Henriksberg - en anrik klassiker i Majorna

 

Henriksberg är ett av majornas mest klassiska ställen och en gång i tiden ett inneställe för många av stadens kända medborgare. Idag besitter man Göteborgs kanske främsta uteservering uppe på sin takterrass och lockar fortfarande tämligen rikliga skaror besökare. Ett bra och trevligt ställe som dock borde kunna leverera mer än vad man gör.

Henriksberg grundades redan 1874 och tillhör de mer kända pubarna i Majorna. Det är en en kultpub med historia och något av ett inneställe för den gamla tidens kända Göteborgsmedborgare. Viktor Rydberg, en av 1800-talets stora diktargestalter och medlem i Svenska akademin var en notorisk besökare på Henriksberg. Han brukade gärna sitta uppe i tornet med ett glas portvin, russin och brända mandlar och samla inspiration. Flera av hans poetiska verk lär också vara skrivna här. Någon riktig Göteborgare var Viktor Rydberg däremot inte, han föddes i Jönköping 1828. Mindre känt är att den skånska författarprofilen Fritiof Nilsson Piraten fullbordade skrivandet av sin klassiska debutroman Bombi Bitt och jag på Henriksberg. Piraten var bosatt i Göteborg mellan åren 1931 och 1934 då han återvände till Skåne. På Henriksberg hänger idag en minnesplakett över författaren, uppsatt av Piraten sällskapet år 2000.

Henriksbergs glansdagar ägde rum runt sekelskiftet 1900, men drabbades som så många andra av depressionsåren under 1920-talet. Efter några knackiga år gjordes en större ombyggnation på 1940-talet och stället intog en populär roll i det breda folklagret. Dess glans har åter fallit betydligt, men en större ombyggnation gjordes ganska nyligen och vissa dagar är stället riktigt välbesökt.

 

Henriksberg idag

Henriksberg är på sätt och vis mer än ett ställe. Huset ger nämligen besökarna tre olika alternativ ; Puben Rippers Inn på bottenplan, Takterrassen längst upp och Restaurang Kajutan vid ena gaveln. Henriksberg har en hel del olika evenemang. På onsdagskvällar har man exempelvis en relativt välbesökt Quiz night i puben. Åtskilliga klubbar har huserat eller huserar på Henrikbergs ovanvåning och i Kajutan, inte sällan med högintressanta livespelningar. Med andra ord är det inträdesbelagt på dessa båda ställena i bland.

 

Tveksam lunch

Med undantag för sommarmånaderna serveras dagens lunch i puben på bottenplan. Ambitionerna att erbjuda en lite finare lunch verkar finnas, maten är ofta stiligt upplagd och rätterna känns i bland lite lyxigt komponerade. Desto större blir därför besvikelsen när maten serveras. Lunchen är inte dålig på något sätt, men standarden är inte så hög som man bör kunna begära av ett ställe som Henriksberg. Priset är jämförelsevis något högre än konkurrenterna och då det kryllar av lunchalternativ i Majorna känns inte detta som ett direkt lockande alternativ. Särskilt illa är det, att vi vid upprepade tillfällen råkat ut för mat som inte varit ordentligt varm. Vidare så känns den väl tilltagna och mörka lokalen allt annat än optimal för lunchändamål.

 

Pubmenyn och a la carte

I pubmenyn återfinns de brukliga alternativen. Allt från enklare alternativ som klyftpotatis med aioli till kycklingvingar, hamburgartallrik och spareribbs. Såväl prisnivå som standard får godkänt.  I pubmenyn rekommenderas speciellt den mycket prisvärda parpadellen, vilket är en oxfilè med gräddig sås på skogssvamp och mild tryffelolja.

A la carten är stundtals riktigt bra men är också betydligt dyrare än de flesta av sina lokala konkurrenter. Fast när den serveras uppe på takterrassen är detta något man helt enkelt får leva med. Vad sägs om grillade oxfilémedaljonger med potatispuré, smaksatt med knaperstekt bacon och timjan samt fräst skogssvamp och rödvinssås. Eller det vegetariska alternativet i form av grillade halloumispett serverade med svamplasagne gjord på portabello och champinjoner samt smörfrästa grönsaker. Med en kall öl eller ett glas vin och med utsikt över Göta älv och stora delar av staden blir det en klockren upplevelse.

Personalen

Personalen verkar vara är en enda lång berg och dalbana. Det finns många tillfällen när man blivit bra bemött men överlag kunde servicen och kundbemötande vara bättre.  Framförallt gäller kanske detta vakterna och folket i garderoben. Det är inte acceptabelt att behöva betala för en tunn sommarjacka när man kommer för att äta eller dricka en snabb öl. Det är inte heller bra att i stort sett nyktert tillstånd bli nekad ingång för att man råkar snubbla i den branta trappan som leder in till puben.

Trots sina brister är Henriksberg ett ställe man gärna återvänder till och ett av de mest klassiska ställena i Majorna.


● Uteserveringen på takterrassen hållet världsklass!

 ● Stort ställe med ett varierat utbud.

 ● Sport på storbild är sällan fel


● Tunt fiskutbud som dessutom inte håller måttet.

 ● Näst intill fullständig avsaknad av vegetarisk mat.

 ● Inte den service man kan förvänta sig.


Text & foto: Johan Lundin | 2008-02-19

Officiell hemsida: www.henriksberg.comhttp://creativecommons.org

Publicerad 2008-12-09

henriksberg pub stigbergergstorget, majorna göteborgHenriksberg är en anrik klassiker vid Stigbergstorget, grundat redan 1874

 

 

henriksbergs uteserveringen göteborgs hamn
Henriksberg besitter Göteborgs kanske förnämsta uteservering
med utsikt över älven, hamnområdet och delar Hisingen.
"Henriksberg är krogen med sann kvarterskänsla i utkanten av Majorna. Huset är fullt med blandade personligheter som på ett familjärt sätt avnjuter svalkande drinkar och välsmakande mat i takt till örongodiset som pulserar ut ur högtalarna"  Tidningen Metro"Henriksbergs takterass kan bjuda på den absolut tjusigaste utsikten i Göteborg" www.alltomgoteborg.se

 

 

"Det var en underbar maj månad under året. Jag satt ute på terrassen varje dag mellan halv två och fyra. Där var alldeles folktomt då. Det var ljuvliga dagar. Solen lyste, späd grönska sprang ut, älven glittrade blank, larmet från hamnen var en symfoni och träden växte rakt upp på terrassen trägolv "

Fritiof Nilsson Piraten

 

 

"Gammal hederlig popklubb vid Majornas krön kan ju inte ses som annat än ..som handen i handsken... Så låt kinaskorna flyga över dansgolvet när discjockeyn spelar alla dina bortglömda indiefavoriter och 80-talshits som du inte hört sen förfesten"  Djungeltrumman