Kafé Marmelad – populärt café vid Mariaplan

 

Kafé Marmelad är utan tvekan en av Majornas populäraste kafé och att sitta på den mysiga trottoaruteserveringen en varm och solig dag är inte så dumt. Helst skall man besöka Marmelad på lite ”off” tid för annars är risken stor för lååånga köer och obefintliga sittplatser. Men när du väl köpt din fika, hittat en sittplats så är det bra kaffe, mackor och bakverk som serveras.

Granne med Götas Bar och Kök ligger Kafé Marmelad. Tillsammans skapar de lite kontinental känsla vid Älvsborgsplan, som platsen vid plaskdammen heter, med sina uteserveringar á la Paris. Folklivet en solig lördagseftermiddag på sommaren kan vara ganska intensivt då folk från beachen, plaskisbesökare och nyvakna nattugglor blandas och tar en öl, äter glass och dricker kaffe. Men Marmelad kan vara trångt vilken dag som helst på året det är väder för att sitta ute, då är det långa köer och lång väntan på mackor och allt annat som behöver tillredas som gäller. Bortåt trettio minuter från köstart till första tuggan är inte ovanligt. Om du nu överhuvudtaget lyckas få någon sittplats på uteserveringen.

 

Inne på Marmelad

Visst finns det sittplatser inne på Marmelad också. Direkt när du kommer in finns några bås i samma rum som kassan men det är mer en nödlösning än ett alternativ. Är det tätt trafik så är sorlet från kön och springet från personal och besökare för intensivt för någon skönare stund. Nästa alternativ är rummet bredvid entrélokalen där några enklare bord och bänkar finns eller så blir det att sätta sig i det fönsterlösa källarrummet. Om det senare går åsikterna isär, vissa säger mysigt medan andra säger instängt. Rådet är att kolla själv men en solig dag känns källaren inte som ett alternativ. Sammanfattningsvis så är Marmelads lokaler inget att skryta med, det är uteserveringen som rockar.

 

Gott kaffe, stora mackor och schysst soppa

Kaffet på Marmelad har gott rykte och för några år sedan fick man också utmärkelsen bästa kafé i Göteborg av någon av gratistidningarna. Men det finns många ställen som har lika bra rykte och att åka hit enkom för kaffet är kanske inte värt besväret om det finns ett bra kafé på närmare håll. Mackor eller snarare baguetter finns det förstås också. Stora och nybredda sådana med mycket och garanterat fet fyllning är det som gäller - så gillar du det har du kommit rätt. Är du inne på den smala linjen så kanske dom är i mastigaste laget. Men eftersom mackorna görs vid beställning så går det alltid att designa en macka själv. Bakverk är inte heller något som saknas och smaken på dem är ganska standard, goda men inte unika på något vis. Priset på det mesta ligger i det övre häradet utan att vara extremdyrt. En vinnare är dock dagens soppa som till skillnad från det övriga sortimentet är billig och serveras rykande het med en stor bit bröd till. God är den vanligtvis också. Så är du hungrig är det soppan du skall satsa på, men passa dig bara så att du inte bränner dig i munnen, den är verkligen rykande het i ordens rätta bemärkelse. Majornas vinnare.

● Mycket mysig uteservering

 ● Trevligt folkliv

 ● Bra kaffe

 ● Dagens sopp


● Långa köer

 ● Trånga lokaler

 ● Lite i dyraste laget


Text: Tobbe Johansson | 2008-04-29

Foto: M Andersson

Nyare recension finner här
http://creativecommons.org

Publicerad 2008-04-29