Göteborgsvarvet 2009

 

30-årsjubilerande Göteborgsvarvet blev inget annat än en stor succé. Fantastiskt väder. Mängder med åskadare. Professionellt arrangemang. Och inte minst, nytt rekord i antal startande löpare. Majorna.nu deltog inte i själva loppet. Men traditionsenlig höll vi till mellan Slottskogsgatan och minigolfbanan vid Ostindiegatan. Kameran missade vinnaren Nicholas Manza Kamakya från Kenya men fångade desto fler andra löpare. Här bjuder vi på ett urval....

Göteborgsvarvet firade 30-årsjubileum i år. Vilket man gjorde med full bravur. Antalet löpare har stadigt ökat under de 30 år som loppet arrangerats och idag är det en av världens absolut största halvmaror. Kanske rent av den största. Totalt startade 41 091 deltagare och räknar man in Lilla Göteborgsvarvet samt  Special GöteborgsVarvet och Stav Göteborgsvarvet landar deltagarsiffran på över 67.000. Räkna där till all publik, funktionärer och anhöriga så förstår man vilken enorm apparat det hela är.

Årets vinnare heter Nicholas Manza Kamakya och kommer från Kenya. Vinnartiden landade på 1.01.53, vilket är ett av de snabbaste  loppen som någonsin genomförts i staden. Varken hans landsmän eller övriga i fältet orkade hänga med i det höga tempot och Kamakya ledde i princip från start till mål. En ganska överlägsen seger blev det till slut. Bäste svensk blev en lokal förmåga i form av Erik Petersson från Mölndal. Med sin sjunde plats tog han därmed hem SM-guldet i halvmaraton 2009. Han syns med startnummer 103 på bilden till höger.

 

En av årets stora folkfester

GöteborgsVarvet startar som bekant i Slottskogen och går därefter medurs runt Göteborg. Majorna är den första stadsdelen löparna passerar innan de springer vidare över Älvsborgsbron till Hisingen. Här fortsätter loppet österut längs Göta älvs norra älvstrand innan det åter är dags att korsa även via Göta älvbron.  Löparna springer sedan genom centrala Göteborg över bland annat Avenyn och tillbaka till Slottskogen.

Traditionsenligt placerade vi oss med vår picknickkorg alldeles i närheten av minigolfbanan vid Ostindiegatan. En gata som sannerligen kantrades av åskådare detta år. Mängder av nyfikna människor hade sökt sig ut i det vackra vädret. Åtskilliga hade precis som vi, filtar och utflyktskorgar med sig. Andra bara var bara ute för att titta och heja.

 

Föredömligt arrangerat

Folk åker från hela landet till Göteborg för att springa. Även en hel del utlänningar hittar hit och då syftar jag inte bara på elitidrottarna som är med och slåss i toppen. Från Danmark kom exempelvis mer än 1000 löpare, flertalet av dem kom i år med den extrainsatta löparbåten Stena Danica. I Sverige hade i år två specialchartrade tåg satts in från Stockholm och Malmö. Och GöteborgsVarvet är utan tvekan, på alla plan ett mycket professionellt genomfört arrangemang. Loppet arrangeras förövrigt av Göteborgs Friidrottsförbund till förmån för friidrottsverksamheten i regionen.

 

Väl mött nästa år

Timmar efter att de första löparna kommit i mål hade många fortfarande inte startat. De allra sista löparna vi såg höll förstås ett ganska makligt tempo, men till skillnad från oss så deltog de faktiskt och full respekt för samtliga som ger sig på denna prövande utmaning. Jag lyckades med konststycket att missa samtliga av de jag känner som sprang. Men bland de sista löparna dök ett bekant ansikte upp, i form av Jeffreys pubs förra ägare. Han syns i gul tröja ovan.

Det var anmärkningsvärt mycket åskådare som dröjde sig kvar utmed banan detta jubileumsår Och stämningen var som sagt mycket god. Vädret bidrog säkerligen mycket till detta, men också det faktum att allting är så föredömligt arrangerat. Fast jag undrar ändå hur glamoröst och livat det var när de sista löparna tog sig i mål framåt kväll, långt efter att orkestrarna och folkets jubel tystnat...

Ångrar du att du inte deltog i tävlingen? Ingen fara. Den 1 juni öppnar anmälan till GöteborgsVarvet 22 maj 2010. Majorna.nu kommer vara där, men vi håller oss nog till ringside även nästa år. Väl mött då!

 

Text & foto : Johan Lundin | 2009-05-19

Officiell hemsida:

www.goteborgsvarvet.com


http://creativecommons.org

Göteborgsvarvet  Lars Johansson och Rachid Benjira vid Ostindiegatan i MajornaLars Johansson och Rachid Benjira vid Ostindiegatan i Majorna

shamrock göteborg
På många håll runt längs banan bjöds det på musik och underhållning.
Så även i Majorna där SHAMrock gjorde allt för att höja stämningen

sammanbitendricka göteborgsvarvetF! Göteborg majornaSandarna

Glad pensionär

Kvartersbutik Majorna göteborg älvsborgsgatan

Älska majorna

På spaning i majornaSlottskogsgatan majorna akungsladugård göteborg

Göteborgsvarvet, Jonas Buud, mora, Andreas Åhwall, hässelby
Jonas Buud från Mora och Andreas Åhwall från Hässelby korsar Älvsborgsgatan

marc roig, spain, ebrima ceesay, gambia,
Marc Roig från Spanien och Ebrima Ceesay från Gambia tampas med lokalförmågan Erik Petterson som kom att bli bäste svensk i årets lopp. Till höger i bild nummer107, Mikael Ekvall.

göteborgsvarvet, vattendepå, älvsborgsgatan
Strax innan Sandarnas minigolfbana fanns både sportdrycks- och vattendepå


Göteborgsvarvet Majorna 2009


Göteborgsvarvet tips

 

Underhållning Göteborgsvarvet

CCCP middle distance runner

Göteborgsvarvet, Linus Welander, Emma Qvarnström, jennie Wangel, Göteborg, Hjo


Göteborgsvarvet publik majorna

picknick majorna sandarna


picknick i det gröna, sandarna majorna göteborg

Ostindiegatan, kungsladugård, majorna, göteborgsvensk viking

Ostindiegatan Göteborg

städa göteborgvarvet

Göteborgsvarvet startnummerGöteborgsvarvet

Goa gubbar göteborg, göteborgsvarvet, amatörer, klädselGöteborgsvarvet motionär

Göteborgsvarvet, motionärer

Göteborgsvarvet logo