Göteborgs FF

 

Polkagrisarna vid Majvallen tillhör en av landets äldsta fotbollsföreningar. Föreningen bildades redan 1897 och var en gång med i fotbollens finrum bland änglar, gaisare, järnkaminer och öisare. Idag fightas man vidare i de lägre divisionerna

Göteborgs FF bildades den 20 augusti 1897 av ÖIS-profilen Wilhelm Friberg. Meningen var att GFF skulle bli ett slags "farmarlag" till ÖIS som vid denna tid hade svårt att hitta dugliga motståndare.  Förhoppningen var att locka till sig nya medlemmar och främja fotbollens utveckling som gick trögt.

Under föreningens första tid höll GFF till runt Getebergsäng och matcherna spelades på Örgrytes hemmaarena Balders hage.

Den första officiella matchen spelades den 9 oktober 1898,  motståndare var just ÖIS som vann med 1-0.  Året efter möts lagen i en final om svenska mästerskapet och ännu en gång vinner ÖIS.

Under en kort period var Göteborgs FF med och spelade med de stora lagen. 1910 introducerades den första nationella serien där GFF deltog. Bland annat slog man Djurgården och Blåvitt. De sistnämnda lyckades man förövrigt slå med hela 12-0 vid ett tillfälle!

1912 började klubben brottas med problem. Ekonomin var dålig, det rådde  brist på ledare och föreningen gick en turbulent och osäker tid till mötes. Under många år deltog man inte i seriespel med undantag för ungdomsfotboll.

 

Glansperioden

I början av 1930-talet inleds en ny epok i GFF´s historia, man brukar tala om det nya GFF som nu har sin bas i Majorna. Under 1940-talet upplever klubben sin glansperiod. 1942 vinner man division fyra överlägset, obesegrade i 17 raka seriematcher. 1945 kvalade man upp till dåvarande division 2 och avlöste lokalkonkurrenten Skogens IF som trillade ur serien.

Intresset bland folk var enormt och vid stora matcher kunde det vara upp emot 3000 åskådare på en match. Idag är åskadareantalet betydligt mer lätträknat...

 

Klubblokalerna

GFF hade under många år sin klubblokal i en källare på Bangatan 17.  Förutsättningarna var långt i från dagens, exempelvis fanns det ingen tillgång till vatten. I samband med rivningsvågen som drog fram under 1960-talet flyttade man till en källarlokal på Söderlingsgatan. Först 1974 invigdes nuvarande klubbstuga efter det att föreningens medlemmar tillsammans ägnat uppskattningsvis bortåt 15.000 arbetstimmar. Ungdomsverksamheten blommade ut som aldrig förr och man mönstrade nästan 15 ungdomslag samtidigt.

 

Fotsatt hyggliga framgångar

Efter en tid i division två stabiliserades laget som ett division 3 och 4 lag. Klubben höll en förhållandevis hög standard fram till 1970 då man för första gången på många år föll ner i division 5, trots att man tippats vinna fyran. I mitten 70-talet var man dock tillbaka i god form och spelade division 3 fotboll, vilket man gjorde ända fram till 1983. 1978 storspelade man också i Svenska cupen och slog bland annat sensationellt ut allsvenska topplaget AIK med 3-1.

Efter ett par år i fyran var klubben 1987 ännu en gång uppe i division 3, detta efter en fantastisk säsong med bara 8 insläppta mål. Året efter storspelade man åter i Svenska cupen och framtiden såg lovande ut.

 

Ungdomsverksamheten försvinner

1992 var ett mörkt år i den gamla klubbens historia. Efter en utdragen schism angående de ekonomiska medlen bröt några ungdomsledare och ett antal föräldrar helt med GFF och bildade ungdomsföreningen Azalea BK.  I ett enda svep stod man i princip utan någon ungdomsverksamhet. Länge var förhållande frostiga men idag är de båda föreningarna närmare varandra än någonsin och har inlett ett djupgående samarbete som lovar gott inför framtiden. Med tanke på att flera av GFF´s ungdomslag tvingats lägga ner senaste tiden är det nog något av en förutsättning för klubbens framtida  existens.

 

Framtiden

Klubben gjorde en riktigt usel säsong år 2007 och hamnade näst sist i division 5. Man spelar med andra ord i mindre glamorösa division 6 detta år. Framtidsambitionerna finns dock och förhoppningen är att kunna stabilisera sig i division 4, vilket man i dagsläget i sanningens namn har en bit kvar till.

 

 

Text: Johan Lundin  | 2008-03-23

 

Källor:

* Axelsson, Rolf  & Heden, Bengt  - GFF 100 år

* Gamla Masthuggspojkars Tidning 1997/1998

* Jerneryd, Roland - Hur idrotten kom till stan

* Olviken, Stig - Göteborgs Fotbollsförening 100 år

(Artikel ur Gamla Majgrabbars Jultidning 1997)


http://creativecommons.org

 

 

Göteborgs FF, Majorna, Majvallen, GFF, Göteborg, 1931A-lagsspelare och Juniorer i Göteborgs FF 1931

 

Stående fr. v. Arne Hermansson, Henry Claesson, Sixten Karlsson, Sven "Jack" Jacobsson, Thure Holmgren, Erland Brunbäck, Gunnar Toivonen och Gunnar Jonasson

Knästående fr. v Eskil Lundqvist, Göte Ahlgren och Sven Pettersson


Göteborgs ff, 1946, fotboll, fotbollshistoria, göteborg, majorna, majvallenGFF årgång 1946, av många ansedd som klubbens starkaste lag någonsin

 

Stående fr. v. Bertil "Tjalle" Ahlberg, Lennart "Blomma" Blomqvist, Gunnar Andersson, Olof "Olle" Lunman, Sture "Ryssen" Jyfors, Evert Sjöberg, lagled. Göte Johannesson.

Knästående fr.v. Per Johannesson, Rune "Nalle" Asp, Karl- Erik "Landis" Lind, Olof "Källa" Kjellsson och Evert "Jesus" Hansson.

 

 

Wilhelm Friberg var en av pionjärerna som var med och byggde upp och organiserade fotbollen i Göteborg. Han såg till att stadens första idrottsarena, den legendariska Balders Hage, blev verklighet.  1887 grundade han med några vänner Örgryte IS och tio år senare grundade han även Göteborgs FF. Wilhelm Friberg var en man med stora visioner som ägnade hela sitt liv åt idrotten.

Lennart "Blomman" Blomqvist tillhör en av föreningens största profiler. Kom till GFF 1944 från nu nedlagda majklubben BK Örten. Aktiv som spelare under Polkagrisarnas glansår. Gjorde 124 matcher och 85 mål. Under 1960-talet gick Blomman in i ledarstaben. Och som lagledare för seniorlaget, var han med 1964 och förde upp Göteborgs FF i division 3. 1977 stiftade han och frun Ruth en fond som varje år delar ut ett resestipendium till ledare och ungdomsspelare.

Rolf Axelsson innehar ett näst intill oslagbart klubbrekord. Under sina 21 år i GFF spelade han 341 seriematcher. Debuterade som back i a-laget 1949 men gjorde sig med åren främst känd som en dominant och placerings-säker centerhalv. Mest ihågkommen för sitt ohyggligt duktiga huvudspel. Parallellt med fotbollen spelade Rolf även hanboll för klubben BK Heid.  I samband med 100-årsjubileumet 1997 skrev han  tillsammans med  Bengt Heden jubileumsboken 'Göteborgs Fotbollsförening 100 år'

Bröderna Johannesson
Att skriva om GFF utan att beröra bröderna Johannesson är knappt möjligt. Dessa fyra bröders insats för föreningen är ovärderlig.

 

Per Johannesson räknas med all rätt som en av föreningens mest lojala och tongivande spelare någonsin. Debuterade som junior i a-laget 1938 och förblev trots anbud från större klubbar GFF trogen i två decennium framöver. Spelade nästan 500 a-lagsmatcher och skapade 165 mål. En mycket allsidig spelare som rörde sig över stora ytor. God teknik, ett tungt skott och inte minst en ypperlig framspelare. Fortsatte efter sin karriär som tränare i klubben.

 

Sten Johannesson har vart medlem i GFF i mer än 70 år. Redan 1937 intog han rollen som ledare för juniorerna. Har också under en period varit lagledare för både reservlaget och a-laget. Innehade posten som sekreterare i många år och ansvarat för skötseln av klubbstugan. Få personer torde lagt så mycket tid och hjärta för föreningen som denne man.

 

Göte Johannesson, medlem i föreningen redan 1934. Aktiv som spelare i junior- och reservlaget innan han gick in i rollen som tränare. Assisterade några år och ledde därefter a-laget under de stora åren 1946-1959.

 

Yngste brodern Sven Johannesson blev medlem 1943, aktiv som spelare fram till mitten av 50-talet. Och precis som övriga bröder behöll han engagemanget och hjärtat till föreningen även efter karriären.