Göteborgs Blues
Party 2009

 

För sjunde året i rad arrangerade Göteborgs Bluesförening och Villa Belparc en tre dagars bluesfestival. Förnämliga artister och absolut bästa tänkbara väder gjorde nog detta en av de mest lyckade. Slottsskogen visade upp sig från sin bästa sida och jag kunde vandra hem i sommarnatten uppfylld av kvällens musikupplevelse.

Den smått legendariske Coco Montoya med sitt band från USA avslutade bluesfesten med bländade gitarrspel. Ja, hela bandet var i absoluta världsklass. Det var nästan så att trummisen Randy Hayes stal hela showen med sitt makalösa solo. Tyvärr var det svensk byråkrati som satte stopp för deras spelande, tillståndet löpte ut kl 24, trots att både publiken och artister ville mer. Coco Montoya spelade tillsammans med John Mayall på 80-talet, och Albert Collins gav honom hans “icy hot” spelstil någon gång på 70-talet. Den observante iakttagaren ser nog att han är vänsterhänt men den mindre observante ser kanske inte att han använder gitarrer för högerhänta och följaktligen håller gitarren upp och ner.

 

Två scener hade byggts upp, terrasscenen framför själva villan och med uteserveringen mot vattnet som åskådarplats, flamingoscenen söderut utmed dammen. Här var scen och publikutrymme i ett stort tält och scenen lite större för de mer krävande artisterna. Efter spelning på resp. scen gavs det ett lite andrum för publiken att förflytta sig och fylla på ölglaset. Tappkranar fanns lite varstans så ingen behövde gå törstig. För den som inte var lika angelägen om att se artisterna utan bara nöjde sig med att lyssna gick det bra att placera sig lite så där mitt i mellan och där med slippa byta position för att mer änga sig åt mat och dryck.

 

Blues4U hade fått den svåra uppgiften att spela mellan de utländska storheterna och efter Nine Below Zero's dunderös kunde det kanske kännas lite hopplöst. Detta till trots gjorde man ett bejublat framträdande med sin Chicago/Louisiana blues. Den vid det här laget uppvärmda publiken trängdes framför terrasscenen och helt plötsligt kändes det ganska trångt. Blues4U har bara existerat sedan 2006 men medlemmarna har gedigna bakgrunder inom bluesen.

 

Dricka några pilsner, äta lite mat och lyssna på skön musik, vad mer kan man begära. Hela festivalen präglas av en “laid back” känsla och möjligen kan det bero på den något högre medelåldern hos publiken än vad som är normalt när det gäller musikfestivaler. Biljett kunde köpas direkt på dörren, åtminstone i början på kvällen, senare var det måhända slutsålt. Det kan ju kännas lite skönt att slippa köa utanför Ullevi i sovsäck.

 

Efter att kvällens värd Lars Mellqvist presenterat Nine Bellow Zero äntrade fyra svartklädda medelålders män scen glatt. Jaha, vad ska nu detta bli... Det blev en chocköppning med den gamla Canned Heat låten “On the road again” och sen var alla på banan. Fullt ös med gammal hederlig engelsk blues-rock. Publiken jublade och sjöng med både här och där, de svartklädda tycktes trivas. Nine Below Zero har hängt med sedan sent 70-tal och blir uppenbarligen bara bättre och bättre med åren.

 

På andra sidan dammen satt fullt med folk på gräsmattan med picknickkorgar. Och kanske hade de satt sig där för få en liten glimt av festivalen, vad vet jag men nog går de miste om något i alla fall. Bluesmusik skall både ses och höras annars blir det ingen blues.

 

Peddas bluesband spelar blues som den ska spelas, att de dessutom kommer från Hönö gör inte saken sämre. Skämtade lite på göteborgskt vis och tyckte att det var trevligt att vara här igen även om det var första gången. Solen stod fortfarande ganska högt på himlen och publiken var inte riktigt fulltalig ännu.

 

Mat och dryck serverades som sagt var och den biten ansvarade Villa Belparc för. Personalen stånkade på så gott de kunde i värmen och ölen smakade ungefär som den brukar. Sötsuget kunde stillas med bakverk och glass och en och annan flaska skumpa sågs på kylning.

 

Patricia Page & the Prophets har blivit lite av veteraner på Göteborgs Bluesparty och i år var det fjärde gången för detta soul/funk band med säte i Göteborg att medverka. Tungt gung med den skönsjungande Patricia Page i spetsen.

 

Kvällen första artist var Bert Deivert från USA numera boendes i Sverige. Hans akustiska deltablues ger känslan av “äkta blues”, om det nu är någon som kan avgöra det. Han fick hjälp av gäster på både munspel och gitarr och plockade själv fram mässingsmandolin för att få det rätta soundet.

 

Det finns säkert ett och annat som går att göra bättre men det får någon annan tycka om i så fall. Göteborgs Bluesförening har gjort ett jättejobb och med Villa Belparcs inramning blev detta till ett perfekt arrangemang. Möcke bra!

 

 

Text & foto: Alf Sjöberg | 2009-07-11
Arrangör:
www.gbgblues.se


http://creativecommons.org

 

 

göteborgs bluesparty, göteborgs blues partyCoco Montoya
Coco Montoya, festivalens dragplåster och huvudakt 2009

Coco Montoya

 

nathan brown, blues
Nathan Brown på basRany Hayes makalösa trumsolo (Coco Montoya)

 

 

Blues4 U


Michael Johansson, trummis

Michael Johansson spelade trummor med stor inlevelse

Stefan Lindell, kontrabas, bas
Stefan Lindell med sin kontrabas

Nine Below Zero


Dennis Greaves, nine below zero, blues
Dennis Greaves gitarr


Dennis Greaves, blues


dennis greaves, Nine Below Zero


guitarr, dennis greaves 

 

 

Peddas bluesband


Bengt Kristeberg, peddas bluesbandPeddas bluesband


Peddas blusband, göteborgs blues party

 

 Bert Deivert (US)


Bert Deivert


göteborgs blues party, slottsskogen, bert dievertPatricia Page &
the Prophetst
bluesfestival, sverigePatricia PageThomas Persson

 

 

 

---------------------------------------------------------------------
Lars Mellqvist, blues
Kvällens värd Lars Mellqvist


spendrups fatöl


 

 

 

 

Coco Montoya, göteborgs blues party
Coco Montoya med gitarren upp och ner
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mathias Andersén munspel/sång och Thomas “Mr Blue” Hammarlund gitarr/sång


 

 

 

 

 

 

  

 

Brendan O'Neill, blues, nine below zero
Brendan O'NeillMark Feltham på munspel


 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 peddas bluesbandLeif "Pedda" Pedersen, leif pedersen, pedda, peddas bluesband
Leif "Pedda" Pedersen – Gitarr/sång


Bert dievert, blues


Patricia Page & the ProphetsPatricia Page och i bakgrunden Finn Björnulfsson


Gunnel Samuelsson, saxofon
Gunnel SamuelssonGian Kündig och Henrik Pilqvist

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villa belparc, slottsskogen
Avslappnad atmosfär i Slottsskogen


kall skumpa


hörselskydd, barn
Det skall börjas i tid...