Kafé Marmelad –

lite mer än bara ett kafé

 

Populära Kafé Marmelad har funnits ett tag nu och det är dags för oss att uppdatera vår gamla recension. Sedan sist har det nämligen hänt en hel del - större uteservering, gratiskonserter, ny inneavdelning, blogg och kursverksamhet är bara några exempel. Och just den ständiga utvecklingen och viljan att prova nya saker var en av anledningarna till att Majorna.nu utnämnde Marmelad till bästa kafé 2010.

Kafé Marmelad ligger för er som inte redan vet det nästan vid plaskdammen vid slutet av Älvsborgsgatan. Här ligger man granne med Götas Bar och Kök och konditori Cum Pane och i närområdet ligger en mix av kafeer, konditorier, barer, kuriosabutiker och småaffärer. Området har de senaste åren verkligen blivit en av Majornas hot spots och en av anledningarna är just Marmelad som jobbat för att hela området skall utvecklas. Det är en trivsam kontinental atmosfär över området och vi hoppas att de olika näringsidkarna här tillsammans fortsätter att utveckla Mariaplan med omnejd.

 

Uteserveringen

Om man skall ge endast en anledning till att besöka Marmelad så ligger uteserveringen nära till hands. Inget flådigt alls, stolar och bord under en markis om vädret så kräver samt lite musik ur högtalare, men det är ändå förbaskat trevligt att sitta där och titta på folket som rör sig i området.

Ibland använder Marmelad sin uteservering för gratiskonserter eller andra evenemang och då kan det vara riktigt knökat här och det kan närmast beskriva som gatufest. Vad som är på gång kan man se antingen på deras hemsida, blogg eller facebook-sida vilka alla uppdateras tämligen regelbundet. Marmelad är även en av de drivande krafterna bakom Kultur 414, en förening med målsättningen är att göra stadsdelen mer livfull.

 

 

Lokalen

Inne hittar man ett par olika avdelningar med lite olika stil, första rummet har en liten disk och några småbord för de som har lite mer bråttom. En halvtrappa upp hittar man ett mer traditionellt och mysigt kaférum med fyra bord. Man kan också gå ner i källaren där man inrett i lite enklare stil där det oftast är lite lugnare och intimare. Kan dock vara lite klaustrofobivarning för de som lider av det. Hela stället är rent och fint och välskött.

 

Mat och dryck

För sitt kaffe har man fått många utmärkelser och anledningen är helt enkelt för att det är riktigt gott. Kanske Majornas godaste? Det finns förstås ett stort utbud av den varan men också ett hyfsat utbud av teer och andra drycker. När det gäller bakverk och mackor så är det ett ganska begränsat utbud jämfört med många andra fik. Det som finns smakar bra men det är kanske inte enkom för maten man går hit. Ett undantag kan vara dagens soppa som är ett prisvärt alternativ som oftast smakar riktigt bra. Prisvärt eller billigt är väl annars inte ett ord som man direkt tänker på när Marmelad är på tapeten. Stället är ganska dyrt men det verkar ju inte besvära folk för mycket för köerna är trots det stundtals ganska långa även om det verkar ha blivit lite bättre än förr. Men mysig atmosfär, gott kaffe, schysst mat och en genuin vilja att hela tiden utvecklas och vara en dynamo för hela Mariaplansområdet gör Marmelad till en av Majornas vinnare.

● Härlig uteservering

 ● Trevligt folkliv

 ● Utmärkt kaffe!

 ● Dagens soppa


● Stundtals Långa köer

 ● Kunde kanske varit lite större utbud

 ● Lite i dyraste laget


Text: Tobbe Johansson | 2011-05-10

Foto: Johan Lundin

www.facebook.com/kafemarmelad
http://creativecommons.org

Publicerad 2011-05-10

Kafé Marmelad mariaplan majorna kungsladugård göteborg uteserveringMarmelads uterservering tillhör de främsta i Majorna

stilig interiör göteborgEn interiör - som tagen ur en film

kakfatgöteborgs godaste kaffe
Kafé Marmelad serverar kanske Majornas godaste kaffe