Göteborgs Karate Kai

 

Inte alla känner till att en av Sveriges största och äldsta karateklubbar ligger i Majorna. Men så är fallet och klubben som avses är Göteborgs Karate Kai som har sin träningslokal nere vid Stenas tysklandsterminal. Klubben som grundades redan 1965 har drygt 350 medlemmar och leds av den i kampsportskretsar legendariske Howard Collins. I Majorna har klubben verkat sedan 1983.

Nere i Stenas gamla entréhall vid Tysklandsterminalen huserar sedan många år Göteborgs Karate Kai (GKK). Klubben bildades redan 1965 av Attila Meszaros och är därmed en av Sveriges äldsta karateklubbar. Tusentals personer har lärt sig karate på klubben genom åren och under 70 och 80-talet hade klubben över 700 medlemmar. På den tiden var det mindre konkurrens mellan olika kampsporter eftersom det inte fanns så många representerade i Sverige överhuvudtaget. Idag är kampsport populärare än på länge men nuförtiden är konkurrensen mycket hårdare eftersom det finns en uppsjö av klubbar och stilar att välja mellan. Trots det har klubben idag strax över 350 medlemmar vilket gör GKK till en av de större kampsportsklubbarna i landet.

 

Kyokushin

Som många kanske känner till så finns det många olika karatestilar. Alla stilar delar i stort sett samma filosofiska och tekniska bas. Skillnader ligger mest på var tonvikten på träningen läggs – vissa kan t.ex. fokusera på rakare tekniker medan andra föredrar cirkulära eller så kan en viss stil fokusera mer på kampmomentet med en annan koncentrerar sig mer på grundtekniker. I många fall kan det vara lika stora skillnader mellan två klubbar som tränar samma stil som mellan två klubbar av samma stil då instruktörernas tycke och smak i stor grad färgar verksamheten. Den stil som tränas på GKK heter Kyokushin och kännetecknas av att stor vikt läggs på god fysik, sträng disciplin och kämparanda, dessutom är det en av de få stilar som praktiserar fullkontakt vid träning och tävling. Kyokushin grundades på 50-talet av Sosai Mas Oyama som var en legendarisk karateutövare som bland annat levde som en eremit under ett par perioder för att utveckla stilen. Han åkte världen runt och visade upp sin nya karate där han bland annat slogs mot tjurar och björnar eller mot vem som helst som ville pröva sina krafter. Enda gången han blev besegrad var mot björnen som skickade honom på en tremånaders vistelse på sjukhuset. Tjurarna slog han däremot hornen av… En sådan man blev förstås mycket berömd och många av dåtidens kändisar tränade Kyokushin. Sean Connery var till exempel en av dem.

 

Shihan Howard Collins

På GKK leds träningen av Shihan (en titel för mycket högt graderade utövare) Howard Collins som också är en legendarisk karateutövare. Med svart bälte av 7:e dan (det finns totalt tio olika grader, kallat dan, av svart bälte) är han den högst graderade kyokushinutövaren i världen och en av de få som genomfört en av de tuffaste utmaningar man kan ställas inför i kamsportsvärlden, om inte i hela sportvärlden, då han fullföljt den så kallade 100-mannafighten. Det innebär att gå 100 fullkontaktmatcher utan skydd i rad och utan vila. Det tar cirka fyra timmar i anspråk, om man nu överhuvudtaget lyckas, vilket kan jämföras med att åka ett Vasalopp medan man hela tiden blir slagen. Denna nästan övermänskliga bedrift har endast 12 personer i hela världen klarat av hittills - även om många fler har försökt. Men det som Shihan Collins är mest berömd för ar förstås hans fyrtioåriga tränarkarriär som fostrat många framgångsrika utövare och hans arbete med att utveckla Kyokushin till vad det är genom sitt internationella förbundsarbete och sina böcker samt arrangerandet av otaliga läger, seminarier, uppvisningar och tävlingar. Shihan Collins är ursprungligen från Wales där han började träna karate som tonåring. Efter några år åkte han med enkel biljett till Japan för att träna under Sosai Mas Oyama. Där stannade han under nästan två år och tränade flera gånger var dag. Efter det flyttade han åter till Wales för att kort därefter bli värvad till GKK som chefsinstruktör där han sedan stannat sedan dess.

 

Att träna karate

Vem som helst oavsett ålder, kön eller fysik kan träna karate. Om du är ung eller gammal spelar ingen roll. Det enda som spelar roll är att man gör sitt bästa när man tränar och karate kan faktiskt snarare likna personlig utveckling genom fysisk aktivitet än en sport. Visst kan man tävla och det kan också vara roligt att få högre grader, men i slutändan är karate en kamp med sig själv och vinner gör man när man lyckas överträffa sig själv. På GKK (och många andra karateklubbar) är det till skillnad från i många andra sporter en väldig ålderskillnad. Det finns utövare från åtta till sextio år även om de yngsta tränar i egna grupper. Till nybörjargrupperna kommer det både folk som är vältränade och sådana som aldrig tränat och det är inte ovanligt att det kommer personer som är en bra bit över de fyrtio för att pröva på karate.

 

Vill du veta mer

Enklaste sättet att få veta mer om GKK är att besöka deras hemsida på www.gkksweden.com , här finns även länkar till andra sidor för dig som vill veta mer om Kyokushin och karate. Skulle du vilja besöka GKK så är klubben öppen alla dagar i veckan under vår- och hösttermin och det går alldeles utmärkt att komma ner och titta på ett träningspass.

 

 

Text: Tobbe Johansson | 2008-05-23


http://creativecommons.org

karate göteborg