Engelsk julkaka

 
Det är skönt att ha baket undanstökat i god tid före jul. Vi tipsar gärna om Engelska julkakor, de är enkla och snabba att göra och kan dessutom förvaras ganska länge i frysen. Kakan har en tydlig karaktär av nöt, med smak av russin och kanel. Trots namnet fungerar den förstås lika bra även vid andra tidpunkter än runt jul.

Ingredienser

100 g smör

1,5 dl socker

1 ägg

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ tsk kanel

1 dl nötkärnor

1 dl russin

 

 

Gör så här:

1. Vispa smör och socker poröst.

2. Tillsätt ägget och mjölet som blandats med bakpulver och kanel.

3. Finhacka nötterna och hacka russinen och blanda i smeten.

4. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Undvik att klicka dem för nära varandra då de flyter ut en aning i ugnen.

6. Grädda mitt i ugn i ungefär 8 minuter, 175 grader.

 

Enligt originalreceptet skall man få ut ungefär 55 kakor. Vi gjorde dem något större och landade på drygt 40 stycken, vilket fungerade utmärkt.

 

 

Text & foto: Johan Lundin | 2013-11-29

Recept: "Sju sorters kakor"

Fler inspirerande recept finner du här


http://creativecommons.org

engelska julkakor, receptEngelska julkakor, efter ett recept från klassikern "Sju sorters kakor"