Götas Bar & Kök

 

Götas Bar & Kök har nu funnits i några år och får väl numera räknas till en av Majornas klassiker. Ölpaket, pizza och ljumma kvällar på uteserveringen är väl det som de flesta tänker på även om paketen nu är historia. Krogen kan sägas vara den som tog Linnéstadens publiv till Majorna med bra kvalité till rimliga priser. Men håller Götas ställningarna eller är det dags för nya tag? Svaret på den frågan är både ja och ne

Götas Bar & Kök som kan skryta med att vara först med ölpaket i Majorna (kanske rent av först i Göteborg?) blev snabbt en hit bland majborna när krogen öppnade i slutet på nittiotalet. Billig öl, god mat och en schysst uteservering i kombination med frånvaron av den publik som billig öl vanligtvis drar i Majorna bäddade för en snabb succé. Bristen på ställen runt Mariaplan med lite högre ambitioner gjorde också att Götas snabbt hittade en publik. Nu är ölpaketen dock ett minne blott och krogen har växt på både längden och bredden och innehåller nu en sport bar avdelning och den lilla enkla uteserveringen har ersatts med ett stort permanent bygge. Det är dags att ta tempen på Götas för att se hur läget ligger.

 

Ölen

Götas som gjorde sig ett namn på grund av sina ölpaket, där man för varje ölsejdel man köpte också fick en flaska öl, är numera inte billigare än något annat ställe efter att stadens tjänstemän förbjudit krogarna i staden att servera paket. Götas har nu ett ganska ordinärt utbud till vanliga priser. Vill du dricka billig eller speciell öl så erbjuder Götas idag inte något utöver det ordinära. Och även om det inte är krogens fel så innebär det trots allt en stark anledning till att välja Götas före nått annat ställe försvunnit.

 

Uteserveringen

Götas uteservering har gott från mysig och liten till skräning och stor. Personligen är jag inte heller mycket för dessa inbyggda uteserveringar som istället borde kallas uterum och när storleken är av dessa mått så kan man få en lätt bambakänsla. Men en solig eftermiddag innan ruschen slagit till och markiserna är indragna så är det fortfarande ett trevligt ställe att ta sig en öl eller två på under sommarhalvåret.

 

Lokalerna

Den ursprungliga gamla bardelen har inte ändrats och innehåller samma inredning med enkla rustika träbord. Får man inte bordsplats så kan man istället hänga längs de stora fönstren där enkla träskivor är monterade tillsammans med några barstolar. Denna delen är fortfarande mycket mysig och få krogar i Majorna kan erbjuda en lika trevligt och opretentiöst miljö. Den nyare börjar med ett litet rum där stenugnen är placerad som leder in till sportbaren som inte alls är lika trevlig utan känns lite stel och opersonlig. Ett annat minus är bristen på toaletter vilket innebär en hel del köande välbesökta kvällar, speciellt för damerna.

 

Maten

Pizza, hamburgare, ett par enklare kött och fiskrätter och några sallader kan sammanfatta menyn. En ganska typisk pubmeny med andra ord. Priserna är rimliga men tyvärr kan maten vara lite ojämn i kvalitén och inte alltid landar hela sällskapets mat på bordet samtidigt. Kanske beror det på olika kockar, kommunikationsbrist mellan pizzabagare och kockar eller på hur stressade man

 

Text: Tobbe Johansson | 2008-06-01

Foto: M. Andersson
Nyare recension finns härhttp://creativecommons.org

äta och röka samtidigt
Föreningsbanken