Restaurang Hany

 

Det finns en spännande, mångkulturell matkultur kring Stigbergstorget. Senaste bidraget är den persiska restaurangen Hany som öppnat i nyrenoverade lokaler i Stigbergliden.

Hany är en ny persisk restaurang som öppnade i Stigbergsliden tidigare i år, märkligt nog har vi dock inte tagit minsta notis kring dess existens förrän nu. Restaurangen håller till i den lokal där Restaurang Iran tidigare huserade under många år. Om det är samma ägare låter vi vara osagt, men det förefaller inte helt orimligt.

Området kring Stigbergstorget börjar allt mer få en härlig prägel av en mångkulturell matmiljö. Förutom Hanys persiska mat finner man brasilanska Ipanema och indiska Tandor på Bangatan. På själva torget återfinns vietnamesiska saigon Zoo och ett stenkast ner på Karl Johansgatan håller tapasrestaurangen Manana och den ypperliga libanesiska restaurangen Chateau Beirut till. Dessutom finns ett flertal andra, mer eller mindra lyckade asiatiska matställen i direkt anknytning: Thai Food House, Restaurant Evergreen, Malai och det beryktade haket Persikogården med horder av törstiga själar som inte är välkomna på övriga ställen i Majorna.

 

Bra lunch

Majorna.nu har varit och prövat dagens lunch vid ett par olika tillfällen och överlag är vi alla nöjda med vad vi fått. Maten serveras prydligt, smakar bra och är dessutom väl tilltagen i storlek. Även salladsbuffén känns fräsch och innehåller en bra variation. Om det är något som vi framförallt vill lyfta fram så är det lite oväntat riset. Det är svårt att sätta ord på vad som gör det så gott, men om du stoppar in en stor sked ris utan något annat i munnen så upplevs det ofta som lite grötigt och kletigt, här liksom smälter det i munnen.

Priset för dagens lunch är 85 kronor, något högre än snittet i Majorna, men då ingår även dryck, bröd och kaffe. Hany är kanske inget ställe man äter luch regelbundet på, men det är definitivt värt ett besök emellanåt. Det enda vi har lite invändningar mot är att tre av rätterna är mer eller mindre permanenta medans den fjärde byts ut dagligen. Detta ger förstås återkommande besökare en viss begränsing i sina val och variationsmöjligheter. Kanske är också väntetiden något lång, då man som lunchgäst ofta har begränsat med tid. Räkna med tio minuter innan maten serveras, för vissa rätter bortåt tjugo. Slutligen så kunde man, även om maten är god, möjligen också vågat att ta ut svängarna en aning med kryddningen.

 

Något dyr À la carte?

À la carten har vi inte hunnit pröva ännu, men vi konstaterar att den precis som lunchen, består nästan uteslutande av mat från det allt mer populära Persiska köket. Prismässigt ligger man något högre än standardrestaurangen och med tanke på att flera av rätterna verkar bestå av närmast detsamma som det som serveras som lunch så kanske nivån är i högsta laget. Utmärkande för menyn, är att det finns en lång rad mer exklusiva varianter av kebab. Några av dem ser riktigt intressanta ut även om prislappen är hög. Men som sagt, vi har inte prövat att äta här på kvällen och kan därmed förstås inte lämna något egentligt omdöme.

 

Utpräglat matställe

Den nya lokalen har inte mycket gemensamt med föregångaren Reastaurang Iran. Lokalen är ren och proper och är numera klädd i en skifferimitation. Även om det kanske inte är en inredning som faller mig helt i smak, så är det ett klart lyft mot hur det upplevdes tidigare. Det finns även en liten bardisk, men något direkt barhäng är nog inte att räkna med. Stället känns som ett utpräglat matställe och har än så länge inga rättigheter. Dessutom stänger man redan klockan 21.00.

Vi ger dock en eloge för att man försöker få liv i sträckan mellan Masthuggstorget och Stigbergstorget samt att man tillför ytterligare en kulturell matinjektion i området. Ett trevligt initativ som vi önskar lycka till.

 

 

Text & foto: H. Johan Lundin| 2011-07-20


http://creativecommons.org

Restaurang Hany, persisk mat, hany, göteborg, majorna

 

kobideh, persisk mat, persisk restuarang, majorna, göteborg, restaurang hany, persisk restaurang i göteborg, lammfärs, grillad tomat

 Kobideh - två spetsar lammfärs med ris och grillad tomat

 

lax, tillagning, restaurang, majorna, bra restaurang i göteborg, göteborg,

Laxen håller hög klass och serveras antingen med kokt potatis eller restaurangens utsökta ris

 

Man kan ha invändingar mot interiören, men den har i all fall fått

sig ett rejält lyft gentemot föregångaren Restaurang Iran

 

Stigbergsliden, restaurang, hany, persisk mat,

Hany Restaurang är granne med biljardhallen Milen i Stigbergsliden