Café Hängmattan -
mer än bara ett café

 

Hängmattan är ett klassikt kulturcafé i Musikens hus med tyndpunkt på vegetarisk mat. Det är en mötesplats där folk från hela Göteborg kommer för att dricka kaffe och ta del av ett varierat kulturutbud.

 

På bottenplan i Musikens hus huserar sedan många år tillbaka legendariska Café Hängmattan. Till detta klassiska fik kommer stammisar från när och fjärran för att dricka kaffe, träffa vänner samt ta del av det kulturella utbud som erbjuds.

Lokalen rymmer flera trevliga rum och en scen för olika evenemang. På sommaren har man dessutom en uteservering utmed den pulserande Karl Johansgatan. Den höga tegelbyggnaden och det väl tilltagna staketet ger en något instängd känsla och solen hittar väl inte hit riktigt så ofta som man kan önska men uteserveringen är ändå helt okej.

Hängmattan genomgick en större upprustning under 2002 då bl.a. köket utökades och stora delar av inredningen byttes ut. Resultatet blev en mer minimalistisk och stram miljö. Det muttrades från ett och annat håll när den mer bohemska prägeln till stor del försvann, men i takt med att åren gått har det hela 'satt sig' och numera är det nog ingen som vemodigt drömmer sig tillbaka...  Eller lite grann saknar man kanske de gamla slitna sofforna och sällskapsspelen som alltid fattades pjäser...

 

Kulturell prägel

Ägarna till Hängmattan driver även Musikens hus och allt vad det innebär med konserter och arrangemang. Bland fikets mer kända och välbesökta tillställningar räknas otvivelaktigt Poetry Slam. Poetry slam är en uppskattad tillställning som hållit till i cafélokalen en längre tid nu. Här tävlar folk i egenkomponerad poesi av varierad stil och kvalitet. Är man intresserad så äger föreställningen rum varannan söndagskväll under hösten. Denna poesitävlingsform lockar många gäster från hela staden så räkna inte med att få ett bord om du kommer sent.

Kvällstid förekommer spelningar lite då och då, vilket oftast är ett småtrevligt inslag i miljön. Vill man ha en mer avslappnad samtalsmiljö finns alltid två andra rum att tillgå.

För barn finns ett uppskattat helgarrangemang kallat Barnmattan, bland aktiviteterna finns dockteater, barnmusik, loppmarknad och mycket annat. Aktuella arrangemang finns att läsa om på Musikens hus hemsida.

 

Varierat utbud av mat

I samband med upprustningen förändrades också matutbudet. Hängmattan idag är mer än ett vanligt fikaställe. Numera har man fullständiga rättigheter och en A la Carte innehållande bland annat panerad ost, kantarellrisotto, lasagne, falafel, quesadillas, hasselnötsburgare och sallader. Hängmattan har en tydlig vegetarisk matprofil och även veganalternativ erbjuds. Vill man nu nödvändigtvis ha något animaliskt finns det köttbullsmackor och skinkbaguetter att tugga på.

Kanske håller maten inte riktigt restaurangkvalitet, men man ska ha i åtanke att det är ett café och att priserna  är betydligt lägre här.

Hängmattan serverar sedan flera år tillbaka även en helvegetarisk lunchmeny, vardagar mellan 11.00 och 15.00 . Lite tunt med varmrätter men desto mer salladsalternativ. Kaffe, dricka, soppa och gott hembakat bröd ingår. Väl värt att pröva och särskilt god är lasagnen.

I det stora hela håller mat, dryck och bakverk god standard, även om det under senare tid skett en lite oroväckande försämring framför allt på A la Carten. Men visst, detta är så klart ett ställe vi gillar!

 

För vidareläsning och information om aktuella menyer och arrangemang , hänvisar vi till Musikens hus hemsida: www.musikenshus.se

 

Text & Foto: Johan Lundin | 2008-02-01
http://creativecommons.org

P O Björlkund band, majorna, göteborg, musik,
På lilla scenen arrangeras det regelbundet tillställningar av olika slag.
På bilden Majornabaserade P. O. Björklund Band

Pernilla Ottosson, majorna, göteborg, café hängmattan, fika, musikens hus
Till Hängmattan åker folk från hela Göteborg för att fika