org


Götas Bar & Kök - en uppskattad klassiker vid Mariaplan

godaste hamburgaren. majorna. göteborg. mariaplan
Hamburgare har en tidlös dragningskraft och Götas tillagar dem med bravur!

stefan ganslandt, götas kök & bar
Götas lämpar sig bra både för att äta och dricka

En lyckad kombination av bar och restaurang