Konditori Kampanilen

 

Konditori Kampanilen är om inte det äldsta fiket i Majorna i vart fall ett av de äldsta. Sedan 1936 har man bakat bröd och kakor och bryggt kaffe i lokalerna bredvid Sjöfartsmuseet. Inredningen är typisk för ett gammaldags svenskt konditori även om den nog inte är från trettiotalet utan snarare från sexti- eller sjuttiotalet. Kampanilen är ett kul alternativ för en fika men den sömniga och lite slöa servicen i kombination med ganska saftiga priser gör inte Kampanilen till något ställe man kanske besöker så frekvent.

På Karl Johansgatan 5 hittar man konditori Kampanilen som förmodligen är Majornas äldsta fik. Sedan 1936 har man bakat bröd och kakor till Majornas invånare i det egna bageriet i källaren. Enligt uppgift smakar matbrödet bra och denna försäljning verkar ha en trogen kundkrets. Men denna artikel handlar om själva konditoriet så den biten tar vi inte upp.

 

Museal känsla

Kampanilen har en nästan museal känsla. Inredning består av gammeldags bås blandat med enkla bord och på väggarna sitter allehanda reklam från svunna tider. Den museala känslan förstärks av att det sällan är mer än någon enstaka gäst varför det oftast är tyst och stilla. Skillnaden mot t.ex. konditori Chapman som också har ett gammaldags stuk är tydlig, medan Chapman sjuder av liv så verkar tiden på Kampanilen stå still. Något som tyvärr också står ganska stilla på Kampanilen är servicen. Efter ett antal besök så kan vi slå fast att vi inte råkat ut för någon enstaka dålig dag utan man är helt enkelt långsam - man kan få vänta flera minuter på att få hjälp även om lokalen i övrigt är tom. Lite snabbare service vore således på sin plats. Vi skulle också vilja se en upprustning på toafronten. Kampanilen genomgick visserligen en renovering för ett tag sedan men tyvärr verkar man ha glömt bort den biten.

 

Gott men lite dyrt

Sortimentet är också gammeldags men det skall det väl å andra sidan vara på ett äkta kondis. Så förvänta dig inga konstiga kaffevarianter eller märkliga mackor. Du kan få vanligt svenskt bryggkaffe och enklare mackor och baguetter. Schysst med kaffet är att du tar det själv från bryggaren inne i själva kafédelen och du kan ta både påtår, tretår och ännu fler tårar om så önskas. Önskar du dig kaka eller bakelse till kaffet så är det bättre förspänt även om sortimentet inte är Majornas största. Det vanligaste finns men inte mycket mer. Men det som finns smakar i vart fall riktigt bra. Och som vi tidigare nämnt så serveras förnämliga semlor när det är säsong för dem, om inte annars så bör ett besök läggas då. Priserna är något höga tyvärr, men att gå hit är mer som en liten utflykt man gör från sitt normala stamfik och då kanske man kan överleva att betala några spänn mer än normalt. Och dricker man mycket kaffe så blir det ju billigt!

Text: Tobbe Johansson.| 2009-05-03

Foto:  Johan Lundin
http://creativecommons.org


konditori
På Karl Johansgatan 5 har det drivits konditori i mer än sjuttio år


Inredningen andas gammaldags konditori
Högtidstårtor har varit något av Kampanilens specialitet genom åren.