Jennie Wangel

 

Någonstans mellan illustrationer och konst hittar man Jennie Wangels egenartade bilder på kvinnor. Med inspiration från modebilder, foto och reklam skapar Jennie teckningar och textiltryck där den typiska stilen och poserna från dessa medier förstärks eller renodlas. I det förra fallet kan resultatet anta nästan groteska former medan det i det senare fallet nästan bara lämnar formen eller rörelsen kvar.

Teckna har Jennie alltid gjort, mycket som en illustration till vardagens händelser. Många dagböcker fick små kommentarer i bildform till anteckningarna och blev som en sorts illustrationer till livet och tankarna. På hennes många resor blev dessa teckningar en viktig del av resedagböckerna för att behandla intryck eller bara fördriva tiden. Denna utgångspunkt är nog en förklaring till den illustrativa känslan i Jennies konstnärskap, även om det kanske inte är den enda. Idag har dessa dagboksillustrationer växt ut till de teckningar som Jennie gör idag och dessa står för sig själva och har inte längre någon direkt koppling till händelserna i hennes vardag. Istället lever de och utvecklas på egen hand genom experiment med form, färg och material och har således blivit mer konst än illustration.

 

Kvinnan som form

På frågan varför det till så stor del är kvinnor i olika poser som förekommer i hennes bilder svarar hon:

Kvinnan är en tacksam form att arbeta med och kan uttrycka så många olika saker. Dels som ett objekt i till exempel modemagasin och reklam och dels som en levande kännande varelse. Denna dubbeltydighet är kul att jobba med och dessutom är formerna och linjerna som man kan hitta i poserna vackra som just bara former.

Den tidigaste kvinnobilden är ett porträtt på hennes mamma som hon gjorde när hon bodde hemma, sedan har Jennie gått från starka färger och dramatik till det mer svartvita, kontrastfulla, avskalade och nakna. Det finns enligt Jennie inget medvetet val bakom detta utan hon låter bara inspirationen föra henne dit den vill och det kan mycket väl bli mer färg och dramatik igen om ett tag. Om känslan så vill.

 

På gång

För tillfället är det textilier som gäller för Jennie och experiment med olika material, pennor och färger står på schemat. En serie t-shirts har precis blivit klara med hennes typiska kvinnor och ett intresse för serieproduktion är väckt.

De t-shirtar jag gjorde på prov gick åt kvickt och eftersom jag gillar att prova nya tekniker så tittar jag nu på olika sätt att arbeta med duplikationer, säger Jennie.

Tryck från vanlig skrivare som värms på med strykjärn har precis testats och förkastats och för tillfället är det screen-tryckning som undersöks.

Den digitala tekniken har hon också nosat på och lite av hennes resultat finns på webben. Där hittar man för övrigt också lite foto på andra verk Jennie gjort. Men någon större digital produktion är det inte frågan om.

– Som det känns nu så trivs jag bättre med papper och penna där jag kan se bilderna växa fram. Och även om jag är nyfiken på att utforska mer vad man skulle kunna göra med datorn har jag inte tålamod att lära mig det digitala för tillfället.

Utställningar, workshops och andra typer av konstevenemang är också något som finns på Jennies schema. Hon har varit med på några stycken, främst som konstnär men också som projektledare, på bland annat Draken, Atalante och Röda Sten. Härnäst är det egen utställning på Frölunda Bibliotek under vecka 41 och 42 som gäller. Så vill ni se mer av Jennie Wangels bilder så vet ni var ni skall bege er!Text: Tobbe Johansson | 2008-07-23

Foto: Johan Lundin & Tobbe Johansson

Läs mer » www.jwangel.wordpress.com.http://creativecommons.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             
jennie wangel, konst

      Modeinspirerade kvinnoporträtt tecknade i svart och vitt,  2007

 
Jennie Wangel, Göteborg Juli 2008
Pågående arbete med tygtryck

 
 

collage, jennie wangel
Collagebild från 2008. Denna pryder för närvarande hennes
bokblogg


screen-tryck, screentryck, teknin, jennie wangel, wangel
Screen-tryck av mamma från 1998