Majornas godaste hamburgare?

 

Under sommaren har Majorna.nu ätit sig genom alla stadsdelens restauranghamburgare. Det är roligt att se, att hamburgaren som under de senare åren fått något av en renässans, även förnyat sig på lokala restauranger. Bättre kött, nya brödtyper samt annorlunda kryddningar och tillbehör har gjort hamburgaren till ett intressant alternativ bland övriga rätter på menyn.

I testet utmärkte fem ställen sig med burgare av högre kvalité. Att alla de använde högrev och briochebröd är troligen ingen slump. I vår bedömning har själva burgaren stått i centrum. Miljö, service och pris har varit av underordnad vikt även om det förstås är en komponent i bedömningen. Våra åsikter är dock just våra, så ut och ät burgare och se vad ni tycker!


1. Novotel - Klippan

Novotels hamburgare är gjorda på högrev och serveras i det nu så populära briochebrödet. Själva burgaren var i det närmaste perfekt tillagad, grov i sin konsistens utan att kännas mastig. Klyftpotatisen var oväntat nog kryddad med bland annat curry och stack ut både i smak och textur. Kanske kunde man önskat sig några fler! En annan trevlig detalj är att lök, tomat och övriga tillbehör serveras vid sidan av hamburgaren, så att det går att komponera efter eget tycke och smak. Det enda vi kan anmärka på är att rätten möjligen kan upplevas en aning salt och att det saknas ett vegetariskt alternativ.
Betyg: 8+

Hamburgare, novotel, göteborg, majorna, godaste hamburgaren, bästa hamburgare, recept, brioche, högrevsburgare, hotel novotel,
Hotel Novotel håller hög standard på all sin mat och deras hamburgare är just nu den godaste du hittar i Majorna. Restaurangen är belägen på andra våningen i Carnegies gamla porter- och sockerbruk vid Klippan. Väl värt ett besök! Hela deras meny finner du här: www.novotel.se Foto: H Johan Lundin.


2. Red Lion - Mariaplan

Red Lion har i vårt tycke serverat stadsdelens bästa hamburgare under lång tid. Trots det har kocken överraskande nog lyckats lyckats både förnya och förbättra den i år. Red Lion´s burgare är gjord på fin högrev som sig bör och smakar utmärkt. Den finns att beställa i flera olika varianter, traditionella såväl som vegetariska. Alla burgare serveras i briochebröd med en pommes gjord av potatis och sötpotatis, där den senare dock med fördel kan väljas bort. Vår enda egentliga anmärkning på Red Lions burgare är deras coleslaw, som av någon anledning serveras ljummen. Betyget blir detsamma som Novotels, men vilken burgare man föredrar beror i slutändan på var och ens personliga smak.
Betyg 8


3. Restaurang Oceanen - Stigbergstorget

Ännu en högrevsburgare med hög standard. Burgaren är
saftig, bra kryddad och serveras i ett briochebröd. Till detta får man krispiga pommes och en god coleslaw med rödkål som bas. Föredömligt nog finns även två vegetariska alternativ att tillgå, varav en är en ostburgare gjord på halloumi. Minus för lång väntetid (vid vårt besök...) men plus för trevlig uteservering. Betyg 7+


4. Henriksberg - Stigbergsliden

God och fräsch högrevsburgare i brioche, serverad på en av stans mest förnäma uteserveringar. Enda anmärkningen är att burgaren är lite anonym i sin karaktär och hade tjänat på att kryddas med lite mer kärlek.
Betyg 7


5. Plankan Kök & Bar - Kommendörsgatan

En god högrevsburgare med karamelliserad lök, coleslaw och pommes frites. Möjligen lite kladdig i sin karaktär, men vår största invändning var den något brända tonen som vi upplevde. Utan denna, hade Plankan kanske kunnat klättrat en placering.
Betyg 7


6. Konstnärscaféet - Klippans kulturreservat

Vi hade lite högre förväntningar på Konstnärscafeét än vad som infriades. Bra smak på burgaren men alldeles för mastig och utan någon egentlig finess.  Portionen är riklig med många tillbehör, dock trist att dressingarna serveras i plastbägare och att hela rätten kan upplevas som ett halvfabrikat. Lång väntetid (vid vårt besök...)
Betyg 6


7. Majornas krog - Karl Johansgatan

Väl tilltagen portion till ett synnerligen billigt pris. Tyvärr andas dock hamburgaren en aning för mycket 80-tal, läs stora mängder av allt men ingen direkt karaktär på något. Men ett plus ger vi för den goda klyftpotatisen, det trevliga bemötandet och det faktum att en stor stark ingår i det billiga priset.
Betyg 5


8. Kajsa Warg - Karl Johansgatan

Ambitöst försök som föll ganska platt till marken och mest fungerar som en bukfylla. Minus för att vi fick fryskadat hamburgarbröd.
Betyg 4


9. Restaurang Västerhus - Karl Johansgatan

Västerhus hamburgare sticker från mängden då den serveras i ett pitabröd. Tyvärr går den dock inte att beskriva som något annat än en katastrof. Det är helt enkelt inte okej att servera en ofärdig hamburgare.
Betyg: 2

 

 

Text: H Johan Lundin & Tobbe Johansson | 2015-08-01
Testpanel: H Johan Lundin, Tobbe Johansson och M Andersson.

 
http://creativecommons.org

OM HAMBURGARE

Hamburgarens historia är inte 100 % klarlagd men på ett ungefär kan denna nu så populära rätts utveckling beskrivas såhär. Köttfärsbiffar har funnits sedan mycket länge i Europa och varje land har haft sin speciella stil och smak på dem. Den egentliga hamburgaren hade sin start i New York’s hamndistrikt. Här anlände en stor mängd amerikaemigranter och en av de största utskeppningshamnarna var Hamburg och passande nog hette rederiet som skötte den trafiken Hamburger America Line. Krögarna i hamnområdet började servera mat som skulle passa sjömännens och emmigranternas smak och en rätt som fanns på menyn var Hamburger Steak. Denna färsbiff som serverades utan bröd blev efterhand en populär rätt som spred sig till andra områden och städer.


  

Hur brödet kom in i bilden finns det många historier kring men strax efter förra sekelskiftet var det på plats i vart fall. En av anledningarna till brödet var förmodligen en så enkel sak som att det blev enklare då att äta den utomhus medan man gick omkring. Under denna tid hade nämligen mat serverad från stånd på gator, marknader och festivaler blivit vanligt i hela USA. Dessutom hade varmkorven i bröd (Hot Dog) just uppfunnits och det kan ju inte ha varit en väldigt långsökt tanke att stoppa hamburgerbiffen mellan bröd också. I början av 1900-talet fanns alltså det vi idag kallar hamburgare och nästa steg var att industrialisera processen. Det löpande bandet utvecklades under denna tid och man försökte applicera principen på allt från bilar till matlagning.

 

Först ut att producera hamburgare enligt detta koncept var företaget White Castle som 1926 slog upp dörrarna till världens första snabbmatsrestaurang. Den blev en succé och fyra år senare hade man öppnat totalt 116 hamburgerbarer. Andra tog förstås efter och bäst lyckades bröderna McDonald som utvecklade löpande band principen så att de både serverade hamburgarna snabbast och till lägsta kostnad. Deras första restaurang öppnade 1940 men en kedja blev man inte förrän 1954 då Ray Kroc köpte rättigheterna att franchisa en restaurang med deras effektiva tillverkningsprinciper. Och det gick ju som vi alla vet väldigt bra och numera finns över 30000 McDonald’s i världen.

I Sverige har vi ätit snabbmat sedan 1923 då Sibylla startade, men några fanns hamburgare på menyn då utan man fick vänta årtionden på dem. 1955 skall så den första svenska hamburgaren serverats på Hälsingborgsutställningen. Helsingborg är också den första svenska orten med en hamburgerbar, den hade namnet Burger-Grill och invigdes 1957 av prins Bertil.
Några kedjor fanns det dock inte förrän 1968 då Max startade sin första restaurang under namnet X-grillen. En annan svenska kedja var Clock som startade i början av 70-talet. Under några år utmanade man McDonald’s om herraväldet men i början av 90-talet började det snabbt gå utför och den sista restaurangen stängde 1999. Sedan några år tillbaka har hamburgaren fått något av en renässans och den har hittat in på menyn igen på många restauranger där man försöker höja statusen på hamburgaren genom att använda bättre råvaror och experimentera med tillbehören.

Hamburgare kan förstås ätas när som helst och var som helst. Men allra bäst smakar den nog en ljummen sommarkväll på någon skön uteservering. En trevlig sådan är
Restaurang oceanens grönskande uteservering. Foto: H Johan Lundin.Red Lion har levererat högklassiga hamburgare under många år. Inför säsongen 2015 ändrade man en aning i konceptet och erbjuder numera en rad olika alternativ. Ett säkert kort när det kommer till val av hamburgare!
www.redlion.se