Havresnittar

 
Att röra ihop en stor sats havresnittar tar inte många minuter. Med sin lite knäckiga och utpräglade kolasmak lämpar de sig utmärkt som tilltugg till julkaffet, men fungerar förstås lika bra året runt.

Receptet ger ungefär 40 kakor och kräver två plåtar.

Ingredienser

200 gr smör

4 dl vetemjöl

3 dl strösocker

2 dl havregryn

1 dl ljus sirap

2 krm salt

1 tsk bikarbonat

 

 

Gör så här:


1.  Hacka havregrynen en aning och blanda alla ingredienser i bunke. Använd matberedare eller visp med degkrokar om så önskas

 

2. Låt degen vila 30 minuter i kylen och sätt ugnen på 200 grader

 

3.  Lägg degen på mjölat bakbord, dela den i fyra bitar. Rulla till längder och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Längderna skall vara ungefär lika långa som plåten och inte ligga för nära varandra.

 

4. Grädda i ungefär 12 minuter till kakorna får en gyllenbrun färg och mörknar en aning vid kanterna. Var noga med att inte ta ut dem för tidigt då de tappar sin knaprighet. Låt kakorna svalna en aning och skär i sneda bitar med kniv eller pizzaskärare.

Kakorna går utmärkt att frysa in och plocka fram vid behov.

 

 

Text: Johan Lundin | 2013-11-17

Recept: Inspiration hämtad ur "Allt om mat, julspecial 2013"

Fler inspirerande recept finner du här


http://creativecommons.org

Havresnittar en kombination av kolakakor och havrekakorHavresnittar kan sägas vara en kombination av kolasnittar och havrekakor