Nils Berghamn och
Jonsereds stora löfte

Tankar kring ett gammal fotografijonsered, fotboll, torbjörn nilsson, nils berghamn, ifk göteborg, jonsereds if, göteborg, idrottshistoria, fotbollshistoria, allsvenskan,

Tankar kring ett gammal fotografi
I denna bildserie fördjupar vi oss kring enskilda fotografier och de berättelser som kan tänkas gömma sig i dem. Här lämnar vi utrymme för såväl mer faktabetonade skildringar som högst personliga reflektioner kring vad vi ser.
Fler artiklar i serien finner du här

Jonsereds A-lag har ställt upp sig för lagbildsfotografering någon gång under sommarhalvåret 1971. Föreningen har ramlat ur division 3 någon säsong tidigare, men framtidsförhoppningar är stora. Klubbens ambitiösa ungdomssatsning är nämligen på väg att ge resultat och man har fått en ny duktig tränare i Nils Berghamn. Under dennes ledning gess flera unga spelare utrymme i seniorlaget. En av dem ser vi stående mitt i bild, det är en sjuttonåring forward med en talang utöver det vanliga. Han heter Torbjörn och skulle tre år senare dra på sig IFK Göteborgs blåvitrandiga tröja.

I Nils Berghamns filosofi handlade det inte bara om att utveckla spelarna som fotbollsspelare. Han var en tänkare, som gärna gick på djupet och som inte var rädd för att pröva gränserna i både tränings- och matchsammanhang. Berghamns utpräglat konstruktiva spel blev framgångsrikt med seriesegrar både 1973 och 1974. Under denna period fick Svenska fotbollsförbundet upp ögonen och försökte värva honom som ungdomsansvarig och förbundskapten för U21. Han hann knappt tacka nej, innan nästa lockande erbjudande dök upp.
Hösten 1974, tre år efter att denna bild togs, kontaktas Nils Berghamn av IFK Göteborg. Göteborg hade åkt ur Allsvenska 1970 och hade ett par tunga säsonger bakom sig med dålig ekonomi, brist på profiler och svikande publiksiffror. På den här nivån var Berghamn ganska oprövad som tränare, men Kamraterna visade sig ha scoutat bra. Framgångarna kom snabbt och publiken strömmade åter till i stora skaror, delvis lockade av det charmiga och offensiva spelet som la grunden till begreppet ”champagnefotboll”.

Inför säsongen 1977 var IFK Göteborg tillbaka i Allsvenskan. En bidragande orsak till framgångarna var den nämnda ynglingen mitt i bild. Många trodde att Torbjörn Nilsson skulle välja Örgryte, men när Berghamn lämnade Jonsered såg han till att få med sig supertalangen till Kamraterna.


Torbjörn Nilsson behöver egentligen ingen närmare presentation. Han har gjort fler mål för IFK Göteborg än någon annan och tillhörde de absolut mest tongivande spelarna under de makalösa åren på 1980-talet då man dominerade svensk fotboll fullständigt och firade stora triumfer ute i Europa. Idag klassas han av många som klubbens bästa spelare någonsin.

Det kan dock i sammanhanget nämnas, att när Torbjörn Nilsson endast 32 år gammal tyckte att det fick räcka med fotboll på elitnivå, så valde han att varva ner i moderklubben Jonsered och i samband med detta påbörjade han även arbetet med att bli tränare.


Till skillnad från Torbjörn Nilsson känns Berghamn lite förbisedd i klubbens historia. Efter att ha fört upp laget i Allsvenskan bytte Berghamn klubb till Örgryte och har i och med detta förblivit ganska anonym. Man skall dock inte underskatta hans insats, hade han inte fört upp laget i Allsvenskan efter de mediokra åren hade utvecklingen kunnat se annorlunda ut. Och vem vet, kanske hade Torbjörn Nilsson hamnat någon annanstans utan Berghamns medverkan.

I bakre raden, näst längst till höger, står en annan duktig spelare. Han heter Kjell Johansson och är med sina 325 mål Jonsereds främste målskytt genom tiderna. Med undantag för en kort session i Gais 1977 var han trogen föreningen under hela sin karriär. Precis som Torbjörn, fortsatte Kjell som tränare när karriären var över och har under åren tränat lag som Gais, BK Häcken och IK Trollhättan. Till vänster om Torbjörn står Thomas Modin, även han utvecklades till elitspelare och hamnade så småningom i Örgryte IS.

Jonsered är en klassisk västsvensk fotbollsförening som det finns all anledning att återkomma till i fler sammanhang, om inte annat för att skriva om den store legendaren Erik Börjesson. Av många ansedd som det tidiga 1900-talets bästa spelare i Sverige. Nedan finns en förteckning över alla spelarna på bilden.

Bakre raden från vänster: Väino Klaamas, Hans ”Bola” Hedqvist, Thomas Modin, Torbjörn Nilsson, Lennart Jerkenäs, Kjell Johansson, Nils Berghamn (tränare). Främre raden från vänster: Lars Sterner, Bo Nilsson, Guido Jelenovic, Inge Evaldsson, Bertil Lybner, Reiono Albo, Bernhard Thörn.

 

 

Text: H Johan Lundin | 2015-06

Foto: okänd fotograf
Fotokälla: Jonsereds IF
http://creativecommons.org
Gäller ej fotografiet